Обичка /фуксия/

Obichka-Fuchsia

Обичка /фуксия/

Fuchsia hibrida

Нашият народ галено е нарекъл едно от най-красивите цветя с името обичка, защото цветовете на повечето от сортовете са увиснали и приличат на обеци в различни багри. Дивите видове са пренесени от Южна Америка. Цветовете са единични, кичести, двуцветни. Появяват се от пролетта до късна есен. Това е изключително благодатно домашно растение и се отблагодарява за грижите с обилния си цъфтеж. Не рядко цъфти и през зимата в светли и топли помещения.

Правилно е обаче обичката /фуксията/ да почива през зимните месеци при късия ден и недостатъчно светлина. Стъблата са тревисти, по-късно вдървесиняват, изправени храстовидни или полегнали при каскадните сортове. Листата са наситено зелени или с червени оттенъци /при някои сортове/, целокрайно овални. През есента започват да сменят баграта си и това е признак, че растението трябва да се приведе в покой. Намаляват се поливките и се прибират в помещение за зимуване. Има и зимоустойчиви сортове, подходящи за отглеждане на открито.

Обичка /фуксия/.

Без значение как ще оформите вашето растение, дали дървовидно, храстовидно или за висящи кошници, но винаги за него трябва да изберете светло, сенчесто до полусенчесто място, защитено от силни ветрове. Растенията не са претенциозни към почвения субстрат. За висящи кошници може да ползвате по-леки смески на торфена основа, а за саксии и кашпи и по-тежки глинесто-песъчливи почви. Важно е почвата да не задържа вода /да не се заблатява/ и да е богата на хранителни вещества. Затова през периода на вегетация /развитие/ често се подхранва с органични или минерални торове. Полива се обилно. Може да “къпете” растението рано сутрин или късно вечер, за да предпазите нежните цветове от пригори през топлите часове. Необходимо е също редовно да отстранявате прецъфтелите цветове, пожълтелите листа и др.

Краят на есента е времето за привеждане на фуксията в покой. Намалете поливането, като преди това сте спрели да подхранвате /през август/. Така ще предизвикате по-бързото опадане на листата. Може да съхранявате на светло или на тъмно, но на хладно място. Растенията презимували в топли помещения много често не цъфтят. Препоръчваната температура в помещението от 1-4°С до 6-8°С. Полива се колкото да не изсъхнат стъблата. През пролетта се прави резитба в зависимост от формировката, която сте избрали. Реже се на 1-3 очи /пъпки/. Следва подхранване с торове. Появяват се мощни издънки, които ще цъфтят обилно. Може да се извърши и пензировка за по-добро оформяне на растенията.

Фуксията образува семена, но те не представляват интерес за масово размножаване. Препоръчително е да се размножава с резници през пролетта и лятото. Както повечето растения и обичката се напада от болести и неприятели. Най-често това са някои видове гниене, мани, въшки, белокрилки, акари и др.

Коментари (8)

  1. Госпожо Хатидже. може ли да ми дадете едно коренче за да си за да си го захвана, ще ви бъда много благодарна.

  2. И АЗ ГО ИМАМ В ДВА ВИДА КАКТО Е НА СНИМКАТА И АЛЕНО ЧЕРВЕНИ ЛИСТЕНЦА И ВИНЕНО КАМБАНКАТА

  3. ЗАКУПИХ СИ ДЪРВОВИДЕН ВИД – ЗА ГРАДИНАТА , НО НЕ НАМИРАМ СЪВЕТИ КАК СЕ ПОДДЪРЖА, ЗНАМ ,ЧЕ Е КАПРИЗНО. МОЛЯ, АКО НЯКОЙ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ СЪВЕТ,ЩЕ СЪМ БЕЗКРАЙНО БЛАГОДАРНА. БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

  4. НАДКА, ЗДРАВЕЙТЕ, ПИШЕТЕ , ЧЕ НЕ ЦЪФТИ, ЧУВАЛА СЪМ, ЧЕ АКО Е НА СЯНКА НЕ ЦЪФТИ, НО СТАВАШЕ ДУМА ЗА ДВОРНО ЗАСЯВАНЕ. ТУК ПИШЕ, ЧЕ ОБИЧА ПОЛУСЯНКА, НЕ ЗНАМ КОЕ Е ПРАВИЛНО

Отговорете