Лавандулата

Lavandula-lavanda

Лавандулата.

Lavandula angustifolia
Родина на лавандулата е Средиземноморието. Известни са около 25 вида лавандула. Най-добрите видове се отглеждат във Франция и България. У нас като етеричномаслено растение се отглежда обикновената (теснолистната) лавандула (Lavandula vera). Внесена е от Франция в началото на XX век.

Лавандулата е многодишно тревисто растение (полухраст или храст) от семейство устоцветни. Храстът от лавандула достига до 60 см височина. стъблата са многобройни, четириръбести и коленчати. листата са линейни, срещуположни, покрити с власинки и вдигнати надлъжно. Цветовете са синьовиолетови, събрани в класовидни съцветия на върха. съдържат от 0,5 до 2,0% етерично масло.

Отглеждане
ЛавандулаЗасаждане се главно в Карловско и Казанлъшко, а вече и в други райони на страната с надморска височина до 1000 метра. неустойчиво на зимните студове, предпочита места с по-умерен и топъл климат, които изключват измръзването му през зимата. В някои домове със зимна веранда лавандулата се отглежда като декоративно растение. Засажда се в саксии или в дълбоки керамични съдове и пролетта се изнася на открито. Ако се появи мъх в саксията или на моравата, това е знак за лош воден, въздушен и хранителен баланс. проблемът се разрешава, като почвата се разрохква, напоява и подхранва.

Размножаване
Лавандулата се размножава чрез тичинковия прашец, който се разнася от пчелите и вятъра.

Използване
Като подправка. най-големи почитатели на лавандулата има в итальянската, испанската и френската кухня. Използват се както зелените, така и изсушените листенца.
Като лекарство. Лавандуловото масло понижава артериалното налягане и предотвратява задържането на течности в организма. Има успокояващи и антидепресивни свойства и др.
Като ароматизатор. лавандуловото масло се използва широко в сапунената и парфюмерийната промишленост, в козметиката и медицината.
Като фитонцидно средство. В народната практика цветовете на лавандулата отдавна се използват за прогонване на молците от дрехите. Хитро – хем ароматизира, хем пази!

Коментари (5)

  1. КАК МОГА ДА СЕ СНАБДЯ С ЛАВАНДУЛА И ЗА ЗАСАЖДАНЕ, А И В ГОТОВ ВИД ЗА ДА СИ ПОСТАВЯ ПРИ ДРЕХИТЕ ДАЙТЕ НЯКАКЪВ АДРЕС, ЗАЩОТО СМЕ ДАЛЕЧ ОТ КАРЛОВО И КАЗАНЛЪК. НАШИЯТ ГРАД Е БЯЛА СЛАТИНА.

  2. ЛЮБИМОТО ми цвете, което го нямам в градината си – факт, тъжен и прост. Ако някога успея да го завъдя ще съм много щастлива.

  3. Купете си семена, посадете ги в саксия, когато поникнат и пораснат около 15-20см ги преместете навън в двора. После се наслаждавайте на прекрасните цветове и аромат. Стават малки храстчета, от които всяка година си берете букетчета и като изсъхнат ги сложете в стаите и дрешниците. Лесно е.

  4. Може да се размножава и от стъблени резници, които се поставят във вода и след две-три или повече седмици, когато се образува развита коренова система се засаждат в саксии или на открито. Добре е в началото да се покрият с шише или полиетилен, но да се внимава да не загният – за целта се маха капачката на шишето.

Отговорете