ЖЕН ШЕН – коренът на живота

zhen-shen

ЖЕН ШЕН – коренът на живота.

Първите данни за чудния китайски корен жен-шен (Panax) могат да се намерят в писмото на йезуита Журту, писано от Пекин през 1711 г. Panax schin-seng (ceм. Araliaceae) е видовото наименование на растението. Китайците го смятат за свещен лек, за корен на живота. Жен-шенът е висок до 50 см. Има месест корен, който тежи до 300 г.
Коренът на жен-шена, както и на мандрагората, по форма прилича на човешка фигура. Могат да се намерят корени приличащи на мъжки или женски силует. Растението се среща диворастящо в Китай, Манджурия и Южна Корея, а в Япония и Русия се култивира.

жен шен, panax schin-sengТо се използва още преди 3000 години в старата китайска медицина. Вероятно в света няма растение, чийто свойства да са били източник на толкова много легенди. Една от тях разказва, че в Китай живеел могъщият Жен-Шен. Отначало никой не знаел за съществуването му, докато китайският учител Лиа-Дзу не го показал на хората и не разказал за чудната му сила. Ученият Ляо-Хан-Ван благодарение на необикновеното растение открил мястото, където живеел Жен-Шен. Трима братя: Ван-Ганго, Касавони и Лур-У се отправили заедно да търсят Жен- Шен, но се заблудили и загинали, а душите им бродят и досега из гората и се викат една друга. Оттогава, когато търсачът на корена жен шен чуе в гората тайнствени викове, трябва бързо да бяга, защото вместо корена, ще намери смъртта.

Жен шен – коренът на живота.

В Китай и до днес се шири вярването, че жен шенът има способност да се превръща в човек или животно. Ако търсачът на „ чудния корен” забележи птица, която се покаже и изчезне, смята, че това е жен-шен. Той трябва добре да запомни мястото и на следващата година тук може да намери коренът на растението.
Начинът за получаване на лекарства е много интересен. Измитите корени се поставят в гърненце с надупчено дъно над вряща вода. След като изсъхнат, те стават почти прозрачни, рогоподобни, оцветяват се в червено. Получава се суровината, известна като жен-шен.

В народната медицина на Далечния Изток жен-шенът се прилага за лекуване само на болести на сърцето и белите дробове, но той притежава и необикновена способност да подмладява човека и да му възвръща изгубените сили. В Русия от много години се провеждат фармакологични и химични изследвания на това растение. Те потвърждаван регенерационните способности и показват, че жен-шенът улеснява адаптацията на човека в условия на особено нервно напрежение.

Коментари (3)

  1. Аз имам от много време Жен-Шен, но не знаех че е това. Една комшийка ми се похвали с нейния и аз разбрах какво богатство имам. Мислех си-имам калемен бонзаи, а то се оказа Жен-Шен. Доста е стар и голям и затова тая година си направих опит, а и разбрах какво е и реших да си го размножа. Отрязах клончета и ги потопих във вода и те направиха пъпчици за коренчета. Насадих ги защото вече е ноември и ще чакам да видя какво ще се получи.

Отговорете