Пасифлора (мъченица, часовник)

pasiflora

Пасифлора (мъченица, часовник)

Passiflora caerulea

Цъфтеж: април-октомври
Семейство: Passifloraceae (страстоцветни)
Родина: Перу, Бразилия

Пасифлора, червенаОсобеното разположение на частите на цвета, които изглеждат като използван през Средновековието уред за мъчения, дават името на рода: passio – страдание. Народното име на пасифлората е часовниче, поради това, че цвета наподобява часовников циферблат.

Пасифлора, цвятРастенията също са подчинени на модата. Така например, пасифлората дълго време беше „в немилост”, а сега отново намира почитатели.

Има около 400 различни вида. Всички растения от това семейство имат декоративни цветове, но само някои – ядливи плодове. Passiflora edulis – маракуя, е широко отглеждан представител на ядливи видове.

Пълзяща пасифлораПасифлората изглежда много красива с пълзящото си стъбло, което се увива например около обръч, и възхитителни цветове.

Място
Предпоставка за успешното развитие на растението е светлото, слънчево място. Тъй като пасифлората се нуждае от много свеж въздух, за да расте здрава и силна, от май до септември е добре  да ú намерите светло място на балкона или терасата, като в топлите обедни часове я предпазвате от силното слънце.

Пасифлора, венецПрез зимните месеци пасифлората се поставя на светло място в къщата с температура 4-6оС. През това време се полива по малко, а помещението се проветрява  често, защото въздухът е жизнено необходим за това цвете. В зимната градина или на студената веранда пасифлората може да украси една цяла стена, ако поставите подходяща  опора или решетка.

Пасифлора.

Ярко червена пасифлораГрижи
По време на растежа се полива обилно с мека вода и се тори всяка седмица. Растението ще ви бъде благодарно и ако от време на време  го пръскате  с филтрирана вода. Пасифлората е катерливо растение и има нужда от опора, например от бамбукови пръчки или извита тел. През първите години е добре да се пресажда всяка пролет в силна хумусна  почва с добавка на пясък.
За да имате добре оформени растения, в ранна пролет се изрязват слабите стъбла и се съкращават останалите. Така се получават по-мощни нови стъбла и обилен цъфтеж.

Размножаване
Пасифлорите се размножават чрез семена и стъблени резници.
От  февруари до април растението може да се размножава с връхни резници, които са развили 2-3 листа при температура на въздуха и почвата 22-24оС. Резниците се вкореняват в топъл пясък под стъкло. След вкореняване се засаждат в саксийки с богата почвена смес, съставена от чимовка, тор и пясък. Зацъфтяват още следващата година.

Пасифлората може да се Пасифлора - Кралица Евгенияразмножи сравнително лесно от семена, които се продават в цветарските магазини. Семената се засаждат от пролетта до юли, но понеже семената са много твърди, е необходимо да се изтъни обвивката по механичен или чрез накисване в разредени киселини. Растенията зацъфтяват след 5-6 години.

*Едно от най-красивите растения от този вид е Кралица Евгения с големи виолетови цветове. Яйцевидни плодчета са много ароматни и вкусни.

Коментари (26)

 1. За първи път ми цъфна часовника. Не можах да му се нарадвам защото на сутринта вече го нямаше. Цветовете са краткотрайни но много красиви. Отглеждам го вън под прозореца и е пълен с пъпки. Много красиво цвете.

 2. Павлина
  12 сеп. 2010 | 13:42
  А, моята зацъвтя още на първата година- направо ме изненада-сега вече имам и няколко плодчета, големи колкото едри сливи, но още са зелени-надявам се да узреят преди да започнат студовете!

 3. Много красиво цвете. Моето цъфна на вилата. Засях го около един циментов стълб. Поливам го обилно, не съм го торила допълнително. Има по 3-5 цвята , които наитина са нетрайни, но са много красиви.

 4. Аз също отглеждам пасифлора но все още няма намерение да цъфти, чудя се дали някога ще цъфне вече три години я чакам но пак за сметка на това тя направи страхотен изблик да расте и да се увива по оградата. Отвън като я погледнеш е страхотно увивно растение

 5. Тази пролет засадих няколко стръка, цяло лято цъфти , даже в момента е отрупана с пъпки
  Не знам как да я съхраня през зимата. Да и отрежа стъблата и насадя в кофи и на пролет отново в градината? Моля за съвет.

 6. Аз знам, че като се отглежда навън, за зимата се реже до долу и се зарива с пръст.

 7. Засях лятото семена от Кауфланд, повечето изникнаха и сега на терасата имам сандъче с растения, дълги около 3-4 метра. Какво да ги правя зимата. Да ги режа ли, или да ги навия и да прибера сандъчето вътре?

