Модерно озеленяване

Moderno-ozelenyavane

Модерно озеленяване

или озеленяване на модерното

текст: ланд. Арх. Йордан Караколев

Бум в строителството на търговски центрове? Определено. Очаква се да продължи с пълни темпове и през следващите няколко години. Особено в страните от Централна и Източна Европа. Според Property-Magazine.eu през настоящата 2008 г. и следващата 2009 г. общата застроена площ на търговските центрове, които предстои да бъдат открити в Източна Европа, се очаква да се увеличи с около 22 млн. кв. м!

А какво ще се случи със зелените площи?
Озеленяването на подобни обекти се счита за цяла наука не само от гледна точка на интериорния дизайн. А и от страна на физиологичните потребности на растенията. Най-добрите решения, разбира се, се получават тогава, когато при проектирането на архитектурата и интериора се потърси мнението на ландшафтен специалист.
В тези случаи още в началната фаза на проекта могат да се заложат необходимите дълбочини на почвата за съответната растителност, необходимото осветление и вода за поливане. Дори и най-смелите архитектурни и дизайнерски идеи могат да бъдат подкрепени с растителни и цветни композиции. В по-големите и мащабни пространства често използвано решение е да се имитира истинска търговска улица на закрито. В този случай магазините и заведенията са изтеглени в периферията. Като така се оформя голямо вътрешно пространство.

Чрез умело сепариране тази площ се превръща във вътрешен площад или пасаж, натоварен с функциите на истинска търговска улица. Озеленяването е богато с много и разнообразна растителност, места за сядане, малки водни ефекти и др.

Тези зони са натоварени и с търговски функции, за да се постигне желаното от инвеститорите икономическо натоварване на площите. За озеленяване могат да се използват дори едроразмерни растения. Такива, които да се засадят редово като улично насаждение в предварително изградени контейнери. Размерът на клетките зависи от големината на растението. Оформянето на отделните кътове с цветя или храсти може да бъде и чрез изграждане на вани с необходимата дълбочина и форма. Навсякъде почвеният профил трябва да бъде с необходимата хидроизолация, дренажна и поливна система. При по-традиционен подход могат да се използват и готови съдове с различни размери.

Модерно озеленяване.

Растителните видове, които могат да се използват, са много и най-разнообразни.
За оформяне на едрите растителни обеми можете да използвате различни видове: Фикуси (Ficus), Ареукария, (Araucaria), Хамедорея (Chamaedorea), Цикас (Cycas), Нолина (Nolina), Драцена (Dracena), Дизиготека (Dizygotheca), Ховея (Howea), Монстера (Monstera), Пахира (Pachira), Феникс (Phoenix), Шефлера (Schefflera), Юка (Yucca), Вашингтония (Washingtonia), Хамедорея (Chamaedorea) и др.

За дооформяне на по-едрите растителни обеми или за самостоятелни групи от по-ниска растителност подходящи са: Аглонема (Aglonema), Алпиниа (Alpinia), Асплениум (Asplenium), Калатея (Calathea), Кодеум (Codiaeum), Колеус (Coleus), Кордилине (Cordyline), Ктенанте (Ctenanthe), Дифенбахия (Diffenbachia), Евонимус (Euonymus), Фитония (Fittonia), Каланхое (Kalanchoe), Маранта (Maranta), Нефролепис (Nephrolepsis), Спатифилум (Spathiphyllum) и др.
Ниски и почвопокривни видове, които могат да допълнят основните групи, са:
Атириум (Athhyrium), Фитония (Fittonia), Каланхое (Kalanchoe), Микролепия (Microlepia), Нефролепсис (Nefpholepsis), Нертера (Nertera), Оксалис (Oxalis), Пелея (Pellaea), Пеперомия (Peperomia), Погонатерум (Pogonatherum), Птерис (Pteris), Салагинела (Selaginella), Солейролия (Soleirolia) и др.

При нужда от стелеща се и падаща растителност може да се използват:
Ампелопсис (Ampelopsis), Калисия (Callisia), Цисус (Cissus), Кодонанте (Codonanthe), Колумнея (Columnea), Епипремнум (Epipremnum), Хедера (Hedera), Хоя (Hoya), Микания (Mikania), Седум (Sedum), Сингониум (Syngnium), Толмея (Tolmeia), Традесканция (Tradescantia) и др.
Разбира се, проблемите за растителността тук съвсем не са малко. Микроклиматът в оранжерията, където се отглеждат растенията, и тези на климатизираната среда са доста различни. За живите цветя вредно влияние оказва липсата на влажност в принудително климатизирания въздух. Проблем са и запрашеността и липсата на достатъчно количество естествена светлина.

Модерно озеленяване.

Освен микроклимата, не трябва да забравяме и нуждата от редовно поливане, подхранване, пресаждане, подрязване. А същои третиране с препарати и много други ежедневни дейности, които несъмнено налагат професионална поддръжка. Говорейки за поддръжката, трябва да обърнем внимание и на още един проблем.
В много от случаите при решаването на по-големите интериорни пространства с растителност се „запълват“ неудачно получените ниши. Или общо казано „проблемните места“.

Бедата е в това, че повече от хората, участващи в проектирането, не се замислят върху факта, че става въпрос за живи организми. Растенията, към които имаме толкова високи естетични изисквания, категорично отказват да изглеждат красиво в образувалата се ниша под стълбището например или в най-тъмния ъгъл на помещението…

Растенията са акцент и като такъв имат нужда от внимание и грижа, за да радват с присъствието си. Ако се подходи с професионализъм, дори най-дръзките и авангардни решения са осъществими.

Смелостта и новаторството са довели до такива постижения в претворяване на екстериора в интериорни решения като водните ефекти на Ngee Ann City, (Сингапур) и Wafi Mall (Дубай); изключителния простор, светлина и пищна растителност на Tokyo Midtown (Токио, Япония), Cottonwood Mall (Солт лейк сити), Allee arcaden (Германия) и Millena Mall (Орландо, Флорида), остъклените като истинско небе покриви на The Galleria, (Хюстън, Тексас, САЩ) и Via Bellagio (Лас Вегас, Невада, САЩ); уюта и зеленината на Bugis Junction (Сингапур), De jardins (Монреал, Квебек), Richmond center (Британска Колумбия), Bayshor center (Отава, Канада) и мн. др.

Стремежът на днешните търговски центрове е да са като въплъщение на изобилието – райска градина, отрупана с плод. Такава в която растителните обеми придават допълнителното усещане, че пазарувайки, вие наистина сте попаднали на седмото небе… А какво по-хубаво, ако зеленият рай ни посреща още пред самата сграда…

Отговорете