Жасминът – красивият и ухаещ храст

Zhasmin-Jasminum-Officinale
Jasminum Officinale

Жасминът – красивият и ухаещ храст.
Jasminum
На пръв поглед жасминът като храст е доста невзрачен на вид, но само докато не цъфне. Тогава се превръща в ароматна приказка! Може да цъфти в жълто, розово, бяло, кремаво, а така също да бъде единичен и двоен. Растението жасмин има много разновидности и се отнася към семейство маслинови.
На балкона можете да отглеждате стаен жасмин. Периодът на цъфтене на различните видове се различава: едни цъфтят през пролетта и лятото, а други – през зимата. Лекарственият жасмин може да бъде отглеждан за лечебни цели. Едроцветният жасмин представлява стаен сорт на вечнозеления жасмин с много ароматни цветове. По-разпространен е храстовидния голоцветков жасмин, използван като увивно растение.
Жасминът расте добре на слънчево място. Градинският жасмин е с едри бели ароматни цветове с четири венчелистчета, които цъфтят в средата на лятото. Този вид понася много добре зимните студове.

Размножаване
Жасминът се размножава по различни начини: чрез семена, чрез присаждане, чрез разделяне на храста. Най-популярен начин сред градинарите е този на разделяне на храста. През есента от годишните издънки се изрязват резници, дълги около 10 см., след което се засаждат в достатъчно влажен пясък и се държат на хладно – желателно в мазето.
За ранен цъфтеж е добре издънките да се изрежат през пролетта, а за късен – през есента. За да се ускори растежа им, се засаждат в смес от пясък и торф. Когато пуснат коренчета (след около три седмици), настъпва растеж на летораслите. След това можете да ги загърлите, както правите това с картофите. За да стимулирате растежа на филизите, е хубаво на следващата година малко да ги орежете. Към есента е желателно да присадите новия храст на постоянното му място. Младите растения цъфтят едва на третата година.

Жасминът, грижи.

Жасминът не изисква особени грижи. Ако го отглеждате в домашни условия, е нужно да поддържате средна температура над 10ᵒС. През летния период чрез вентилатор или климатик трябва да се поддържат 22ᵒС. По време на интензивния растеж се препоръчва при поливането да се включва течно подхранване. Ако листата на растението се свиват или увяхват, това означава, че не се поливат правилно (или прекалено, или недостатъчно). През зимата поливането трябва да се намали.

Ако цветът на цветчетата се е променил, това говори за въздействието върху тях на преките слънчеви лъчи. Най-подходящото място за отглеждане на стайния жасмин са прозорците, разположени на изток. Ако жасминът страда от недостатъчно осветление, трябва да му се осигури допълнително изкуствено осветление.
Пресаждането на стайното растение е желателно да стане през март. Младите растения се нуждаят от ежегодно преместване в по-голяма саксия, а по-старите – през 2–3 години. Подходящата почва за тях се състои от глина и торф или от пясък и листна тор.
Вредители по жасмина
Всички сортове могат да бъдат нападнати от вредители: листни въшки, акари, щитоносни въшки и др. Третират се с подходящи препарати.

Жасмин можете да си купите от почти всички градински центрове 🌳, представени във фирмения каталог на Зелено БГ.

Коментари (4)

  1. Често се допуска една грешка. Philadelphus – ът принадлежи към Hydrangeoideae, които пък, заедно с Jasminoideae, се числят към сем.Hydrangeaceae. Това им е общото, иначе са две различни растения. Не знам защо, но грешката много често се допуска в България, може би едната причина е, че открай време и руснаците на филаделфуса си му викат жасмин 🙂

Отговорете