Мирабилис /Mirabilis/

mirabilis

Мирабилис /Mirabilis/

Mirabilis
Растение за лехи: полуиздръжливо едногодишно

Названието на цветето идва от латинската дума „mirabilis“ — удивителен. Това лятно цвете има разнообразни по багра цветове, които се отварят в следобедните часове, остават отворени през нощта и на следващото утро увяхват, затова народното й наименование е „нощна красавица“ или още по интересното „съмни-мръкни“.

Родината на мирабилиса е Мексико. Цветето е светло- и топлолюбиво, понася засушаване, но при дълга суша спира да расте и не цъфти. Предпочита дълбоки, глинести почви, не понася кисели. Образува разкошни храстчета от 30 до 100 см високи и цъфти от края на юни до есента с разнообразни по багра цветове, единични или събрани по няколко по върховете на клончетата.

Мирабилисът се размножава със семена. Разсад се произвежда рядко. Предпочита се директната сеитба, проведена в края на април. Разстоянията между редовете трябва да са 40см, а вътре в реда – 25-30см. Ако е необходимо, по-късно растенията се прорежат. Опрашването е кръстосано. Корените и семената му са отровни и затова са опасни при поглъщане.

Коментари (7)

  1. Здравейте,
    ЗЕЛЕНО БГ и ГРАДИНА БГ са каталози с над 300 фирми за ГРАДИНА, ЦВЕТЯ и всичко свързано:

    ZELENO.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ОЗЕЛЕНЯВАНЕ и ГРАДИНА: https://zeleno.bg
    GRADINA.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ГРАДИНАТА: https://gradina.bg

    Потърсете в категориите ФИРМА която да ви свърши работа. Поздрави,

Отговорете