Популярни видове кактуси

Populyaren-kaktus

Популярни видове кактуси.

Стайни и  цъфтящи кактуси

Кактусите привличат вниманието на  любителите на цветя и растения с оригиналните си форми. За стайно отглеждане се избират неголеми по размер екземпляри, които могат спокойно да се разполагат на первазите на прозорците. Стайните кактуси не изискват особени грижи, рядко се поливат и дори издържат на понижението на температурата през зимата. Единствената трудност при отглеждането им е техния цъфтеж.

Нека разгледаме най-подходящите за отглеждане в домашни условия видове:

 Популярни видове кактусиЕхинопсис (Echinopsis) – най-популярният род кактуси. В превод от гръцки означава таралеж (ехинус) и подобен (опсис). Наброява над 100 вида. Младите кактуси имат закръглена форма, но с годините се издължават. Стволът е гладък, с остри ребра. Цветовата гама е от светлозелено до тъмнозелено. Бодлите са твърди и са разположени на еднакво разстояние едни от други. Възрастните екземпляри при цъфтеж дават до 25 цвята. Подходящи са за начинаещите любители.

Опунция (Opuntia) – едни от най-едрите кактуси. Наброява над 200 вида, от най-малките до големите като дървета екземпляри. Развиват се бавно, цъфтенето настъпва едва на десетата – дванадесетата година. Най-популярни са Опунция индийска смокиня и др.

Ребуция (Rebutia) – кактуси с много красиви цветове. Но за да ви радват с красотата си, трябва да се подхранват и да им се отделят грижи и внимание. Обърнете внимание на видовете Ребуция албифлора и крайнциана.

Ехиноцерус (Еchinocereus) – още един род, който е ценен от любителите на кактуси. Отличава се с многобройни разклонения по време на растежа, а цветовете са по-големи от самото растение. Наброява около 70 разновидности. Много красиво изглежда цъфналият Эхиноцереус гребенчат.

Популярни видове кактуси.

цъфтящи кактусиАкантокалициум (Acanthocalycium) – в домашни условия достига до 10 см, с еластични и твърди бодли с дължина до 3 см. През зимния период се препоръчва температурата да е до +8 +10°С, иначе растението се издължава и не цъфти добре. Обожава слънчевата светлина.

Ехинокактус (Echinocactus) – едър представител на кактусите. В природата цъфтят само старите растения, в стайни условия цъфти трудно, расте бавно. Не се препоръчва за начинаещи любители на кактуси, защото изисква подходящи грижи и се отглежда трудно.

Гимнокалициум  (Gymnocalycium) – най-популярният и достъпен род сукуленти. Много от тези кактуси можете да видите в цветарските магазини. Цъфтят още на третата година. Цветовете им имат най-различни нюанси. В диаметър растението достига до 15 см, а на височина – до 30 см.

Пародия (Parodia) – доста разпространен род с над 100 вида кактуси. Растението не е претенциозно, но почвата трябва да се подхранва и да се полива достатъчно.

Още факти за кактуси и сукуленти.

 

Коментари (5)

Отговорете