Най-разпространените болести и неприятели по розите

Rozi-bolesti

Най-разпространените болести и неприятели по розите.
Профилактика и борба с тях.

автор: Веска Флорова

БОЛЕСТИ

Брашнеста мана – една от най-разпространените болести по розата. Напада младите части на растението /листа, клонки и цветни пъпки/, които се покриват със сивобял брашнест налеп. При повишена влажност на въздуха постепенно петната обхващат целите листа. Нападнатите органи закърняват и спират развитието си. Чувствителнастта на сортовете рози е много различна. Сортовете с гланцирани кожести листа са по-малко податливи на нападение, отколкото с матови по-меки листа. Борба – пръскане на нападнатите растения с разтвор от подходящи фунгициди: ТОПОАЗ 100ЕК, ТОПСИН М 70ВП, ШАВИТ 25ЕК, ИМПАКТ 25 СК, ФАЛКОН 460ЕК.

Ръжда – гъбата напада всички надземни части на растението, като предизвиква прегаряне и окапване на листата, деформация и изсъхване на младите леторасти и цветни бутони. Първоначално по листата са светложълти или светлооранжеви, закръглени петна. По-късно, предимно по долната страна на листата се оформят многобройни оранжево или ръждиво оцветени точковидни петна, които се разпукват и от тях излизат прахообразни спори на гъбата. Заразените растения изостават в развитието си и имат влошен декоративен вид. Борба – по-ранно откриване на болестта с единични петна, листата със симптоми може да се откъснат и изхвърлят. При по-силно нападение се налага да се направят поне 2 последователни пръскания с разтвор на някой от фунгицидите : ШАВИТ 25ЕК, ИМПАКТ 25 СК, ТОПОАЗ 100ЕК или ФАЛКОН 460ЕК. Фунгициди потърсете в категория ⚕️ Агроаптеки в gradina.bg.

Черни листни петна – От болестта страдат розите отглеждани на открито. По горната повърхност на листата се се явяват черни кръгли или неправилни по форма петна, в резултат на което листата окапват още през първата половина на лятото. Растенията не асимилират нормално, спират растежа и не цъфтят. Борба – провежда се предпазно пръскане преди вегетацията. След развитието на листната маса растенията се третират още три пъти през 12-15 дни с разтвор на фунгицидите : ИМПАКТ 25 СК, ФАЛКОН 460ЕК или ФОЛИКУР 250ЕВ.

Болести и неприятели по розите.

НЕПРИЯТЕЛИ

Зелена листна въшка – най-широко разпространеният неприятел по розите. Това са дребни зелени насекоми, които нападат върховете на растящите леторасти. Те се хранят като смучат сок от младите листенца и цветни пъпки, като покриват изцяло нападнатите органи. Листата се завиват, а леторастите спират развитието си. Растенията отслабват, повредените части се деформират, пожълтяват, а цветните бутони не се разтварят. Растенията губят декоративността си. Голямата опасност от листните въшки се дължи не само на пораженията, които те нанасят на декоративните растения, но и на обстоятелството, че те пренасят много вирусни болести. Борбта с тези неприятели трябва да се води навреме, поради вреднастта им. Има различни инсектициди с добър ефект. Необходимо е да се провеждат поне 2-3 пръскания като препаратите се редуват, за да не се създава устойчивост на популациите. Ефективни са инсектицидите : МОСПИЛАН 20СП, ВАЗТАК 10ЕК, ЛАНТАН 90ВСП, КАРАТЕ 2.5ЕК, ЛИРОСЕКТ 2ЕК и ТАЛСТАР 10ЕК – инсекто-акарицид.

Акари – Паяжинообразуващите акари обикновенно нападат и се развиват върху долната страна на листата, дръжките, пъпките и цветовете. Вредят като смучат клетъчния сок от млатите по-сочни части на растението. В резултат от повредите нападнатите части увяхват, свиват се, деформират се и по-късно окапват. Борбaта е ефективна при наблюдение на растениата за навременно откриване на нападението. Пръскане с химически препарати (акарициди). Подходящи препарати с добър ефект са: ТАЛСТАР 10ЕК, ЛИРОСЕКТ 2ЕК, НИМАЗАЛ, МИТАК 20ЕК, ПИРАНИКА 20ВП. Трябва да се пръска неколкократно, като е желателно препаратите да се сменят. За съжаление при честа употреба на едни и същи растителнозащитни препарати се стига до селективна резистентност на раси от акари.

Цветен дръшкопробивач – Това е малко бръмбърче с основен черен цвят и твърди червени криле. Вредят възрастнине насекоми и ларвите. Среща се по всички видове рози. Женските индивиди снасят яйцата си в основата на цветната пъпка, след което прегризват цветната дръжка и пъпката пада. Борба – при поява на бръмбара растенията се пръскат с БИ 58 или други тиофосфорни препарати.

Каде да купите средства за пръскане можете да потърсите в категория? Растителна защита в zeleno.bg.

Вижте и други статии на тема рози.

Коментари (27)

 1. Забелязал съм едно насекомо подобно на муха, което в задната си част има шип, остър като нож. С него разцепва дръжката и снася яйцата си. Що е то?

