Корона за градината

Korona-gradina

Корона за градината.

автор: ландшафтен архитект Надежда Харизанова

Дори да не вярваш, че ако прегърнеш дърво, отрицателната енергия те напуска, а се влива положителна, добре е да живееш край дървета. Най-добре е да засадиш и сам, не отлагай.

Нищо не е в състояние да замести дърветата, а те са измествани все повече от живота ни; това го влошава. Списъкът с ползите от тях е дълъг и разнообразен. Ето само няколко. Съвременните изследвания показват, че дърветата отделят фитонциди с бактерицидно действие. Тези летливи вещества са биологично активни и унищожават или потискат растежа и развитието на ред болестотворни микроорганизми. В най-голяма степен правят това иглолистните – бор, ела, смърч. Хектар иглолистна гора филтрира 30-35 тона прах годишно, а широколистната около 50-70 тона. Пак за година хектар дъб произвежда 830 кг кислород, а борът или смърчът – 540 кг. Установено е, че горският въздух е наситен с отрицателни йони, които стимулират жизнените процеси.

Място за тях
Как непосредствено да се усети това благотворно въздействие? Ако се засадят иглолистни дървета от север на дома, той е защитен от студените северни ветрове. С ред широколистни дървета с подлес от храсти от страната на натоварено улично движение шумът ще е 4 пъти по-малко, а прахът ще намалее поне два пъти. Растителността поглъща повече и излъчва по-малко от падналата върху нея топлинна енергия и така разликата в температурите между градските части и зелените площи достига до 10-12º C. Дърветата повишават и влажността на въздуха, което се отразява положително на нашето усещане за топлина.

Корона за градината.

Кои са подходящите.
При избора на дървета за засаждане съобразяването с местните климатични условия е задължително. Красиво цъфтящите албиция (Albizia julibrissin), лагерстремия (Lagerstroemia indica) и вечнозелената магнолия (Magnolia grandiflora) не понасят много студен климат. Може да се използват по Черноморието и югозападната част на страната или в единични случаи на защитено от ветрове място и с южно изложение. Навсякъде добре се развиват ясен (Fraxinus sp.), явор (Acer sp.), чинар (Platanus sp.), бреза (Betula) и др. Широколистните видове предоставят много възможности. Чудесен избор е липата заради уханието или чинарът – никой климатик не осигурява такава прохлада като сянката му.

Да не забравяме, че
Каквото и широколистно дърво да се вземе, трябва да се засади на не по-малко от 5 м от сградите (заради короната), а по закон – на 3 м от границата на имота. Ако се групират, дърветата трябва да бъдат нечетен брой. Декоративните групи могат да включват иглолистни и широколистни дървета, само широколистни и само иглолистни.
Дървесните групи се допълват от различни видове храсти. Красиво съчетание са група иглолистни с цъфтящи храсти – особено през есента, когато ярките жълти и червени окраски изпъкват на фона на вечнозелени дървета. Препоръчително е подобно съчетание (например бреза със смърч и червен дъб) да се разполага по периферията на парцелите, за да може да се наблюдава отдалеч. Пейзажът става още по-вълнуващ, ако декоративната група е повдигната на малък хълм. Впрочем сезонната динамика прави градината привлекателна. Вечнозелените видове са скучни, когато не са обогатени от променящите се растения.

В сравнително по-голяма близост до сградите могат да се разположат групи от по-ниски видове дървета, например туя (Thuja sp.), японски явор (Acer palmatum), плачещи форми на различни дървета. Тези групи се наблюдават отблизо и трябва детайлно да се оформят с цветя, речна фракция или мулч.
На линейните обекти като алеи и подходи отива колонада от дървета – иглолистни или широколистни дървета, но най-вече видовете с правилна корона – кипарис (Cupressus sempervirens) за по-топлите части на страната, колоновидна туя (Thuja occidentalis Columna), кълбовидна акация (Robinia pseudoacacia Umraculifera), кълбовиден явор (Acer platanoides Globosum) и др. Ефектно допълнение към редицата дървета са живите плетове и различни видове цветни бордюри, следващи посоката на алеята.

Отговорете