Кокосова палма.
или как се постига тропически ефект у дома Текст и снимки: Кирил Донов За повечето от тропическите растения, отглеждани при домашни условия битуват различни легенди, като в повечето случаи написаното в интернет граничи с глупост. „Авторите” преписват дословно отделни текстове и създават напълно погрешна представа за отглеждане на растенията без никога да са имали истински опит с тях. Фактът, че почти никой не е успял да отгледа кокосовата палма (Cocos nucifera L.) при домашни условия в България показва, че липсва информация за нейното отглеждане. Целта на тази статия е само да даде насоки за отглеждането на кокосовата палма. Всеки има различни саксийни растения у дома. Важно е да се знае кое от къде произхожда. Информацията в днешно време е по-достъпна от всякога. Кокосовата палма е красиво растение, разпространено по островите в тропическите зони на океаните и моретата. Среща се обаче и дълбоко във вътрешността на сушата, като в близост до екватора се отглежда до около 1000 м над морското ниво. На такава надморска височина температурите са с около 5 градуса по-ниски в сравнение с морския бряг и кокосовите палми буквално внезапно изчезват около 1000-1050 м. Това показва колко важни за тях са високите температури. Кокосова палма.Кокосова плантация в Индонезия > Кокосовата палма, която се продава у нас е изключително от зелената форма. Тя расте по-бързо и следователно е по-евтина, но за саксийно отглеждане далеч по-подходяща е оранжевата форма, която е разпространена в югоизточна Азия. Оранжева и зелена форма на кокос > Оранжевата форма има много по-дълъг живот в саксия и поради по-малките си размери успява да оформи по-красива корона – нещо иначе трудно достижимо в саксия. Кокосова палма с оранжеви плодове > Характерни за оранжевата форма на кокосовата палма са оранжевите листни дръжки, оранжевите плодове (кокосови орехи), по-светло зеленият цвят на листата както и по-дребният размер на дървото в сравнение с огромните палми от зелената форма. Кокосова палма, оранжева форма (Malayan dwarf) в саксия >
< Кокосови палми от зелената форма, внос от Холандия, отглеждани над две години при домашни условия в България. Забележете дебелината на стъблото, постигната за две години както и листата, които вече започват да се „нарязват”. По-ниско долу се виждат оранжеви палми, които на далеч по-малък размер имат вече листа като възрастно растение.
Ще различите кокосовият лист от финиковия по обърнатите наобратно жлебчета на листата > Кокосова палма.Растение с тропически произод има съвсем различни изисквания към температурата в сравнение с тези със субтропичен или средиземноморски произход. При тропически условия нощните температури никога не падат под 22-24°С, а дневните са над 24°С. Изискванията на двете форми на кокосовата палма са еднакви, а именно – среднодневна температура минимум 20°С. Това означава, че ако през деня постигате 22°С, то през нощта не бива да пада под 18°С. Кокосова палма в саксия^
Допустими минимални температури и тяхната продължителност
Кокосова палма.Изискванията към светлината са големи. Палмата трябва да е до най-светлия прозорец. През периода 1 юни – 25 август палмите могат да се изнасят на открито. Ако сте на надморска височина над 400м по-добре палмата ви да остане вътре целогодишно поради твърде ниските нощни температури навън дори през лятото. По Черноморието има условия кокосовата палма да расте навън от 20 май до 15 септември. През лятото там има най-добър растеж в сравнение с останалата част от България. При изнасяне навън никога не оставяйте растението на директно слънце през най-горещите часове – листата, образувани в стаята ще изгорят веднага. Необходимо е засенчване или източно изложение. Колкото и да ви се вижда трудно изнасянето на кокосовата палма навън през лятото, повярвайте усилията си струват. Така стъблото става по-дебело, листата се нарязват по-бързо и стават по-къси. Короната става по-гъста и красива. Кокосова палма.Размерът на саксията не бива да се увеличава твърде бързо иначе след 2-3 години пресаждането ще ви се види приключение. Пресажда се веднъж на 1-3 години, винаги в началото на юни. Новата саксия трябва да е с 3-5 см по-голяма във всички посоки. При пресаждането корените не се докосват, още по-малко да се режат. Внимателно се досипва новия субстрат и почти без притъпкване се полива обилно. Видът на субстрата не е от голямо значение – всеки добър субстрат от магазина ще ви свърши работа. Всичко написано по-горе се отнася по същият начин освен за род Cocos също и за всички други тропически родове палми, от които можем да изброим Licuala, Hyophorbe (Mascarena), Pritchardia, Roystonea, Veitchia, Wodyetia, Areca, Chrysalidocarpus, Ravenea и други. Вижте още информация на тема палми. |
Идеално красиво изображение, накратко чудесно.
Купихме висока млада зелена кокосова палма. Все едно се роди нов човек у дома. Всички се грижим за нея и желаем да живее дълго.
Листата на палмата са с кафяви петна и изсъхват какво да правя?