Полярните палми на България

Palmi-Plovdiv
Палми в Пловдив

Полярните палми на България.
Автор: Кирил Донов

Началото, или как стана така, че палми растат в България.

Като много други важни неща и това, че палми растат в България е открито случайно. През есента на 1973 г. в Историческия музей в Пловдив решават, че четирите палми са вече твърде тежки, за да бъдат пренасяни по стръмните стълби вътре в сградата и ги оставят навън. Те взели, че оцелели след зимата и хората решили да ги засадят направо в земята. Колко малки са били палмите по това време се разбира от подреждането им в градината. Не само, че са засадени твърде близо една до друга, но и между тях са добавени растения източна туя (Thuya orientalis). Очевидно е, че никой не е предполагал колко големи могат да станат палмите в една градина в Пловдив.

Тогава никой не е знаел какви са тези палми. Днес знаем, че това е Trachycarpus fortunei. Никой не може да даде достоверна информация за техния произход. Но поколението от тези палми показва повишена студоустойчивост (потвърдено опитно и от Д. Козаров в дисертационния му труд).

Полярните палми на България.

През следващите 10-15 години след засаждането на палмите в двора на музея в Пловдив още няколко растения от същия вид се появяват в по-топлите райони на страната – Кресна, Пловдив (на няколко места), Черноморието. От всички тях най-голямо значение за нашата история има една голяма мъжка палма, която много от вас вероятно са виждали – тя расте в градина в Несебър. Почти на края на новия град, на пътя в посока стария град. Тази палма, макар и вече с повече от 7 метра стъбло е засадена около 1985 г. В същият двор има още две по-малки палми. Голямата палма е донесена от Сочи (Русия), а по-малките са от опитната станция в Слънчев бряг.

В опитната станция в Слънчев бряг са доказали отличната студоустойчивост на поколението на палмите от музея в Пловдив. Те започнали опити с растения, получени от пловдивски семена. През първите години при тях цъфтели само женски палми. И те били опрашвани с прашец от мъжката палма в Несебър. В резултат били получени голямо количество семена и малки палми от тях.

След това голяма част от младите растения били предоставени на общините за засаждане по улиците на морските ни курорти. Само година по-късно палмите по улиците навсякъде били изкрадени (това учудва ли ви?) и единствените, които останали били тези пред полицейското управление в Слънчев бряг. Те вече са огромни великолепни екземпляри и са там до днес. От останалите палмички едва няколко десетки се появяват по-късно в някои дворове по Черноморието. За съжаление точно тогава започват промените у нас и вече никой няма интерес да дарява безвъзмездно палми на общините или на частни лица.

Но началото вече е поставено и на поколението на несебърската и пловдивските палми е съдено да станат известни в цял свят.

Вижте още информация на тема палми.

 

Коментари (12)

 1. Красиви но няма от къде да се намерят. Например ако някой иска да направи градината пред блока по красива.

 2. Стоян Стамболийски-Тракийски градински оазис 31 дек. 2014 | 22:55 каза:

  Това е така от опит мога да споделя че се намираме в благоприятна зона за тези растения.
  Вследствие на глобалното затопляне климата се променя и дава възможност за това но си има технология за това. Успях да отгледам посадъчен материал които тествам 2-ра година.

 3. О, това не съм го знаела, за да натрия носовете на моите съграждани, дето от две години какво ли не изписаха за засаждането на палми из Пловдив, а това съвсем не било началото!

 4. Аз съм от петричко село, имам такава палма вече е на 26г като до 15г беше в саксия и сега вече 11г е посадена на земята и вече е около 10м висока.

 5. Трахикарпуса е най-студоустойчивата палма, след като я отглеждам вече 8г. в северозападна България.

  1. Здравейте,
   В Zeleno BG, в категория ГРАДИНСКИ ЦЕНТРОВЕ 🌳има представени 61 градински центъра от цяла България, с телефони, адреси, продуктово разнообразие: https://zeleno.bg/business_area/gradinski-tsentrove/
   Прозвънете ги, Можете да ги сортирате по ГРАДОВЕ

Отговорете