Почвени смеси

Pochvena-smes

Почвени смеси.

За приготвяне на почвени смеси различните й компоненти се сипват на едно място и внимателно се разбъркват. Различават се три вида смеси.

Тежките смеси се състоят от чимовка, хумусна пръст и пясък (5:1:1). Използва се за отглеждане на криниум, кливия, възрастни палми, драцена и други.

Средните смеси се получават от чимовка, хумус, торфена пръст и пясък (2:2:1:1). Подходящи са за отглеждане на бързорастящи растения – фукции, пеларгонии и други.

В състава на леките смеси влизат хумусна пръст и пясък в добавка от дървени въглища (3:1:1). Те са незаменими за растения със слаборазвита коренова система – глоксинии, бегонии, пеперомии и други.

Преди да се включат в почвените смеси чимовката и листовката трябва да се пресеят, за да се изчистят от камъчета, трески, стъкла и други. Готовите смеси се съхраняват в закрити съдове, като не бива да се допуска да пресъхват или да се отмиват хранителните им вещества.

Изборът на почвена смес за стайни цветя не е сложна работа. Големите и високорастящи растения се чувстват най-добре в смеси, в които преобладава пръстта. Ако са посадени или пресадени в свежа почвена смес, известно време не трябва да се подхранват. При смеси, в които преобладава пръстта, подхранването трябва да започне след 3 месеца, а при смеси на торфена основа – след 1,5 месеца.

Почвени смеси.

Понякога е необходимо да се смени почвената смес. Често тази операция се нарича пресаждане, въпреки че растението остава в същата саксия. Буцата пръст с корените се изважда от саксията и с помощта на обикновена вилица се изчиства част от старата пръст. Едновременно с това могат да се скъсят корените – например с четвърт дължина, да се отстранят изсъхналите и болните. След това растението отново в саксията и се добавя свежата почвена смес. Тази операция се прави през пролетта или в началото на лятото.

За възрастните дървесни растения, които имат груби корени, се взима за основа гленисто-чимова пръст с малко количество хумус, а за рохкост се прибавят торф и пясък: (4:2:1:1/2).

За болшенството тревисти растения с бърз растеж и цъфтеж и за младите дървесни видове за основа също се взима глинесто-чимова пръст, но с повече хумус и малко пясък: (2:2:1/2).

За тревистите растения с тънки и нежни корени се използват основно листовка и хумусна пръст с добавка на торф и пясък: (2:1:1:1/2).

Коментари (3)

  1. Бих искала да предупредя, купувала съм торопочвана смес от фирма Антоник – 04
    След 3 дни се появиха кърлежи в саксията. Гнус. Започнах сама да си правя компост и ефекта е добър. Само малко търпение е нужно.

  2. Не си купувайте от торта на фирма Антоник-04. Торта е много не качествена няма ефект от нея вътре има много боклуци.

Отговорете