Най-разпространените болести и неприятели по розите

Rozi-bolesti

Най-разпространените болести и неприятели по розите.
Профилактика и борба с тях.

автор: Веска Флорова

БОЛЕСТИ

Брашнеста мана – една от най-разпространените болести по розата. Напада младите части на растението /листа, клонки и цветни пъпки/, които се покриват със сивобял брашнест налеп. При повишена влажност на въздуха постепенно петната обхващат целите листа. Нападнатите органи закърняват и спират развитието си. Чувствителнастта на сортовете рози е много различна. Сортовете с гланцирани кожести листа са по-малко податливи на нападение, отколкото с матови по-меки листа. Борба – пръскане на нападнатите растения с разтвор от подходящи фунгициди: ТОПОАЗ 100ЕК, ТОПСИН М 70ВП, ШАВИТ 25ЕК, ИМПАКТ 25 СК, ФАЛКОН 460ЕК.

Ръжда – гъбата напада всички надземни части на растението, като предизвиква прегаряне и окапване на листата, деформация и изсъхване на младите леторасти и цветни бутони. Първоначално по листата са светложълти или светлооранжеви, закръглени петна. По-късно, предимно по долната страна на листата се оформят многобройни оранжево или ръждиво оцветени точковидни петна, които се разпукват и от тях излизат прахообразни спори на гъбата. Заразените растения изостават в развитието си и имат влошен декоративен вид. Борба – по-ранно откриване на болестта с единични петна, листата със симптоми може да се откъснат и изхвърлят. При по-силно нападение се налага да се направят поне 2 последователни пръскания с разтвор на някой от фунгицидите : ШАВИТ 25ЕК, ИМПАКТ 25 СК, ТОПОАЗ 100ЕК или ФАЛКОН 460ЕК. Фунгициди потърсете в категория ⚕️ Агроаптеки в gradina.bg.

Черни листни петна – От болестта страдат розите отглеждани на открито. По горната повърхност на листата се се явяват черни кръгли или неправилни по форма петна, в резултат на което листата окапват още през първата половина на лятото. Растенията не асимилират нормално, спират растежа и не цъфтят. Борба – провежда се предпазно пръскане преди вегетацията. След развитието на листната маса растенията се третират още три пъти през 12-15 дни с разтвор на фунгицидите : ИМПАКТ 25 СК, ФАЛКОН 460ЕК или ФОЛИКУР 250ЕВ.

Болести и неприятели по розите.

НЕПРИЯТЕЛИ

Зелена листна въшка – най-широко разпространеният неприятел по розите. Това са дребни зелени насекоми, които нападат върховете на растящите леторасти. Те се хранят като смучат сок от младите листенца и цветни пъпки, като покриват изцяло нападнатите органи. Листата се завиват, а леторастите спират развитието си. Растенията отслабват, повредените части се деформират, пожълтяват, а цветните бутони не се разтварят. Растенията губят декоративността си. Голямата опасност от листните въшки се дължи не само на пораженията, които те нанасят на декоративните растения, но и на обстоятелството, че те пренасят много вирусни болести. Борбта с тези неприятели трябва да се води навреме, поради вреднастта им. Има различни инсектициди с добър ефект. Необходимо е да се провеждат поне 2-3 пръскания като препаратите се редуват, за да не се създава устойчивост на популациите. Ефективни са инсектицидите : МОСПИЛАН 20СП, ВАЗТАК 10ЕК, ЛАНТАН 90ВСП, КАРАТЕ 2.5ЕК, ЛИРОСЕКТ 2ЕК и ТАЛСТАР 10ЕК – инсекто-акарицид.

Акари – Паяжинообразуващите акари обикновенно нападат и се развиват върху долната страна на листата, дръжките, пъпките и цветовете. Вредят като смучат клетъчния сок от млатите по-сочни части на растението. В резултат от повредите нападнатите части увяхват, свиват се, деформират се и по-късно окапват. Борбaта е ефективна при наблюдение на растениата за навременно откриване на нападението. Пръскане с химически препарати (акарициди). Подходящи препарати с добър ефект са: ТАЛСТАР 10ЕК, ЛИРОСЕКТ 2ЕК, НИМАЗАЛ, МИТАК 20ЕК, ПИРАНИКА 20ВП. Трябва да се пръска неколкократно, като е желателно препаратите да се сменят. За съжаление при честа употреба на едни и същи растителнозащитни препарати се стига до селективна резистентност на раси от акари.

Цветен дръшкопробивач – Това е малко бръмбърче с основен черен цвят и твърди червени криле. Вредят възрастнине насекоми и ларвите. Среща се по всички видове рози. Женските индивиди снасят яйцата си в основата на цветната пъпка, след което прегризват цветната дръжка и пъпката пада. Борба – при поява на бръмбара растенията се пръскат с БИ 58 или други тиофосфорни препарати.

