Цветята виладжии

Tsvetya-Viladzhii

Цветята виладжии

През лятото стайни цветя излизат на отдих в градината.

Има няколко растения, които през зимата живеят в стаята на перваза на прозореца, а през топлите летни дни те вече са намерили ново място в градината. Между тях са много популярните и обичани фуксия, циганче, пеларгония, колеус.

През пролетта всички се изнасят навън, където се засаждат в лехата след като приключат зимните студове. През цялото лято тези растения цъфтят, а през есента можете да изрежете от тях резници, които да приберете вкъщи, за да се вкоренят. След това можете да ги засадите в съдове с почва и през студените месеци те да прекарат времето си взирайки се през прозореца.

Преди тези растения те се считали за чисто стайни, а сега се оказва, че те могат да се чувстват прекрасно през лятото в лехата, а освен това има и специално разработени сортове, които са устойчиви към различни, в това число и улични условия.

Цветята виладжии.

Обичките свалят украсата си, ако се местят
Обичките или фуксията (Fuchsia) обича свободата на гората, откъдето идва и досега не обича силното слънце. Обича умерения влажен въздух, предпочита прохладата и температурата около 20 градуса и по-прохладните нощи. В топлите помещения растението се чувства потиснато, престава да цъфти, падат му листата и цветовете. През лятото фуксията обича силното поливане както вкъщи, така и в градината. За да цъфти дълго и обилно обичките трябва да се подхранват редовно, но не по-рядко от един път на седмица, с минерални торове. По време на цъфтежа растенията не трябва да се местят, нежелателно е дори да се обръщат, тъй като обичките много се “обиждат” на всяко изменение в условията на своя живот. Те могат да престанат да цъфтят и дори да им окапят цветовете и пъпките.

Декоративната коприва страда от слънцето
Колеусът или стайната коприва (Coleus) е тревисто многогодишно растение, което все по-често се отглежда като едногодишно. Стеблата му са ребрести и сочни, а цветовете събрани в малка четка. Колкото е по-суха почвата, колкото по-рядко се полива растението, толкова по-бързо то започва да цъфти. Красотата на стайната коприва се създава от листата. Ако го поставите на най-светлоно място в стаята, то цвета на листата ще бъде много наситен, а мъха по тях още по-забележим. В градината колеуса понякога страда от жарките лъчи на слънцето, затова трябва да му създадете рехава сянка или да го засенчвате по обед. При слабо осветление листата губят яркостта на окраската си, в тях се появява много зелен цвят.

Цветята виладжии.

Шареното циганче трябва да е нахранено.
Циганчето (Impatiens) е непретенциозно растение, което се среща в много къщи. В продължение на няколко месеца то ни радва със своите скромни, но много мили цветове в различна окраска. Циганчето расте добре както на осветени от слънцето, така и на засенчени прозорци. Не понася само летните горещини по обед, но някои от сортовете са приспособени и към това. Оптималната температура на въздуха за него е около 18-20 градуса, а през зимата малко по-ниска – 15-20 градуса. Полива се редовно и обилно, през зимата малко по-слабо, но не трябва да се допуска изсъхване на почвата и застояване на вода в субстрата. На всеки две седмици обаче трябва да подхранвате растението.
Ако циганчето зимува в топло и сухо помещение, листата му могат да окапят. Ако го “подстрижете” и го пренесете в градина си през пролетта, още през тази година ще се радвате на краските му.

Цветята виладжии.

Пазете мушкатото от вода по листата
Мушкатото или пеларгония (Pelargonium) идва от Южна Африка, но и у нас то може да се отглежда лесно. Почти всички сортове имат на листата си подковообразна рисунка. Цъфти в различни цветове, мъхести и гладки. При внимателни грижи, мушкатото може да цъфти през цялата година.
През зимата растението трябва да намери място на слънчевите източни или западни прозорци на температура не по-висока от 15 градуса. През студа поливките се ограничават и се следи водата да не попада на стеблата и листата. Увехналите цветове се махат, а загнилите части се изрязват до жива тъкан.

През лятото обаче пеларгонията се нуждае от добро поливане, като не се допуска застояване на водата в съда. Особеното през лятото при огтлеждането на мушкато е, че след като го изнесете навън до края на август трябва да го подхранвате ежедневно, особено с калиеви торове, заради вегетационния период. Трябва да се помни обаче, че растението не понася органичните торове.

Отговорете