Легенда за Драцената – дървото на щастието

Dratsena-legenda

Легенда за Драцената – дървото на щастието.

В Южна и Централна Америка наричат драцената дърво на щастието. Това наименование на драцената се появило благодарение на стара ацтекска легенда. Тя гласи, че един воин от племето се влюбил в дъщерята на първосвещеника. За да се получи съгласието на бащата на момичето да се омъжи за нея, той трябвало да полива дървена пръчка забита в земята на свещеника, докато на нея се появят листа. Ако след 5 дни листата не се появели на клечката – войника го грозяла смърт. Но за негово щастие, листа се появили – израснала драцена и свещеника бил принуден да даде дъщеря си за съпруга на воина. От тогава, мнозина вярват, че една малка част от стеблото на Драцената, отрязана в полунощ при пълнолуние носи щастие в любовта.

На остров Сокотра, който се намира в индийския океан съществува и друга легенда за драцената. В древни времена живеели змиевидни дракони, които нападали слонове, убивали ги и изпивали кръвта им. Веднъж един дракон нападнал голям слон. Слонът, падайки със своята тежест натрошил убиеца си. На мястото, където се смесила кръвта на дракона с кръвта на слона, израснало драконово дърво – драцената.

Легенда за Драцената – дървото на щастието.

Европейците видели Драцена за пръв път през 1402 година на остров Тенерифе. Когато открили дървото, учените го причислили към разреда полуживотни-полурастения, като предполагали, че червеният сок, който течал от ствола му, е истинска кръв. Дървото растяло на висока планина и в ствола му имало хралупа, която местните смятали за свещена. Местните жители използвали драконовото дърво за магически ритуали и за лечебни цели. Драцената отделя безцветна смола, която при контакт с въздуха почти веднага се обагря в червено. От там идва и названието „драконова кръв“.

По света растат над 50 вида драцени, някои от които са изкуствено култивирани. Формата и цветът на листата са различни за отделните сортове. Те биват тесни или широки, на ивици, пъстри или едноцветни. Листата имат жилки в различни багри: зелено, жълто, бяло или червено.
Ландшафните дизайнерите препоръчват драцената за интериора на жилища, офиси, кабинети, пасажи, коридори, фоайета и други затворени помещения, защото наподобява на малка палмичка и не е капризна за отглеждане.
В естествени условия драцените цъфтят с дребни и силно ароматни цветчета. Някои видове драцени цъфтят и на закрито. Всички драцени принадлежат към семейство драценови.

Вижте още Легенди за цветя.

Коментари (1)

Отговорете