Резитба на декоративни дървета и храсти

Rezitba-hrasti

Резитба на декоративни дървета и храсти.

За да се поддържат дърветата и храстите здрави, добре оформени и за да се стимулира цъфтежа и растежа им е необходима т.нар. резитба. Всеки вид има различна поносимост, но като общо правило широколистни дървета – габър, липа, черница и топола и почти всички храсти се чувстват добре след такава намеса. Същото може да се каже и за някои иглолистни дървета – тис, кипарис. Ако сте посадили дърво през есента, то пролетта непременно трябва да предприемете резитба.

Подгответе се, вече е време. Трябват ви лозарски ножици, ножици за подкастряне и за подрязване на храсти – с дълги и къси дръжки. Можете да си купите лозарски ножици от фирмите регистрирани в категория 🛠 Градинска техника и инструменти в Зелено БГ.

Методите за рязане са два: подрязване или скъсяване, когато премахвате връхните пъпки, за да се развият страничните и да се сгъсти короната и пререждане, при което отделяте цели клони. За да се чувстват добре растенията, спазвайте няколко просто правила:

* нека ножиците ви бъдат добре поддържани и остри;
* стремете се да режете под лек наклон и горният ръб на отрязаното да е малко над пъпката;
* за да не се пречупват големите клони, режете ги на два пъти – отгоре и отдолу;
* заглаждайте отрязаното с нож и го мажете с градинарски мехлем – така ще зарастне по-бързо;

Резитба на декоративни дървета и храсти.

Има три вида резитби – при засаждане на растенията, за оформяне (докато са млади) и за съхраняване.

При първия вид орязвате половината му наземна част – при дърветата и 2/3 от него – при храстите.

Ако извършвате резитба за оформяне на короната на дърво, трябва да премахвате част от периферните клони. За да му осигурите светлина и въздух разреждате в средата на короната. Страничните клони на декоративните дървета се режат с 1/3, а орехът, дъбът, дивият кестен и тополата не се режат изобщо – така само ще развалите естествената им красота.

Листопадните храсти в градината е необходимо, докато са млади, да прочиствате само от преплетени клонки. С остаряването им е добре да започнете да извършвате и санитарна резитба. Така ще можете да ги запазите във вида, който искате. Ако отглеждате храстите заради цвета на листата или заради кората, най-добре е да ги режете ниско. Трябва да следите цъфтящите върху леторасли от миналата година, храсти и веднага след като прецъфтят да отстраните клонките. За да бъдат по-буйни листопадните храсти, цъфтящи върху клонки от сегашната година е добре да изрежете повечето им леторасли (от 2/3 до половината). В случай, че гледате храстовидни лиани, запомнете – през пролетта задължително трябва да направите резитба за просветляване и санитарно рязане, а на есен да орежете клоните докато стигнат до 30 см над земята.

Резитба на декоративни дървета и храсти.

Розите в градината ви също се нуждаят от подрязване. Сега е точното време за това – от средата на март до средата на април. Разравяте розите, които сте зарили, за да предпазите от измръзване през зимата и режете. На един корен е добре да оставите от 6 до 10 стъбла.

Друг важен момент е рязането на живия плет. Ако той е тип „жива стена”, можете да му направите резитба – санитарна, само през първата година. Ако искате да оформите класически жив плет, важното е да го задържите на височина и да го подтиквате да се разширява, затова го режете отгоре, поне два пъти годишно и не му позволявайте да надхвърля 30 – 40 см.

Резитбата за съхраняване влияе най-много върху декоративния вид на храстите. Зависи от времето, по което цъфтят и се прилага на 3 – 4 години. Ако растенията не са поддържани, резитбата за съхраняване не е достатъчна и трябва да режете за подмладяване като след това задължително прекопавате и наторявате. Това значи поне следващите 2 или 3 години да изрязвате всички клонки до една трета от основата им и прилежно да водите всички резитби за оформяне и съхраняване, когато се появят новите леторасли.

Както всяко живо нещо, градината се нуждае от постоянни и навременни грижи. Затова извадете ножиците и започвайте.

Вижте още 10+ съвета за зимна резитба на овощните дървета.

Коментари (1)

  1. Живия плет в градината е станал над 1,50 метра, просто го изпуснах, сега мога ли да го отрежа на височината на която желая, между другoто той е над 15 години.

Отговорете