 8. Отглеждам пасифлора вече 3 години – втората от долу на горе в дясно.Тъй като зимите при нас са много люти не я оставям да зимува навън. През октомври си нарязвам резници и ги държа във вода докато пуснат корени. Февруари ги засаждам в кофички от кв. мляко. Отрязвам им връхчетата за да стимулирам разклонения. Като отминат студовете прехвърлям насажденията в голяма саксия /диаметър около 80 см/. Обикновено засаждам 4-5резника в нея. Оплитам им стълбичка от канап за да влачат по нея , като пак ги пензирам няколко пъти. До м-ц юни вече са стигнали сачака на къщата и започва луд цъфтеж. Миналата година имах 119 цвята. Лошото е , че цветовете издържат по 1 ден, но пък са много красиви. Изложението на саксията е източно, поливам всяка сутрин, торя на 2 седмици с разредена, престояла 2 седмици кокоша тор. Есента процедурата се повтаря-рязане, раздаване на резници , вкореняване и т.н. Предполагам в южна Б-я пасифлората ще може да вирее на открито през зимата.

 9. И аз имам цъфтяща пасифлора, но не съм я рязала миналата година. Някой може ли да ми обясни как се реже и на каква височина от основата. В момента е станала висока около 1 м и с много разклонения които се увиват около скелето.Трябва ли през октомври да изрежа старите/сега цъфтящи/ клонки.

 10. ще пробвам метода на Ватева от Севлиево но смятам, че има значение от клончето което ще се вкоренява ако е младо сигурно няма да цъфни на следващата година

 11. Димитрова от къде сте бих искала да получа от вашите клонки които са цъфтели аз съм от гр. Раковски

 12. Имам пасифлора, която е с бели листа /първата в дясно от долу на горе/ бих желала червена. Ако има някой , който има моля да ми пише на rumikt@abv.bg

 13. Имам пасифлора от три години, които семенца си купих от магазин. Отглеждам я в двора и тази година за първи път ми цъфти, но образува и много плодове. Още е в състояние на цъфтеж и даване на плодове, но не знам как да ги съхраня. Ако някой има информация нека да я сподели с нас.

 14. За Руми. http://www.zeleno.bg е каталог на фирми за градината. В http://www.zeleno.bg в категориите „декоративни разсадници „, „градински центрове“ и „посадъчни материали“има регистрирани над 120 фирми. Потърсете при тях, прозвънете ги..

  Поздрави,
  http://www.zeleno.bg
  http://www.gradina.bg

 15. Имам пасифлора от три години но още не ми е цъфнала в саксия я отглеждам, но не знам какво да и направя за да ми цъфти . С какво да я подхраня, пишете ми .

 16. Преди 3_4 години я видях по телената ограда на цветарския магазин в квартал ”Изгрев” . Направи ми силно впечатление с красивите си цветове. Сега я отглеждам на специална конструкция по пешеходната пътека и на стълбището между 3 и 4 етаж. Повече информация можете да получите от магазин ”Градина замъка” кв. Сарафово_Бургас

 17. Моля всички ,които дават информация за пасифлората ако е възможно да пишат и името на съответния вид ! Така информацията ще бъде пълна и полезна ! ..

 18. Въпросът ми е към дамите, които имат това красиво растение: Ароматни ли са цветовете?

 19. И аз търся да си закупя червена и лилава! Също така искам да попитам с какъв тор да я торя? С течен тор на лактофол става ли и кой?
  Благодаря Ви предварително!
  Ралица: ralica.raicheva@gmail.com

 20. Здравейте, и аз имам пасифлора на 2 години. Тази година има обилен цъфтеж и плодчета. Разбрах че това е всъщност плода маракуя. Вкусен ли е в сурова консумация, някой знае ли?
  Моята е средната картинка, цветовете не миришат иначе са много красиви.
  Поздрави от град Раковски

 21. Ани , аз съм пробвала от плодовете на пасифлората , които са с тъмен цвят , а именно маракуя. Много ситни семенца изпълват вътрешността на плода . Невероятно наситен вълшебен аромат и са добре на сладост. Тогава не се престраших на друго да ги използвам , освен да ги размеся с малко бял ром- невероятно се получи.

 22. Здравейте! Предлагам млади растения пасифлори – Аметист, Церулея и Едулис. За връзка с мен на мобилен 0896 593 385 – Станимир Василев или на ФБ- https://www.facebook.com/stanimir.vasilev.1291 , Имам различни големини на растенията, изпращам снимки . Гарантирам за качеството,което е мое производство.

 23. Искам да купя цъфтящи пасифлори- синя, червена, лилава .
  София 1750, “ Младост 1″ Бл 30 Вх 4 Ап 131

Отговорете