Отвънка ухае на ЛЮЛЯК…

Lyulyak

Отвънка ухае на ЛЮЛЯК…

Удоволствие е да си наберете голям букет от люляк или да седнете в градината под ароматните му клонки.

Люлякът (Syringa L.) е декоративен листопаден храст от семейство Oleaceae. Цъфти от началото на май като отделни сортове цъфтят чак до края на юли с ароматни, подобни на гроздове цветове, най-често в различни оттенъци на виолетовото, но също в бяло или в розово. Растението произхожда от Персия, но е широко разпространено из цяла Европа и Азия. Доста е издръжливо на студове, суша и болести, но все пак се развива най-добре на добре осветени терени с леки, дренирани почви. Важно правило за добър цъфтеж, е прецъфтелите клонки да се отстраняват веднага, за да не възпрепятстват цъфтежа на новите.

Съществуват около 30 различни вида люляк като в България се отглежда най-често вида Syringa vulgaris.

Сортове:

Розов люлякВъв всеки градински център ще намерите разнообразие от сортове на S. vulgaris. Някои са с обикновени цветове – ‘Marechal Foch’ (яркорозови), ‘Souvenir de Louis Spaeth’ (виненочервени), ‘Charles X’ (пурпурночервени), ‘Maud Notcutt’ (бели), ‘Primrose’ (бледожълти) и ‘Esther Staley’ (розови). Останалите са с кичести цветове – най-популярни са ‘Charles Joly’ (тъмно пурпурночервени), ‘Katherine Havemeyer’ (бледолилави), ‘Michel Buchner’ (лилави), ‘Madame Lemoine’ (бели) и ‘Mrs Edward Harding’ (червени). Видовете на сирингата не са известни колкото едроцветните сортове, но си заслужава да ги отглеждате – S. microphylla (1,5 м, дребни листа и малки гроздове от розови цветове) или S. chinensis (2,4 м, провиснали гроздове от бледолилави цветове). Най-малка е S. velutina, корейският люляк – овален храст, висок около 1,2 м, цъфти с бледолилаворозови цветове през май.

Отвънка ухае на люляк.

Размножаване на люляк:

Лесно можете да си размножите люляк чрез фиданки, странични стъбла или филизи с корени..

Бял люлякВ ранна пролет, преди да са се разпукнали пъпките, трябва да посадите няколко едногодишни фиданки хоризонтално в браздата на дълбочина 1 см, да ги закрепите, да ги засипете с плодородна влажна почва и през цялото лято редовно да ги поливате.

В края на август захваналите се фиданки с добре развита коренна част пресадете на ново място на дълбочина 5 см от нивото на израстването на коренчета. Слабо вкоренените фиданки или се намаляват при пресаждането, или се оставят на същото място до следващата година.

Не е трудно да си посадите люляк от филизи с корени от 4-5-годишни храсти.

Най-доброто време за пресаждане от филизи е през септември-октомври. Те трябва да са с височина не по-малко от 15 см и да са 2-3-годишни. Първият цъфтеж на люляка от млади филизи можете да видите след 4-5 години.

Къде и как да посадите люляка?

Садете го на добре осветено място, но само през първата половина на деня. То не бива да е заблатено.

Когато садите люляк, най-напред направете хубав дренаж. Почвата трябва да е неутрална или слабо кисела, наторена с пепел, суперфосфат или минерални торове, съдържащи магнезий.

Как да запазим свеж люляковия букет?

За да запазите за дълго време красивия букет от люляк, трябва да знаете някои хитринки:

Берете люляка рано сутрин, като предпочитате клонки, на които една трета от цветовете са напълно разтворени, а останалите две трети са все още неразцъфнали напълно.

Натопете люляка в студена вода, добавете трошица калий или капка борова киселина и поставете букета на хладно място.

Не е задължително да сменяте водата във вазата всекидневно, но няма да сгрешите, ако добавяте в нея парче лед.

Отговорете