Размножаване на хризантеми

Hrizantemi

Размножаване на хризантеми.

Многогодишните растения ще осигурят на Вашата градина дълготрайни композиции от багри с минимум усилия, а много от тях могат лесно да бъдат размножени и през пролетта.

Бърз и лесен начин за размножаване на многогодишни растения е вземането на базални резници. Това са по-скоро летораслите, израстващи директно от коренището, а не тези от стъблото или клоните. За повечето многогодишни най-подходящото време е ранната пролет, когато летораслите се появяват в градините, но определени видове реагират по-добре на кратката технология на закрито, която позволява да се произведат добре оформени растения, цъфтящи още през първия сезон.

Хризантемите, наричани сега дедрантеми (Dedranthema) са най-подходящи за този метод, тъй като извадените коренища и издънки лесно могат да бъдат съхранени под парникови стелажи през цялата зима. Но тази технология може да бъде използвана и за голям брой многогодишни, особено за онези, които са склонни на изнежване на открито. Далиите от резници растат добре, така както и близкородствените им космоси (Cosmos atrosanguineus) с шоколадови цветове. Нежните салвии също дават прекрасни базални леторасли.

Размножаване на хризантеми.

Издънките, които се появяват през есента, трябва да се запазят влажни през зимните месеци и да се предпазят от студове. Поливат се малко по-обилно. Докато денят расте, а след това се следи за леторастите, които започват растежа си.
Не трябва да се опитвате да ускорите процеса чрез подхранване. Това не е необходимо, тъй като в корените има изобилие от резервни хранителни вещества. Но е нужно да осигурите на растенията необходимата светлина и топлина. За да пораснат хубави и здрави леторасли.

На мястото, където стъблото преминава в корена, са концентрирани растежните регулатори на коренообразуването. Така че когато се събират резници, трябва да се реже близо до основата. Не трябва да се примахват допълнителните корени, тъй като те са това, което се стремим да получим. Избягвайте само вдървесинен растителен материал, тъй като той ще се вкорени по-бавно. Процесът на добиване и вкореняване на резниците може да продължи до средата на пролетта.

Размножаване на хризантеми.

Стъпка по стъпка

1. През есента или зимата се изваждат издънки или коренища от добре развити растения, като се внимава да не се повредят младите леторасти, израснали в основата на растенията.
2. Вземат се здрави резници с дължина около 7.5 см. Отрезът се прави с чист нож, колкото е възможно по-близо до основата на растението.
3. За да се приготви резника, стъблото се отрязва под най-долната двойка листа, които трябва да бъдат премахнати с чист остър нож.
4. В случая не е важно да се използва растежен регулатор, просто готовите резници се набождат в легенче, напълнено с влажна торфена смеска.

5. Резниците се разполагат така, че листата им да не се допират и легенчето се поставя под някой рафт в парник или оранжерия или на топло, добре осветлено място.
6. След около 2-3 седмици резниците би трябвало да се развили корени. Тогава всеки един се изважда, за да се нанесат минимални поражения върху крехките корени.
7. Вкоренените резници трябва да бъдат засадени поотделно в саксии № 9 (с диаметър 9 см), във влажна почвена смеска и да се поставят на топло място.
8. Порасналите в саксии растения трябва да бъдат закалени, преди да се засадят на открито. След това се засаждат на слънчево място без да има риск от внезапни застудявания.

Коментари (5)

  1. Има ли някой, да продава коренчета хризантеми ще си купя на драго сърце много ми харесват бих купила различни цветове. Много харесвам тези цветя, ще се радвам ако ги има и моята градина.

  2. Обожателка сън на хризантемите. Имах пред блока, но след като го санираха,всичко бе унищожено от скелите и мазилките .Ако има някой в повече нека ни изпрати за да си подновим градинката и да съответства на красивия ни блок пишете на лични.

Отговорете