Илекс – Ilex aquifolium

Ileks-aquifolium-zeleno-bg

Илекс – Ilex aquifolium.

Oтдавна илексът е традиционен елемент от Коледната украса в Европа и Северна Америка. Отрязани клончета, дърво в градината или храст в саксия, илексът се отглежда лесно и е красив за декорация със зелените си листа и ярки плодчета- яркочервени, оранжеви, жълти, черни. В многообразието на илекса най-популярен е Ilex aquifolium. У нас той е известен като джел, но го наричат още и самодивски чимшир и бодлива зеленика.
Вечнозелено растение с лъскави листа, в различни нюанси на зеленото или с добавка на жълто. Някои сортове са с бодливи зъбчета. У нас в естествена среда илекс има в Странджа, Средна гора, Родопите. Като рядък вид той е под защитата на закона. Плодчетата на илекса са овални и дребни. След като узреят, придобиват ярък червен, оранжев или жълт цвят. Има мъжки и женски растения, но само женските дават красивите плодове по клончетата, които се използват за украса.

Най-често клонките за коледната украса се аранжират във вода. Когато празниците отминат, ако в помещението е достатъчно топло, те образуват коренчета. През пролетта тези млади растения може да се засадят на постоянно място. И понеже нараства бавно, илексът може да се отглежда и в саксии. Те имат това предимство, че остават на открито без растенията да пострадат от зимните студове. Около Коледа саксиите са добре дошли в празничната стая, окичени като жива елха.

Ако искате да засадите в градината си илекс, трябва да имате и от двата вида, например: Ilex aquifolium ‘Silver Queen’ е мъжки, докато Ilex altaclerensis ‘Golden King’‘ е женски. Посадете ги в началото на зимата или в ранна пролет. Обича подхранена почва, може да расте и на слънце и на сянка, но най-добре е да бъде посаден на място с шарена сянка. Расте бавно и не страда от зимните студове.

Коментари (2)

  1. Много харесвам това растение. Искам да попитам откъде мога да си го купя? Дали се продава в интернет?

Отговорете