Китайската градина

Kitayska-gradina

Китайската градина.

Традиционната китайска градина се отличава с богата и разнообразна растителност, която както и всички градински елементи има и утилитарна стойност, и естетическа ценност. Нерядко тя включва плантации с овощни дървета и алеи, засадени с билки. Едва ли може да се намери китайска градина без благородни дървесни видове. На първо място китайците единодушно поставят вечнозеленият бор – символ на постоянно благородство. Не по-малка популярност има естествено и бамбукът – гъвкав, кух отвътре и затова смятан за символ на животворна пустота.

Почти във всяка китайска градина може да се срещнат „дърветата на щастието“ – слива и праскова, плачещи върби, олицетворяващи животворното начало ян, стройни тополи, пищни магнолии и бананови дървета. Както и в китайския пейзаж, цветовете на градинската флора са доста сдържани: вниманието на наблюдателя е привлечено преди всичко от формата на растенията и играта на светлината и сенките.

Обширна област в китайското градинарство заема отглеждането на декоративни цветя. С най-голяма почит се ползва божурът, който според китайците е „царят на цветята“. Китайците са селектирали стотици сортове божури, сред които най-добър те смятат „Танцуващото лъвче“ с неговите пастелни тонове и листа като пеперуди. Хризантематае символ на покой и дълголетие. Най-красиви се смятат хризантеми с разноцветни листенца. Навсякъде в Китай се отглеждат рози, хортензии, нарциси, зюмбюли, нар, а на юг – орхидеи. Лотосът, устремен към слънцето от тъмните водни дълбини, сякаш пронизва всички нива на мирозданието и открива неудържимата жизнена сила. Неговите нежни цветове, отворени над самата водна повърхност, са символ на чистотата, неуязвима за „тинята и калта“ на суетния свят.

Китайската градина.

Цветята в китайската градина растат и в ниски, и във високо оформени алеи, хаотично преплетени около водните площи, в отделни саксии или сандъчета. Китайската градина не познава чистите тревни площи: специално отделеното празно пространство е чуждо на нейните естетически принципи. Разнообразието на цветята и и начина на отглеждането им са свързани с експерименталния дух на китайското градинарство, със стремежа да се експериментира с растенията и да се открие най-добрата възможност за растежа и развитието им.

Китайските градинари смятат, че неотдавна оформените и предназначени за продажба градински площи са лишени от благотворната енергия. Ако в парцела няма растителност, той е открит за всички ветрове, които прогонват благотворната енергия. Вечнозелените растения, символизиращи благородство и дълголетие, традиционно се смятат най-добри за градината. Най-общо казано най-благоприятни са многогодишни растения с пищна листна маса, плодоносни и цъфтящи всяка година. Изборът им е неограничен и зависи от творческата интуиция и разумния подход.

Отговорете