 2. Това е рогата цикада, г-н Пашов – пръскайте с „Уорънт“. Между другото „талстар“ от 2010г. не е в продажба така че инфото за него не е актуално….

 3. Здравейте! Как да се справя с охлювите? Изяждат всичките листа на розите. Вече няколко години се боря с тях, но неуспешно. Благодаря Ви!

 4. МНОГО Е ВАЖНО КОГА ДА СЕ ПРЪСКАТ РОЗИТЕ СРЕЩУ БРАШНЕСТАТА МАНА – ПРЕДИ ИЛИ СЛЕД ЗАРАЗАТА, СЛЕД КОЕТО ИМА ЛИ ЛЕЧЕБЕН ЕФЕКТ??

 5. Розите ми са като отсечени с нож. Няма цъвка, няма пъпка. и това стана за една нощ. Даже си помислих, че някой нарочно го е направил. Какво може да е.

 6. Въпрос:
  Листата на розите (в близост и на жив плет) започнаха да се навиват на масури. Ще се справят ли сами или трябва да бъдат третирани?
  Благодаря.

 7. Исках да питам, видях нещо което нападна ацерите и чинарите в плевен, исках да прикача снимка, но не знам как. Бяло нещо като памук…същото беше и върху цветята под тях. По цветята бяха изядена средната част от листа между жилките, станаха като скелетчета.. след пръсане с нуреле почтаха отт ези топчета да скачат някакви много ситни бели нещица, подскачаха на по 1 м височина, след пръскане поумряха, на второ пръскане след 7 дни имаше съвсем малко туй там, след трето пръскане цветята поуправиха се и сега цъфтят много хубаво, израстнаха нови листа -( от края на юни до днес) Но по дървета тези бели топките памук стоят, листата деформирани, на хлорозни петна. Така и не разбрах какво беше това? Явно проблем ще се повтори, защото засегната цялата улица

 8. Мога ли да засадя една до друга роза и магнолия. Няма ли да си пречат?

 9. НЕ СЪМ АГРО СПЕЦИАЛИСТ, НО НИЕ ИМАМЕ В ДВОРА МАГНОЛИЯ НА 4-5 ГОДИНИ И НА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ МЕТЪР ОТ НЕЯ МНОГО ДОБРЕ СЕ РАЗВИВА И ЦЪФТИ РОЗОВ ХРАСТ, ТАКА ЧЕ ПРАКТИКАТА ПОКАЗВА ЧЕ НЕ СИ ПРЕЧАТ

 10. Стеблото на розата ми е много тънко, извито и по него няма листа. Иначе розата цъфти. От какво е болна.

 11. Предполагам, че растението търси светлина. При оскъдно осветление и висока температура растенията прорастват, изнежват се и леторастите „изцуляват”. При това състояние дори цветът на тази роза би трябвало да е видоизменен.
  Ако растението е младо може да го преместите на по-слънчево място след естествения листопад в края на месец октомври.

 12. Много ценна информация за борба с листата въшка при розите.

 13. Върховете на доматите са къдрави, събрани на топка. С какво да ги пръскам?
  При листна въшка по розите и др. цветя пръскам с разредено сварено кафе.

 14. Здравейте! Имам катерещи рози и проблема е че цветовете изсъхват още преди да са разцъфнали. Какво може да е причина за това?

 15. Не зная вече какво да правя. С брашнеста мана и листните въшки отрових градината. Пръскам с нуреле за въшки и с препарат за мана по лозата – някакъв процент сяра. Ефекта е нулев. Имам съседи , които идват на вилата веднъж на месец–техните рози са си здрави. Дори не ги подрязват и пръскат. А аз в едната единия препарат ,в другата другия…

 16. Имам щамбова роза. Листата на летораслите са много грацилни и бледи почти прозрачни, анемични. Хлороза може ли да е?

 17. Ех, сложете по една снимка, иначе е трудно да се разпознаят болестите!

 18. Ужас ! Стеблата на розите са пробити и кухи . Открих вътре нещо като светло червейче което пробива стъблото от долу до горе и естествено то загива ! Как и с какво да се борим с него . Моля Ви ако някой знае да ни помогне !

 19. Преди 2 години си купих роза от Бриколаж. До сега не е дала цвят и не знам на какво се дължи. Моля някой ако знае нещо, да сподели.

 20. Здравейте, имам следния проблем с една роза- нейните цветове нормално са червени, но има и розови такива, също така има не напълно разтворени пъпки, които са като изгорели. Моля ако някой има предположения, нека пише. Благодаря!

 21. Розата ми има подутини по стъблата. Прилича на дидимела по малините. Какво е и какво мога да направя.

 22. Здравейте розите ми са като гланцирани с нещо. За първи път виждам такова нещо. Иначе са прекрасни и с много листа. Безпокоя се за този гланциращ ефект. Като с белтък намазани…

 23. Розите ми получиха черни петна по листата след това листата пожълтяват и опадват . Въпроса ми е с какво да ги лекувам. Благодаря предварително.

Отговорете