Грижи за прекрасната КЛИВИЯ

Kliviya

Грижи за прекрасната КЛИВИЯ.

Най-подходяща за кливията (Clivia) е ярката дифузна светлина – то трябва да бъде пазено от директните слънчеви лъчи. Най-добре е да се поставя на разположени на изток и запад прозорци. Ако е на южен прозорец, трябва да се прикрие от преките слънчеви лъчи. Ако е на северен прозорец, светлината ще е недостатъчна, кливията ще расте по-бавно, може и да не цъфти. През лятото може да бъде на открито, но на полусянка.
Оптималната температура за кливията през пролетно-летния период е 20–25°C , след октомври се понижава до 12–14°C. Когато растението започва да пуска цветоноси, температурата се повишава до 18–20°C. Кливията понася и по-висока температура по време на покой, но това не се отразява добре на последващия цъфтеж.

Растението трябва да се полива умерено с престояла вода. Между поливанията е добре пръстта да е леко суха. Не оставяйте вода в подложките. По време на покой не се полива – прави се само, ако започнат да падат листата. Когато на цветоносите се оформят пъпките, се започва обилно поливане и то само с топла вода.
Влажността на въздуха не е от съществено значение за кливията. Лятото периодично трябва да се избърсват листата й с влажна кърпа и да се пръскат с вода.
Растението реагира положително на торенето. Още от първата година, започвайки с първото пикиране, два пъти в месеца от пролетта до края на август се тори с течен органичен и минерален тор, които се редуват.

Грижи за прекрасната КЛИВИЯ. Редовен цъфтеж.

Как да постигнем редовния цъфтеж на кливията? За да цъфти, на кливията трябва да се осигури период на покой. За младите растения той трябва да е два месеца – октомври и ноември. Колкото по-голямо е растението, толкова по-дълго трябва да е в покой. Поливането трябва да се прекрати през септември. Но ако листата почнат да падат, тогава леко го полейте. Когато се появят цветните стръкчета и достигнат до 10–15 см, пренесете растението на топло място, увеличете поливането и наторявайте.

Кливията не обича да бъде обезпокоявана: не я пресаждайте през периода на цъфтеж. Ако я местите, поставете саксията в предишната посока на растене – така може да предотвратите опадането на листата. През периода на вегетация могат да се образуват от 5 до 10 нови листа.
Цъфтежът обикновено започва през февруари. При нормални условия той може да продължи 3–4 седмици, тъй като цветчетата в съцветието се разтварят постепенно. На едно стъбълце може да има към 30 цвята. Ако ги опрашите изкуствено, можете да получите големи плодчета със семена. Отначало са зелени, а след около година стават оранжево-червени. Но не е целесъобразно да се запазват плодовете, защото изтощават растението и е по-добре ги да срежете. Ако все пак искате да съберете семена, изчакайте плодчетата да узреят и да станат меки.

Грижи за прекрасната КЛИВИЯ. Пресаждане.

Ако мястото в дома ви позволява, можете да отгледате много голямо растение. За целта то не трябва да се дели, както и да не се отстраняват издънките. Тогава то ще се превърне в огромна купчина листа.
Кливия, изискваща пресаждане.
Растението се пресажда с част от пръстта
По време на пресаждането може да се разделят корените на растението, Добре е пресаждането да става колкото се може по-рядко: не го правете, докато корените не започнат да излизат от саксията. Обикновено това става при възрастните растения след цъфтежа веднъж на 2–3 години, а при младите – ежегодно.

Корените на кливията трудно понасят пресаждането. Те са сочни, месести, служат за резервоар на водата и хранителните вещества. Счупените корени загниват лесно, особено при прекомерно поливане. Обработете повредените корени с въглен на прах или с пепел. През годините, когато не се пресажда, в края на зимата внимателно трябва да се отдели горния слой почва (приблизително 5 см), заменяйки го с нова пръст. При избора на саксии за кливията се взимат неголеми по обем, защото в тях растението цъфти по-дълго и по-обилно. Почвата трябва да е слабо кисела (ph около 6). Полезно е в нея да се добави малко суперфосфат или други бавнодействащи фосфорни торове. На дъното на саксията се поставя добър дренаж, защото кливията е прекрасна хидропонна култура.
Вижте още за прекрасната КЛИВИЯ в клипчето:

Коментари (5)

  1. Аз събудих моите кливий края на март понеже бяха стаи растения и бяха направили по три грудки в саксия разделих ги и всяка засадих в отделна саксия не зная обаче дали е правилно

  2. Моята кливия я пресадих веднъж, защото счупи саксията. Никакъв период на покой, поливам я като се сетя, стои на пода под южен прозорец, който е закрит с перде и само малко и рядко слънце я огрява. От време на време я торя. Две години подред цъфти 2 пъти в годината – през март и отново през май/юни. Недостатъкът е, че цветоносното стъбло е много късо.

Отговорете