Как правилно да съхраняваме луковици на лалета

lale-lukovica

Как правилно да съхраняваме луковици на лалета.

Всеки от нас може да пропусне периода, в който да засади своите лалета през есента. Независимо от причината: продължителни дъждове, ранен сняг или просто не сме успели поради липса на време за това. Какво да направим, ако нещо ни е попречило и не желаем да загубим ценните за нас цветя? Можем ли да ги запазим и как?

Първото нещо, което правим след като извадим луковиците от земята е да я прекопаем и да я обогатим с торове от калиево-фосфорната група. Извадените луковици е желателно да почистваме от остатъците почва по тях преди сушенето, за да предотвратим гниене и болестотворни образувания. След това ги подсушаваме около седмица или 10 дни при температура +20 – +25⁰C и влажност на въздуха 50%. После махаме излишните люспи и корените и ги сортираме по големина. Така подготвени, луковиците на лалетата следва да се сложат на съхранение до следващия сезон в специални помещения с добра вентилация и възможност за регулиране на температурата. Ще отбележим, че както влагата, така и сухият въздух се отразяват неблагоприятно върху качеството и безопасността на луковиците.

Как правилно да съхраняваме луковици на лалета.

Това трябва да го знаят най-вече любителите планиращи размножаване на луковици. И същевременно желаещи да имат търговска изгода от отглеждането на лалета. Ако допуснем пресушаване при съхранението, когато ги засадим в градината ще имаме слаб и беден цъфтеж (виж. статията „Засаждане на лалета” ). При това, образуваните пъпки се случва често да изсъхнат и да не се разпукат. Препоръчваме различните сортове (луковици) да се разделят и да се подредят за съхранение. Не повече от три слоя луковици. На първия месец от съхранението в хранилището е нужно да поддържаме температура близка до стайната, но с влажност на въздуха 70%-80%. В периода на формиране на пъпка, тази температура спомага за по-бързо развитие и едновременно ранно цъфтене през бъдещия сезон. Постепенно понижаваме температурата до +18⁰ С и продължавайки достигаме до оптималната +12⁰С, а влажността се поддържа в рамките на 60%-70%.

При така създадените условия луковиците идеално се запазват и губят минимално своите сортови и биологични качества в сравнение с общоприетите начини да се съхраняват в земята или на стелажи.

Коментари (4)

  1. В ЗЕМЯТА РАЗБИРА СЕ! В ПРИРОДАТА КОЙ ВАДИ ЛУКОВИЦИТЕ И ГИ САДИ ОТНОВО! НЕ ПИПАЙТЕ ЛУКОВИЦИТЕ!

  2. Луковиците трябва да се извадят и да се подсушат инак се формира нова луковица под посадената от Вас и вероятно въобще няма да поникне и да цъфти на следващата година.

Отговорете