Кълбовидни хризантеми – пищни красавици с източен чар

Hrizantemi-kalbovidni

Кълбовидни хризантеми – пищни красавици с източен чар.

Кълбовидната хризантема или хризантема мултифлора е нововъведен нискорастящ хибрид с височина до 50 см. Благодарение на неговата генетична особеност, това растение не изисква формиращо обрязване. Цъфти с големи кълбовидни цветове с ярки окраски от август до октомври. Това ранноцъфтящо /сред хризантемите/ растение е любимо на много цветари заради високата му декоративност и непретенциозност при отглеждане. Кълбовидните хризантеми  са твърде модно в последно време растение, а сортовото разнообразие достига до 4000 хибрида с всякакви възможни окраски – дори зелени и сини.

Особености по отглеждането
Отглеждането на кълбовидната хризантема става както в открито поле, така и в саксии. Този процес се осъществява по такава схема както и при останалите видове хризантеми. Независимо от това, че този сорт се отнася към групата на непретенциозните растения, все пак се нуждае от своевременни и правилни грижи, които са както следва:

–  Осветление
Кълбовидните хризантеми е необходимо да се засаждат на слънчеви участъци, което влияе положително на растежа и цъфтенето на растението. Това ще изключи прорастването на нови издънки, изменение на времето и срока на цъфтене;

Кълбовидни хризантеми – пищни красавици с източен чар.

–  Почвата при засаждане в открито поле следва да бъде хранителна, лека и рохкава. За да се подобри състава на тежката и слабоплодородна почва следва да се смесва с торф, хумус или компост. Важно е подходът към това да бъде грамотен и да не се прекалява с хранителните компоненти. Иначе растенията ще се развиват на ръст, но ще цъфтят оскъдно. За дренаж може да се използва едрозърнест пясък. Земята е необходимо да има слабокисел или неутрален Рн.

–  Пресаждането на кълбовидната хризантема се извършва в облачни или дъждовни дни. Лятото, в горещите дни калемите се пресаждат рано сутрин или вечер. Засаждането на издънки се извършва в предварително подготвени дупки в земята с дълбочина до 40 см. Всяка от тях е нужно да бъде добре полята, след това да бъде поставен дренаж и почвена смес от земя и биохумус в съотношение 20:1. Кълбовидна хризантемаКълбовидната хризантема има повърхностна коренна система, поради което при засаждането не следва да се поставя много на дълбоко. Високорастящите сортове след засаждане е необходимо да бъдат подсилени с допълнителни подпори.

–  Процедурите на прищипване /топинг/  се провеждат веднага след засаждането. Растението се прищипва в точката на желания ръст. 20 дни след засаждането се отделя връхната част от издънката с няколко пъпки. Това ще бъде второто прищипване. Тук е важно своевременното извършване на процедурите, защото те са насочени към оформяне на кълбовидна форма на храста. В първите няколко дни след засаждането, новите растения се нуждаят от сянка. За тези цели се използват нетъкани материали, като покритието не следва да се докосва до листата на растението.

Коментари (9)

 1. Какви цветове има от кълбовидните хризантеми и на каква цена? Благодаря!

 2. В zeleno.bg има регистрирани 64 декоративни разсадника и 52 градински центъра от цяла България и от някой съседни страни, където можете да намерите цветя, декоративни храсти и дървета и други декоративни растения, директно от производителя :
  https://zeleno.bg/business_area/dekorativni-razsadnitsi/
  https://zeleno.bg/business_area/gradinski-tsentrove/

 3. Здравейте, мога ли да направя поръчка за различни нискостблен кълбовидни ХРИЗАНТЕМИ? 0878400732

  1. Здравейте,
   В Zeleno BG, в категория ГРАДИНСКИ ЦЕНТРОВЕ 🌳има представени 61 градински центъра от цяла България, с телефони, адреси, продуктово разнообразие: https://zeleno.bg/business_area/gradinski-tsentrove/
   Прозвънете ги, Можете да ги сортирате по ГРАДОВЕ

Отговорете