Как да се грижим за кълбовидните хризантеми

Kalbovidnite-hrizantemi

Как да се грижим за кълбовидните хризантеми.

Вкореняване на издънките. Грижите за така наречените кълбовидни хризантеми включват преди всичко правилно поливане. В летните горещини растението се нуждае от често но умерено овлажняване на почвата. Това ще предотврати вдървяването на летораслите и ще съхрани декоративността на пищните и колоритни цветове. Пресъхването на земления слой може да бъде погубващо за тези цветя. Поливането на растението е добре да бъде или с дъждовна или с прясна вода. В процеса на отглеждане това цвете не се нуждае от напръскване.

Подхранването на това растение се извършва еднократно в началото на вегетационния период през пролетта. За това се използва оборска тор. Някои цветари използват фосфорно-калиеви торове до момента на формиране на цветните пъпки. За кълбовидните хризантеми, както и за много други градински цветя е валидно правилото – по-добре растението да е недохранено, отколкото прехранено.
Много важно е да се осигури правилно подхранване на младите екземпляри в първите месеци след засаждането им. В този период кълбовидните хризантеми активно увеличават зелената си маса.

Кълбовидна хризантемаКак да се грижим за кълбовидните хризантеми.

Немаловажни се явяват и грижите за хризантемите след периода на цъфтеж. Стеблата на растенията се изрязват напълно, като се оставят около 10см над земята. Тази процедура повишава устойчивостта на хризантемите към различни заболявания и вредители, както и стимулира растежа на млади разклонения.

 

Зазимяване на кълбовидната хризантема.
Зазимяването на хризантемите в райони с топъл климат става без каквато и да е подготовка. Сред всичките разновидности има по – устойчиви сортове, които леко понасят зимата и суровите условия. Придобитите през есента хризантеми се съхраняват на прохладно и тъмно място. В средата на април растенията се пробуждат на слънчева светлина и топлина, като се свалят закриващите ги сенници. Такова зазимяване идеално подхожда и на това многогодишно растение. По – късно, когато почвата е нагрята достатъчно, растението отново се засажда в градината.

Борба с болестите и вредителите.
– За да се предпази хризантемата от листни въшки и паякови акари е нужно често да се полива. Тези вредители не понасят влагата;
– Всяка почва съдържа вредоносни микроорганизми. След всяко овлажняване или дъжд се препоръчва растението да се обработва с препарати срещу различни заболявания с профилактична цел;
– Като най-упорити вредители по хризантемите се считат гъсениците. Те активно изяждат цветните пъпки. Затова растенията се нуждаят от чести прегледи и вземане своевременно на мерки в случай на заразяване;
– Както се вижда грижите за отглеждането на кълбовидните хризантеми съвсем не е сложен процес и е по силите на всеки градинар. За да отгледате успешно такова красиво растение в градината си е нужно само желание и малко търпение и внимание.

Виж още: Kълбовидни хризантеми –  пищни красавици с източен чар

Коментари (2)

    1. Здравейте,
      В Zeleno BG, в категория ГРАДИНСКИ ЦЕНТРОВЕ 🌳има представени 61 градински центъра от цяла България, с телефони, адреси, продуктово разнообразие: https://zeleno.bg/business_area/gradinski-tsentrove/
      Прозвънете ги, Можете да ги сортирате по ГРАДОВЕ

Отговорете