Декоративни треви

Dekorativni-trevi

Декоративни треви.

Все по-често в парковото и градинско строителството се използват различни видове декоративни треви. Тези непретенциозни растения имат редица предимства, благодарение на което печелят много почитатели сред любителите градинари и специалистите. В повечето случаи , това са многогодишни растения, които през всеки сезон имат различно уникално присъствие. Несравнимо е чувството да видите как рано напролет, младите връхчета се подават от старата туфа и ознаменуват събуждането на растението за нов живот.

Това е момента в който трябва да отстраните внимателно старите листа. Не се препоръчва да изрязвате листата в края на есента , тъй като те се явяват естествена защита на коренището от зимните студове. През пролетта тревата е нежна, красива и нараства с всеки изминал ден. През август и септември тревите са в цялото си великолепие. Повечето видове треви достигат максималната си височина и цъфтят през този период. През зимата изсъхналите съцветия и листа се покриват със скреж и това им придава особено очарование.

Разнообразието от цветове и форми при тревите е голямо. Височината на растенията варират от 10-20 см./ Festuca/ до 2.50 м /Cortaderia/. Характерно е, че всички треви образуват гъсти туфи от дъговидно извити или изправени листа, оцветени в зелено, жълто, сребристо или бяло. Декоративните съцветия се образуват през август и септември. Те обикновено са с по-голяма височина от листата и представляват пухкави метлици или класове.

Декоративни треви.

Декоративните треви са растения невзискателни към факторите на средата. Те могат да се развиват успешно, както при пълно слънце така и на сянка. Срещат се при сухи каменисти терени и заблатени места. Ето защо те чудесно се съчетават с цветята в алпинеума , край водните площи, в цветните и храстови групи. Тревите се вписват в почти всички стилове композиция. За обширните пространства , те изпъкват на фона на дървесна растителност. В този случай е добре да се използват високи видове треви. Когато засаждате декоративни треви, трябва да се осведомите за размера на растението. Туфите се разраства значително, затова засаждайте дребните видове на разстояние 35-30см , а по-едрите на 70-80 см. до 1м. разстояние между растенията.

Изобилието от видове декоративни треви е голямо. Тук е невъзможно да се опишат всички видове. Ако сте решили да добавите акценти във вашата градина , не се колебайте. В зависимост от пространството изберете подходящ по големина вид. За малките градски дворчета използвайте единично засадени туфи. За по-големи пространства може да създадете композиции от няколко вида треви. Посъветвайте се със специалист, за да сте сигурни , че ще постигнете желаният ефект.

видяна: 6805

Отговорете