Картофената палма

Kartofena-palma-Sauromatum

Картофената палма.

Картофената палма не ражда картофи.
Торете след падане на цвета.

Това растение е от сем. Змиярникови (Аracea) и идва в Европа чак от Индия. Поради големия интерес напоследък любителите си го предават един на друг и му поставиха името картофена палма. Латинското му наименование е Sauromatum или при някои разновидности Amorphophallus.

Картофената палма не ражда картофиПрез вегетацията в почвата растенията оформят грудки, с които се размножават. В тях се натрупват хранителни вещества, които могат да стигнат до цъфтежа, дори без да се засаждат и без да се поливат. През март-април цъфтят само силните, добре изхранени грудки, и то преди да са се развили листата. Цветоносното стъбло е сочно, крехко, стройно и завършва с типичното за растенията от това семейство голямо съцветие. То представлява една огромна свещ, отрупана от съвсем дребни цветчета, дори и неразличими едно от друго. Цялото съцветие е обвито във внушителна тъмнолилава спата, понякога фантастично изпъстрена в същите тонове. Но тази красота се помрачава от неприятната миризма на мърша. Заради тази миризма, някои го наричат „дяволски език“. За щастие, трайността на цвета е само няколко дни.

Много скоро след изчезването на съцветието, стеблото започва да расте с неочаквана бързина. То носи наредени на етажи насечени на дялове листа. Те са сочни, опушено-зелени, много декоративни. В това време растенията трябва да са на полусянка, да се поливат редовно, но умерено. Можете да ги наторите няколко пъти. Много късно през есента листната маса загива. В това време в почвата са се образували няколко нови грудки. Те изискват задължителен период на покой. Може да ги извадите от саксията или да останат в нея, но на тъмно, сухо и топло място.
Растенията се размножават чрез разделяне на грудките рано напролет. Засаждайте ги в богата на хранителни вещества, лека почвена смес. Ето едно видео клипче с „вуду лилия“:

Вижте още информация на тема палми.

Коментари (33)

 1. Кики, цветето е много красиво. Към теб Камелия – след като прецъфти излиза новият лист.

 2. Виждала съм цвят само на картинка. В момента моята миризливка е в същото състояние каквато е горепосочената хубавица.

 3. Не мисля, че бъркаш нещо, нашата палма цъфна след като си я отглеждахме поне 5 години, а ни я подариха сравнително голяма 🙂

 4. Аз много го харесвам това растение и няма значение че цветът и мирише няколко дни. Мисля че всеки който обича цветето си ще преживее миризмата. Моята тази година става на 3 годинки и нямам търпение да ми цъфне. Тази година много трудно ми изби и много страдах мислейки че съм я загубила, но за моя радост вече ми расте и съм много щастлива от този факт. Това е прекрасно цвете Всяка жена, която обича цветята трябва да има такова в своя дом.

 5. И аз имам същата палма от две години. Наистина много бавно избива, но после расте много бързо. Мислех, че е загинала и я поразрових – отделих една грудка и сега и тя расте, а от старата избиха още 4. Не знаех, че цъфти. На колко години трябва да стане, за да цъфне?

 6. Страхотна е, но миналата година ми измръзна и така не успях да си я набавя отново, защото и на момичето, което ми я подари му се случи същото. Ако някой знае от къде мога да си я закупя, моля да ми каже. Благодаря Ви предварително!

 7. Много е красива тази палма, моята е доста голяма, а имам и много малки заслужава си.

 8. Палмата е много красива и лесна за гледане. моята е на 3 години и още не е имала цветове, но расте като луда, вече е почти метър. Странно е обаче, че малките издънки не винаги са толкова, колкото са грудките в почвата и са доста дребни…въпреки това много й се радвам 🙂

 9. Вчера ми подариха грудка от такава палма и съм много щастлива! Грудката е малка и навярно ще чакам години докато цъфне, но видях колко е красив цвета й и ще се въоръжа с търпение и ще чакам!

 10. Аз искам да попитам, може ли сега да се пресажда и да се отделят ново поникналите. Моля за отговор…:)

 11. Аз също много харесвам картофената палма. Имам я вече от пет години вече са две. Миналата година цъфна само едната. Тази година вече са избили и двете и ще цъфтят това много ме радва. Да цветът мирише лошо но е много красив.

 12. Моята е на 6 год. и тази година ще цъфти за пръв път, изби много рано и цвета вече е доста голям, но още не се е отворил напълно. Расте с часове. Имам и малки, но те още не са се събудили. Това е красота която се гледа лесно и интересно.

 13. Опитах да се свържа с vitop@abv.bg но нещо не се получи, много бих искала да си закупя грудка от картофена палма. Моля, ако прочетете това пишете ми на marc_marc@abv.bg

 14. Това така нареченото на български „Трупно цвете“ или „Змиярник“ или „Цветето мърша“ ли е? На латински е Титан Арум, Amorphophallus titanium (от старогръцки безформен гигантски фалос). Произхожда от Суматра.

 15. Не знам до колко градуса издържа зимата, но аз моята я имам от преди 3-4 години и е засадена направо на двора. И не е измръзвала но не е и цъфтяла.

 16. Моята е на 6 години от които 2 години само листа 3 години въобще нищо не се показа и си помислих че съм я унищожила, но тази година за моя радост пак се показа но само листенце, не е цъфтяла досега

 17. Имам подарена 2 г., но от 1седмица започнаха листата да покафеняват .
  Моля за помощ ! Благодаря !

 18. Ако има някой за продаване моля пишете искам от зелената с многото листа.

 19. Здравейте Деси,
  Бих искала да си купя от вас грудка. Дали още има такава възможност?
  Имах и много я харесвахме. Изгуби ми се.

 20. И аз много я харесвам. Имам 2 бр. на три години и 2 бр. на четири год. Много са ми и бих продала три бр./ заедно със саксиите/ В момента са с много хубаво развити листа. Тригодишните по 6 лв., а четиригодишните по 8 лв.

 21. Всяка година на пролет ние ги вадим от саксиите и засаждаме всяка в отделна саксия. Така ни се получават много растения. Наистина, че растението цъфна след доста години на отглеждане. Но нямате си представа каква смрад се разнася от него – на мърша. Наистина е вярно. Зимата след като цъфна умря – по-скоро измръзна, защото беше много студено. Сега от малките грудки си имаме много растения, които чакаме един ден да цъфнат.

Отговорете