Илекс

Ileks-dzhel

Илекс

Илексът (ilex) – незабравим празник под открито небе
Джелът е символ на възраждането и съвършенството

Срещата с илекса в белоснежната нощ е изключителна и незабравима гледка. От близо тристата различни вида у нас се е приютил само един – илекс аквифолиум. Той също е голяма рядкост, дори е застрашен от изчезване. Животът му е дълъг, достига до 300 години, но расте много бавно. Обича умерения климат, почвената и въздушната влага и да е под сянката на по-високи широколистни дървета в гората.

Джелът е символ на възражданетоИлекс у нас може да се срещне в топлата Беласица планина, влажната Странджа и много го привлича свежият горски въздух на Централните Родопи. Рядко достига размерите на дърво до 10 метра. По-често си остава като вечнозелен храст. Листата му са изключително красиви, с наситен цвят. Те са лъскави отгоре и матовозелени от обратната страна. Дължината им е 5-10 сантиметра, а формата е елипсовидна. По края има дребни бодлички. Цъфти през май и юни с белезникави дребни цветчета с лек аромат, събрани на групи в основата на листата.

Храстът достига кулминацията на своята съвършена красота, когато узреят плодовете му. Те са сочни, рубиненочервени зърна и съдържат по 4- 5 семена. Задържат се трайно на храстите, а на фона на белия сняг гледката е незабравима. Илексът, познат у нас още като джел, е признат и почитан от някои народи като символ на възраждане на съвършенството и светлината в човешката душа. Илексът е най-празничното дърво в необятния дом на природата.

Илекс, качества.

Дървесината му също е ценна
За съжаление илексът е голяма рядкост, тъй като много трудно се възпроизвежда. Дървесината му е много ценна, защото е твърда, белезникава на цвят и може лесно да приема оцветяване. Боядисана в черно, не се отличава от скъпата дървесина на абаносовото дърво.
Събраните от него семена кълнят трудно дори и във влажна среда. Вегетативното размножаване също е рисковано и бавно.

 

Отговорете