Хлорофитум – безгрижният красавец у дома

Hlorofitum-Chlorophytum

Хлорофитум – безгрижният красавец у дома

Хлорофитумът (Chlorophytum) е едно от най-непретенциозните растения отглеждани в дома. Безгрижният хлорофитум /него също така го наричат „зелена лилия” или „летящ холандец”/ е много популярен и широко разпространен, защото лесно развива бързо вкореняващи се млади растения.
Хлорофитумът се отглежда основно като ампелно растение.
Хлорофитум с гребен или лъчист /Chlorofitum comosum/ е многогодишно вечно зелено тревисто растение от семейството на Лилиите, родено във влажните субтропически гори на Южна Африка. Растението се среща и в Южна Америка. Известни са повече от 100 вида хлорофитум.

Хлорофитум ампелно растениеОтглеждат се различни видове хлорофитум с тесни и широки линейни листа, еднотонно оцветени в зелено или на полоси. Често се среща и се ползва с голяма популярност сред цветарите пъстролистната форма на хлорофитум /Chlorofitum comosum var. Variegatum/ с бели полоси по дължина на листата. В композициите е великолепна и компактната форма на хлорофитум /Chlorofitum comosum var. Mandaianum/ с жълти полоси. Възрастният хлорофитум е много декоративен и може да украси всеки интериор: Той образува пищен храст, състоящ се от няколко плътно прилягащи един към друг снопове листа с многочислени висящи надолу разклонени цветоносни клонки, в края на които се развиват обилни разнокалибрени цветове.

Грижа за хлорофитума

Температура
Оптималната температура за отглеждане на хлорофитум е умерена, като през зимата не следва да е по-ниска от 18 градуса С. Безусловно, благодарение на своята издръжливост, хлорофитумът достатъчно устойчиво понася някои падове на температурата, но в тези случаи страда външният вид на растението. Студените течения при отглеждане в близост до прозорци с прорези могат да нанесат вреди на растението.

Хлорофитум, особености.

Осветление. Растението предпочита ярка, но заедно с това разсеяна светлина. Стайните растения хлорофитум се чувстват прекрасно на източни или на западни прозорци. Възможно е да се отглежда и на северни прозорци, но при отсъствие на достатъчно количество светлина, хлорофитум губи своите декоративни качества. Обратно, при отглеждане на растението на южен прозорец е необходимо известно засенчване.

Подхранване
Растението се тори от март до август редовно по веднаж на две седмици. Използват се комплексни торове за декоративно листвени растения.
Влажност на въздуха. През лятото холорофитум се нуждае от напръскване и с удоволствие приема топъл душ. През зимата напръскване е необходимо само в случаите, когато растението е поставено в близост до отоплителната система.

Хлорофитум стаен

Пресаждане
Прави се ежегодно през февруари – март. Големите или старите растения се пресаждат през две години, но се захранват ежегодно.

Размножаване
Прави се чрез вкореняване на дъщерни леторасли или при присаждането чрез деление.

Хлорофитумът е напълно непретенциозен към условията на отглеждане. Той расте добре в стаята и на светлина и в полусянка /само че на пъстролистните форми при недостиг на светлина ярката окраска на листата се губи/; през лятото хлорофитумът може да бъде изнесен на чист въздух. През лятото хлорофитум се полива обилно, а през зимата умерено / като не се допуска излишно пресъхване или преовлажняване на почвата от което листата покафеняват/. При висока температура и сух въздух хлорофитумът следва често да се пръска с вода за да не бъдат нападнати листата му от листни въшки.

Хлорофитумът се размножава чрез леторасли през цялата година; след отделянето им от цветоносните клонки ги посаждат в саксии. Почвата следва да е рохка и да бъде смес от торф, хумус, торфена земя и пясък в пропорция 2:1:1:0.5.
Освен непретенциозност и високи декоративни качества, хлорофитумът се цени заради изключителната му устойчивост към болести и вредители.

Отговорете