Клематисите в Българските градини

Klematisi

Клематисите в Българските градини

Автор: ПРО-ПЛАНТС ЕООД

Когато говорим за озеленяване на декоративни решетки, огради, треяжи и арки най-стандартно се сещаме за увивни рози. Но вече и много българи знят, че това далеч не е единствената възможност да получите цвят върху вертикална повърхност.

Сини клематисиКакво ще кажете за клематиси? Много статии и книги са изписани за клематисите, но те заслужават да бъдат споменати поне още веднъж!Както и други популярни и обичани градински растения, има различни версии за родината и разпространението на клематисите, интересни, макар и не съвсем категорични и ясни. И все пак:

Розови клематисиДивите клематиси с произход Китай са си проправили път към японските градини през 16-ти век. Така след време японските селекции са били първите екзотични клематиси достигнали до европейските градини, през 17 -ти век.

От Европа, заедно с първите заселници на новия континет клематисите достигат до Америка. Заселниците в Дивия запад наричали клематиса „pepper vine” (пиперливи лози). Те взимали части от тези растениея и използвали семената и парливите листа като заместител на пипера. Американските индианци пък използвали малки количества клематис като ефективно лечение на мигрезно главоболие и нервни разстройства.

Клематисите в Българските градини.

Да отбележим, че растенията от род клематис съдържат етерични масла, дразнещи кожата и лигавицата. Ето защо е добре да се носят ръкавици, когато подрязвате клематиса.

За отношението на опитните градинари към клематисите свидетелстват множеството мострени градини изградени в Западна Европа и Америка. Колекционери от цял свят се надпреварват да развиват и обогатяват колекциите си с най-новите откити сортове. По света съществуват множество професионални и любителски организации, посветили се на тези растения:

–  Британско клематис общество, Американско клематис общество, Международно клематис общество, КЛЕМАТИСИ БГ.

Червени клематисиНарастващият инетерес на българите към клематиса в последните години предизвика интензивен внос на повече или по-малко качествени готови растения от Холандия, Германия и др. страни, на българския пазар. За щастие вече има и „български” клематис – растения произведени в България (в разсадника на  Проплантс ), с високо качество, подбрани издържливи сортове клематиси, подходящи за нашите градини.

 

Коментари (19)

 1. Много харесвам клематисите обожавам ги. Искам да си намеря и червен клематис моля ако някой знае как да си го набавя моля обади се.

 2. В градинския център на тази същата фирма ПРО ПЛАНТС има и червени и в бордо и розови.

 3. В градината на родната ми къща преди повече от 70 години имахме бял и син клематис. Бяха красиви! Сега на това място има жилищен блок, а градинка липсва.
  Радвам се, че отново има интерес към тези цветя.

 4. В градините в Западна Европа клематиси се срещат много често.
  Виждал съм наистина колекционерски градини с клематиси , всякакви форми и цветове. Наистина много впечатляващо! А тези растения въобще не са капризни и трудни за гледане.
  Чудя се защо българите все още нямат голям интерес към тях?!

 5. Много е красив, увивен и; имам го син бих желала да имам и бял. Как и къде да си купя. Обичам ЦВЕТЯТА!

 6. Доби, ако можеш да посетиш градинския център на ПРО ПЛАНТС в София, ще можеш да си избереш бял сорт. Много са красиви! А растенията на тази фирма са много силни, защото са произведени в България.

 7. Клиенти които не са от София и много харесват цветето как могат да си купят. Има ли онлайн продажби

 8. ЗАСАДИХ ГО ТОЧНО ПРЕДИ 1 ГОДИНА ИЗРАСНА 1М И ПОЛОВИНА СЕГА ЩЕ ЗИМУВА. КОГА ТРЯБВА ДА ГО ПОДРЕЖА И КАК?

 9. За ИЛИАНА ОТ ПЛОВДИВ: Аз правя следното нещо с моите клематиси – на есен ги позатрупвам малко с рохка почва (да се образува около 30 см. бабунка). На пролет – примерно в края на март режа стъблата силно – оставям ги да са високи само 20 см. и от април силно започвам да ги подхранвам. Но моите клематиси са лятноцъфтящи. Ако ти е пролетноцъфтящ – резитбата трябва да се прави след като прецъфтят. Обаче след като твоя е на 1 година, значи трябва да го поорежеш добре напролет, за да може да се сгъсти отдолу.Аз живея в Елин Пелин и за нашите климат.условия тези грижи дават чудесен резултат. Ако можеше да се прикачват снимки в този форум, щях да ви се похваля с моите клематиси!
  УСПЕХ!

 10. Клематисът е много красиво цъфшяща лиана. От близо 7-8 години се мъча да ги отглеждам. Купувам ги от цветарските магазини в Кюстендил. Първите два загинаха,но аз продължих да купувам. В момента имам 5 вида-бял, червен,розов и два вида син. След като се хванат се развиват бързо и цъфтят от пролет до есен. Не обичат горещите слънчеви лъчи. Обичат да се оросяват привечер. Не изхвърляйте черупките от яйцата-счукайте ги в хаванче и ги посипете върху корените.

 11. Колекционер съм на тези красиви лиани клематисите имам повече от петнадесет вида даже миналата пролет се сдобих и с жълт много са красиви ако някой знае имейл на фирми предлагащи разновидности на клематиси нека сподели ще съм много благодарна имаш ли един и когато цъфне не можеш да спреш да си купуваш това е като краста.

 12. Имам обикновен отглеждам го в Силистра, без зазимяване. Есента го подрязвам. Цъфти обилно със сини цветове.

 13. Имам червен и светло син искам размяна за тъмно син кадифен вишнев.
  Може и розов цвят ако имате свържете с мен аз ги пресявам края на март.

 14. Аз се запалих преди няколко години и имам 35 вида. Сега цъфтят и са много красиви.

 15. Аз също обичам много клематисите, купила съм си поне 10 досега, но в България ги продават много скъпо по 15 до 20 лв. докато в Англия са само 1.50 паунда.

Отговорете