Калата – цвете за булки

Kala–bulchenski-buket

Калата – цвете за булки.

Калата  (Zantedeschia) се отглежда с интерес по целия свят, затова е известна с много имена. Ще я срещнете още като “рикардия” или както у нас я наричат, “булчин букет”. Масовият цъфтеж е през зимата и пролетта, но със специални технологии продукция може да се получава по всяко време на годината. Интересно е да знаете, че истинските цветчета са много дребни, жълти, събрани в сбито, подобно на свещ съцветие, обвито в едра бяла спата (прицветник), която придава декоративния ефект. Доскоро се отглеждаха само такива сортове. Сред новосъздадените високо се ценят тези с яркооцветени спати, като жълти, розови, сини и др.

Почвата трябва да позеленее от влага.

Кала, ZantedeschiaЗа жалост любителите се оплакват, че според тях добре гледаните им растения не цъфтят. Какво трябва да знаете за този толкова красив и търсен вид? В своята родина – Южна Африка, цантадешията расте на открито по блатисти места. Нейното основно биологично изискване е почвата да бъде тежка, богата с хранителни вещества. Затова най-подходящи са почвените смески, съставени от равни части речен талог и добре разложен оборски тор или черноземна почва и торф. Запомнете – в смеската не се включва пясък, защото водата бързо се отцежда. Калата е блатно растение, затова, за да се развива успешно и да цъфти, тя трябва да получава много вода. Поливайте я редовно и подложката на саксията винаги да е мокра. Нещо повече, когато повърхността на почвата в саксията позеленее, тогава растенията имат това, от което се нуждаят.

Калата – цвете за булки.

През лятото цветето има нужда от покой.
След прецъфтяването поливките постепенно трябва да се намалят. Това се налага, за да могат растенията да встъпят в покой. Не е желателно обаче да изсъхнат всички листа. През лятото помещенията трябва да са прохладни и светли или саксиите да се изнесат на тераса или балкон. Още по-добре е те да отидат в градината. Само така ще осигурите условията растенията да преминат период на почивка. Тя е задължителна, защото само тогава растенията оформят бъдещите си цветове.
Най-подходящият срок за размножаване на калата е в края на август-началото на септември. Туфите се разделят внимателно. По-дребните растения се засаждат в саксии номер 15-19, а по-едрите – в номер 30. Важно е коренищата да се покрият с 5-7 см от почвената смес, но връхните пъпки да останат напълно открити. Докато растенията се прихванат, се полива внимателно.

Коментари (10)

  1. Имам калии от повече от 20 години, гледам ги в градината на открито на слънце, сега цъфтят разкошни са. Зимата ги заривам с много пръст и напролет ги разривам, когато вали за тях е много добре, растат и стават още по големи, а когато е топло ги поливам всеки ден.

  2. Имам бяла кала от 10 години в градината. Цъфти от около 5 години разкошни бели цветове. поливам ги често. Миналата година си купих грудка на жълта кала. Тя е в сандъче и цъфтя през юни 3 цвята. Сега ще цъфне пак, наистина е красива.

  3. Аз сам си купила 2 кали но не зная, как да ги гледам защото са ми казва ли че е много капризна.

  4. Едната ми е вишнева а другата мисля, че е жълта и са в саксия. Аз съм на апартамент и няма как да ги вадя на двора.

  5. От къде мога да си закупя коренище за кала, много ще съм ви благодарна ако ми отговорите?

  6. За Росица. В http://www.zeleno.bg в категориите декоративни разсадници и градински центрове има регистрирани над 150 фирми, все някоя ще ви свърши работа, прозвънете ги.

  7. От 3 години имам кала но в саксия. Двете години цъфтя едри прекрасни цветове но последната изобщо. Тази година реших да я преместя в градината, дано имам успех това е едно от любимите цветя. Ако трябва да знам нещо преди това моля пишете.

  8. Здравейте, купих си кала в малка саксия. Преместих я в по голяма, но не знам кога да я засадя в градината. Купих я за градинска?

Отговорете