Избор на палма

palmi

Избор на палма.

Палмите имат особено очарование като декоративни растения. Любителите с основание се гордеят, ако те се развиват отлично, и ги поставят на видно място, за да привличат погледа. Навсякъде, където се отглеждат – в жилище, зимна градина, оранжерия или през лятото на открито, за растенията трябва да се осигуръат оптимални условия на живот.

Преди покупката на палма.
Палми в саксииПреди да си набавите палма, трябва добре да обмислите решението.
Ако желанието ви е да имате голямо декоративно растение, трябва да си отговорите на въпроса дали имате достатъчно място. Листата на палмите не бива да се деформират от мебели или стените, покрай тях трябва да се минава свободно. Трябва да имате пред вид, че палмите растат много бързо, когато се чувстват добре. Това означава, че всяка година те ще се нуждаят от повече място. За палмите с перести листа, например видовете Phoenix, е необходимо повече място, отколкото за ветриловидните, като Trachycarpus или Sabal. Добре е също така преди покупката на желаните видове да се информирате за техните характерни особености, за да си спестите по-късни разочарования.

Помислете и за още нещо: на някои палми може да се нараните сериозно. Перата на Phoenix canariensis имат остри като игли бодли. Chamaerops humilis, Livistona и Washingtonia имат остри зъбци или тръни по двете страни на листните дръжки, които може да бъдат опасни, особено за деца. В такъв случай не би трябвало да отглеждате такива растения у дома.

Какви палми да купувате.
При покупката на палми трябва да избирате силни, стройни, неповредени екземпляри с равномерно разпределени листа. Растенията трябва да стоят отвесно изправени в съда и да имат няколко млади, все още неразгърнати листа. Здравите палми се познават по стабилните листа без петна. Цветът на листата е различен и характерен за съответния вид, поради което не е абсолютен критерий за здраве. Цветовата гама преминава от тъмнозелено през синьозелено, светлозелено, сивозелено до метален блясък.
За щастие има видове палми, които се чувстват добре през цялата година в отоплявани жилищни помещения. Други предпочитат през лятото да бъдат на открито.

Избор на палма.

Избор на палма за закритоПодходящи за топли жилищни помещения са следните родове палми:
Archontonphoenix
Areca
Caryota
Chamaedorea
Euterpe
Howeia
Licuala
Livistona
Microcoelum
Phoenix canariensis
Phoenix dactyliferas
Phoenix roebelenii

Палмите, които през летните месеци се чувстват най-добре на открито са:
Arecastrum
Butia
Brahea
Chamaerops
Livistona
Phoenix canariensis
Phoenix dactyliferas
Rhapis
Rhopalostylis
Serenoa
Trachycarpus
Washingtonia
Посочените тук родове и видове палми могат да презимуват и в прохладни, и светли помещения или при условия, сходни на условията на студена къща.

Съвет за покупка.
Палмите са чувствителни към студено и затова е добре да се купуват през топлите сезони. През есента или зимата те по-трудно понасят смяната на мястото или температурата. Палмите които произхождат от тропическите райони нямат период на покой. Ето защо те са извънредно чувствителни на студ. При купуване на такива видове в студени зимни дни кореновата туфа трябва да бъде обвита в топлоизолационна опаковка, за да се пренесат до затоплената кола.

Вижте още информация на тема палми.

Коментари (2)

Отговорете