Каде да купите средства за пръскане можете да потърсите в категория? Растителна защита в zeleno.bg.

Вижте и други статии на тема рози.

Коментари (24)

 1. Забелязал съм едно насекомо подобно на муха, което в задната си част има шип, остър като нож. С него разцепва дръжката и снася яйцата си. Що е то?

 2. Това е рогата цикада, г-н Пашов – пръскайте с „Уорънт“. Между другото „талстар“ от 2010г. не е в продажба така че инфото за него не е актуално….

 3. Здравейте! Как да се справя с охлювите? Изяждат всичките листа на розите. Вече няколко години се боря с тях, но неуспешно. Благодаря Ви!

 4. МНОГО Е ВАЖНО КОГА ДА СЕ ПРЪСКАТ РОЗИТЕ СРЕЩУ БРАШНЕСТАТА МАНА – ПРЕДИ ИЛИ СЛЕД ЗАРАЗАТА, СЛЕД КОЕТО ИМА ЛИ ЛЕЧЕБЕН ЕФЕКТ??

 5. Розите ми са като отсечени с нож. Няма цъвка, няма пъпка. и това стана за една нощ. Даже си помислих, че някой нарочно го е направил. Какво може да е.

 6. Въпрос:
  Листата на розите (в близост и на жив плет) започнаха да се навиват на масури. Ще се справят ли сами или трябва да бъдат третирани?
  Благодаря.

 7. Исках да питам, видях нещо което нападна ацерите и чинарите в плевен, исках да прикача снимка, но не знам как. Бяло нещо като памук…същото беше и върху цветята под тях. По цветята бяха изядена средната част от листа между жилките, станаха като скелетчета.. след пръсане с нуреле почтаха отт ези топчета да скачат някакви много ситни бели нещица, подскачаха на по 1 м височина, след пръскане поумряха, на второ пръскане след 7 дни имаше съвсем малко туй там, след трето пръскане цветята поуправиха се и сега цъфтят много хубаво, израстнаха нови листа -( от края на юни до днес) Но по дървета тези бели топките памук стоят, листата деформирани, на хлорозни петна. Така и не разбрах какво беше това? Явно проблем ще се повтори, защото засегната цялата улица

 8. Мога ли да засадя една до друга роза и магнолия. Няма ли да си пречат?

 9. НЕ СЪМ АГРО СПЕЦИАЛИСТ, НО НИЕ ИМАМЕ В ДВОРА МАГНОЛИЯ НА 4-5 ГОДИНИ И НА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ МЕТЪР ОТ НЕЯ МНОГО ДОБРЕ СЕ РАЗВИВА И ЦЪФТИ РОЗОВ ХРАСТ, ТАКА ЧЕ ПРАКТИКАТА ПОКАЗВА ЧЕ НЕ СИ ПРЕЧАТ

 10. Стеблото на розата ми е много тънко, извито и по него няма листа. Иначе розата цъфти. От какво е болна.

 11. Предполагам, че растението търси светлина. При оскъдно осветление и висока температура растенията прорастват, изнежват се и леторастите „изцуляват”. При това състояние дори цветът на тази роза би трябвало да е видоизменен.
  Ако растението е младо може да го преместите на по-слънчево място след естествения листопад в края на месец октомври.

 12. Върховете на доматите са къдрави, събрани на топка. С какво да ги пръскам?
  При листна въшка по розите и др. цветя пръскам с разредено сварено кафе.

 13. Здравейте! Имам катерещи рози и проблема е че цветовете изсъхват още преди да са разцъфнали. Какво може да е причина за това?

 14. Не зная вече какво да правя. С брашнеста мана и листните въшки отрових градината. Пръскам с нуреле за въшки и с препарат за мана по лозата – някакъв процент сяра. Ефекта е нулев. Имам съседи , които идват на вилата веднъж на месец–техните рози са си здрави. Дори не ги подрязват и пръскат. А аз в едната единия препарат ,в другата другия…

 15. Имам щамбова роза. Листата на летораслите са много грацилни и бледи почти прозрачни, анемични. Хлороза може ли да е?

 16. Ужас ! Стеблата на розите са пробити и кухи . Открих вътре нещо като светло червейче което пробива стъблото от долу до горе и естествено то загива ! Как и с какво да се борим с него . Моля Ви ако някой знае да ни помогне !

 17. Преди 2 години си купих роза от Бриколаж. До сега не е дала цвят и не знам на какво се дължи. Моля някой ако знае нещо, да сподели.

 18. Здравейте, имам следния проблем с една роза- нейните цветове нормално са червени, но има и розови такива, също така има не напълно разтворени пъпки, които са като изгорели. Моля ако някой има предположения, нека пише. Благодаря!

Отговорете