Стайни цветя през зимата

Stayni-rasteniya-zima

Стайни цветя през зимата.

Стайните цветя през зимата губят своята красота, но не всички, а само някои видове, те избледняват и се източват. Това означава, че тези цветя през зимата се нуждаят от вашата помощ и специални грижи.

Стайни цветя, които са били през лятото на вън по-добре да се разположат близо към прозорците, за да са на хубава светлина. Следва също така да се помни, че в помещениета с парно има висока температура и ниска влажност. Такива условия не подхождат на всички декоративни растения, тъй като някои в този период са в стадий на покой. Обаче те така или иначе се нуждаят от поливане и пръскане. Поливането трябва да бъде умерено, с вода със стайна температура и задължително чешмяната вода да е престояла поне едно денонощие.

Такива растения които растат през есента: еухарис (амазонска лилия), циклама, валота, узамбарска теменужка, кливия, някои видове на абутилона и др. изискват повече грижи. Обградете ги с особено внимание: поливайте тези ратсения само с вода със стайна температура, подхранвайте ги един път на две седмици, бършете прах от листата им и следете да не се появяват вредители. Много внимателно трябва да се наторяват тези цветя през есентта и пролетта, най-добре това да е разтворена във вода тор.

Стайни цветя през зимата.

Не забравяйте да разрохквате почвата редовно. Листата да не загубят своята декоративност и да растат добре, трябва постоянно да се бършат от праха. Също така, не забравяйте тези растения които са в „периода на покой“: амаралис, ахименес, глориоза, глоксиния и др. Трябва да се следи да не изсъхва много почвата в саксиите и отвреме от време овлажнявайте за да не изсъхнат грудките, иначе цъфтежа ще е слаб през пролетта. Препоръчително е температурата за съхранение да е 12-15 градуса.

Относно хиппеаструма и амарилиса, ако сте забравили да подготвите луковиците за периода на техния покой, то намалете поливането. Не се тревожете, ако листата пожълтеят. До февруари сложете саксиите на хладно място, поливайте умерено докато не се появи нов цветонос.
Не слагайте стайните цветя на течение, защото могат да загинат, все пак те са топлолюбиви растения, които са внесени от южните страни. За това те изискват да им осигурите подходящи условия в замяна на което, те ще ви зарадват със своята красотата.

Отговорете