Да отгледаме „ЦАРИЦАТА“ в саксия

rozi-saksii

Да отгледаме РОЗА в саксия.

автор: Веска Флорова

Декоративните рози са едни от най-красивите и с малко труд отглеждани цветя. За разлика от сезонните цветя, розата цъфти през цялото лято до късна есен. Тяхното предимство, е че успешно могат да се отглеждат на постоянно място както в градината така и в съдове – саксии или сандъчета. Като при добра грижа растат повече от 20 години. Разположени на балкони и прозорци, розите създават красота, свежест и усещане за близост с природата. При тях са ценни както красивите цветове с разнообразни багри, тъка и силният приятен аромат.

Декоративните рози зелено бгСъдовете за отглеждане на рози са различни по форма, големина и материал, от който са направени. Изборът на съда трябва да бъде съобразен с изискванията на растението и типа на неговата коренова система. Подходящи за розите са саксии или сандъчета с дълбочина поне 35-40 см. Може да се използват и бетонови корита, които се поставят неподвижно около къщата. Мястото, където ще се поставят съдовете с рози трябва да бъде добре огрявано от слънцето. За предпочитане е съдовете, предназначени за отглеждане на рози, да се боядисват отвън за да се намали силното им загряване от слънцето. Понеже то се отразява неблагоприятно върху корените на растенията.

Ограниченият обем на съдовете, както и силното слънце бързо изсушават почвата. Това налага да се поддържа водният режим на почвата с по-чести поливки. Без поддържане на нормална влажност в почвата е невъзможно да се осигури многократен цъфтеж през целия вегетационен период. Върху отворите на дъното на съда се поставят едри камъчета или друг вид дренаж за оттичане на излишната вода. Важно условие за отглеждането на розите в съдове е подготовката на почвата, която ще се поставя в съдовете. Тя трябва да бъде лека, пореста и обогатена с угнил оборски тор.

Да отгледаме РОЗА в саксия.

При избор на съдове трябва да се знаят свойствата на материала, от който са направени те, за да се вземат адекватни мерки при отглеждане на розите в тях. Дървените съдове – бурета, сандъчета имат лоша топлопроводимост, и поради това корените не страдат от резките температурни колебания. Каменните съдове – корита, вази се влияят от температурата , като сравнително лесно се нагряват и охлаждат. Керамичните съдове, когато са без глазура пропускат въздуха до корените и улесняват дишането им. Пластмасовите съдове са удобни, леки, трайни и евтини. В тях почвеният субстрат изсъхва по-бавно но и те бързо се нагряват от слънцето.

При отглеждане на розите в съдове трябва та се има предвид факта, че тези растения са студоустоичиви и могат да останат навът през зимата без да измръзнат. По рискови за тях са горещите летни дни. Тогава при прекомерно нагряване на съда, в който са засадени е възможно „опичане” на корените и неблагоприятни последици за растението. Това налага засенчване на съдовете и редовно поливане.

Почти всеки градински център и  декоративен разсадник регистриран във фирмения каталог на zeleno bg, предлага рози.

Вижте и други статии на тема рози.

 

 

 

Коментари (10)

 1. Здравейте, днес си купих роза в саксия. Как трябва да я пресадя, реже ли се нещо? По нея има 2 цъфнали пъпки и др. които не са. Дали това ще е проблем при пресаждането? Няколко снопчета са в саксията трябва ли да ги разделя или да ги пресадя така?
  Благодаря!

 2. Здравейте, купих си роза в саксия но листата и започнаха да пожълтяват, а е отрупана с цвят. Какво трябва да направя за да не я изгубя?

 3. Засадих моята роза през април по всички правила в керамична ваза голяма, но до днес нямам листа, само 4 бр. стебла. така ли трябва да бъде. Очаквах листа поне, да не говорим за цвят.

 4. Здравейте преди една година ми подариха роза в саксия цъфтеше нормално, казаха ми есента да я пресея и да я прибера от балкона в стаята направих така и тя направо стъблата и изсъхнаха има ли вероятност да спася розата, отрязах и стъблата и оставих корените в вода дали ще помогне?

 5. Здравейте и моя проблем е подобен на Иванка. Розата цъфтеше нормално лятото, но като дойде есента почна да й пожълтяват листата. Прибрах я от балкона. Какво да се направи за да продължи да цъфти и да не увехне?

 6. Имам саксия с декоративни рози.След като я закупих започна да завяхват цветовете и листата. Какво да правя.

 7. Здравейте, купих си роза в саксия но листата и започнаха да пожълтяват. Какво трябва да направя?

 8. Аз също си купих роза в саксия 4 коренчета, мисля да ги сея в градината. Дали ще оживеят?

 9. Здравейте, купих си роза в саксия , но и опадаха листата и цветовете изсъхнаха без да се отворят! ? Как да я спася?

 10. Ако все още е зелена подредете я и я насетне наново и сложете една бутилка отгоре и ще се оправи

Отговорете