Мушкато от семе – предизвикателство за цветарите

mushkato-seme

Мушкато от семе – предизвикателство за цветарите.

Eдно от най-любимите декоративни растения – мушкатото (Pelargonium zonale), вече може да се отглежда и със семена. Едва ли има цветар, който да не е размножавал мушкато с чепка или резник. Така нар. вегетативно размножаване е лесно изпълнимо и честа практика за придобиване на нови растения с различна багра. Селекционерите в последните години поднесоха на цветарите истинска изненада. Това, което в миналото беше невъзможно – в домашни условия да се отглеждат мушката от семена, днес вече е по силите на всеки по-старателен цветар. И на българския пазар от няколко години се продават семена от хибридно мушкато.

Мушкато от семе – предизвикателство за цветарите.

Сеитба
Най-добре е семената да се засеят през януари-февруари в песъчлива почва – подготвена от равни части градинска почва и пясък или закупена готова – за разсади. Ако почвeната смеска се приготвя у дома, добре е да се попари с вряла вода срещу зараза от гъбни болести. В практиката е възприета сеитбата на етапи – от декември до началото на юни. Засетите в началото на юни семена се развиват по-бързо, но и за тях трябва да се осигури температура в помещението не по-ниска от 21°С градуса.

Растенията от този посев ще цъфнат през ранната пролет на слeдващата година, докато засетите през януари ще зацъфтят още същото лято. Семената се засяват на дълбочина 0.5 до 1см, хубаво се поливат и се покриват със стъкло или найлон. Оставят се на топло и светло място, но не на преки слънчеви лъчи. Най-добрата температура в помещението е в границите на 20-25°С. Полива се много внимателно, за да не се разместят семената. След появата на първите растения, найлонът или стъклото веднага се отстраняват. След като пораснат до 3-4см, младите растения трябва да бъдат разсадени в по-големи саксии. Тази селекция няма нужда от прищипване на стъблата. Предпочита слънце, но понася и шарена сянка. Редовното подхранване ще увеличи броя и големината на цветовете. Полива се редовно, без да се допуска преовлажняване на почвата. Цъфти от май до октомври. През зимата се премества в хладни помещения.

Виж още по темата: ПРАВИЛА ЗА ПОДРЯЗВАНЕ НА МУШКАТО ЗА ОБИЛНО ЦЪФТЕНЕ

Коментари (12)

  1. Искам да попитам за хибридното мушкато и за нискостебленото каква е разликата.сеитба и отглеждане

  2. Много лесно, семена има в селскостопанските магазини, агроаптеки и струват около 1-1,30

  3. Вчера си купих семена от Метро но не знам дали е късно вече , насадих ги дано да поникнат

  4. Аз съм съдила мушкато от семена. Засаждам го в началото на месец януари. За да може да порасне до пролетта. В противен случаи закъснява с цъфтежа.

  5. Много харесвам мушкатото, имам бяло, розово, розово- шарено, червено, оранжево и червено-гръцко. Две години както си купувам семена и си произвеждам разсад. Подмладявам си старите, пък и зимата някои изсъхват.

  6. Сега има вече образувани торбички, до декември ли да ги чакам, за да ги засадя, няма ли да паднат?

Отговорете