5 метода за размножаване на кактуси

Kaktusi-razmnozhavane

5 метода за размножаване на кактуси.

Бодливата красота на кактусите е неустоима. Ако тя ви завладее, това означава край на спокойния живот.  Вашето ежедневие се запълва с приготвяне на почвени субстрати, пресаждане, поливане и други подобни, непонятни за обикновените хора занимания. Всеки цветар има в дома си няколко саксии със стайни растения. За любителя на кактуси обаче това не важи. Той никога няма достатъчно. За да може постоянно да обогатява колекцията си, а и да раздава на познати, той трябва да се научи успешно да размножава своите “бодливковци”.

Има няколко основни метода за размножаване на кактуси. Те се размножават чрез семена, резници, издънки, чрез присаждане и чрез тъканно размножаване.

Метода размножаване чрез семена, важи за видовете от род Епифилум, Опунция, Мамилария и др. За да са качествени семената трябва да са събрани от добре узрели плодове. Семената от тези видове се засяват в лека песъчлива почва и въпреки че са доста едри, не се покриват, а редовно се пръскат с пулверизатор. Държат се при температура 20-25 С. След като поникнат растенията се пикират в терини или сандъчета, а по-късно се засаждат в саксии.

Чрез резници се размножава почти всички популярни кактуси. За резници се вземат отделно членче или няколко членчета. Долният край на отрязаното връхче се подостря като пресечен конус. Подострянето трябва да стигне до пръстенчето от камбиална тъкан, но без да го засяга. Резниците се поставят в пясък за вкореняване, след което се засаждат в саксии.

Методи за размножаване на кактуси.

Чрез издънки (детки) се размножават видовете от род Опунция, Мамилария, Зигокактус и др. При тези видове кактуси в основата или по цялото им тяло се образуват малки растения които някои любители наричат детки. Докато се появят първите признаци на растеж, субстрата се овлажнява много внимателно и то след като напълно е изсъхнал от предното овлажняване. Най-често до три седмици новото растение вече се е вкоренило.

Чрез присаждане може да се размножават почти всички кактуси. В резултат на този метод се получават най-чудновати форми.

Съществува и така нареченото тъканно размножаване. Но този метод се използва най вече при промишлено производство на кактуси и сукуленти.

Най доброто в случая е че кактусите са крайно невзискателни растения. Те развиват плитка коренова система, поради което се отглеждат в сравнително малки саксии. Вижте някои основни правила за отглеждане на сукуленти.

Още статии на тема кактуси и сукуленти.

Отговорете