15-те стайни растения, които трудно можете да уморите

15-rastenia-umora-1

15-те стайни растения, които трудно можете да уморите

Не позволявайте на никого да ви заблуди,че отглеждането на стайни растения е лесно и също толкова забавно, както в откритата градина. В действителност, стайните растения не само помагат за почистване на средата около тях, но те действат и като бърз инструмент за декориране. Открихме 15-те непретенциозни стайни цветя, които всеки може да се запази живи и процъфтяващи. Ако имате деца или домашни любимци, имайте предвид , преди да ги купите, че някои от тях могат да бъдат токсични.

15-те стайни растения, които трудно можете да уморите:

Епипремнум ауреум (Дяволски Бръшлян) (Epipremnum aureum)
Защо е подходящ: На първо място, това стайно растение има качеството да пречиства въздуха, може да абсорбира токсини, като бензена и ксилена, а също и формалдехида, отделян от материали в дома като килима например. Той има дълги стебла и изглежда добре във висяща копница, но трябва да се подходи с внимание към това растение, тъй като е токсично за малки животни като котки, кученца и дори деца! Растението е тропическо и обича влагата и топлината.
Как да се грижим за него: Това интериорно растение може да произведе стъбла, дълги 2 метра, така че просто ги подрязвайте, когато те се твърде дълги и вашето растение ще продължи да изглежда солидно и здраво. То може да вирее при различни светлинни условия, но слабата светлина може да намали пъстротата на листата. Оставете почвата да изсъхне между поливанията. Епипремнум ауреума се справя добре при нормална стайна температура.

15-те стайни растения, които трудно можете да уморите.

Алое (Aloe)
Защо е подходящо: Това растение е сочно с дълги заострени листа и има лечебни свойства, което най-вероятно добре знаете от етикетите на продуктите. То може да достигне един метър височина в закрити помещения. Малките сортове като популярнато Алое Вера, вирее отлично в малки и слънчеви закрити пространства.
Как да се грижим за него: Алоето харесва стайни температури около 21 градуса по Целзий и много слънце. Както може да се очаква за сукулент, това стайно растение предпочита суха почва, така че добре еда се избягва честото поливане.

Хлорофитум (Зелена лилия) (Chlorophytum comosum)
Защо е подходящ: Тези необичайни на вид интериорни растения добавят визуален ефект към една стая, и не са излезни от мода, дори след дълги години на популярност в дома. Хлорофитумът има редица разновидности, и изглежда добре като висящо растение.
Как да се грижим за него: Зелената лилия се чувства добре в равномерно влажна почва и при средна до ярка осветеност на помещението. Стайна температура между 16 – 24 градуса по Целзий подържа растението цъфтящо.

15-те стайни растения, които трудно можете да уморите.

Бръшлян (Hedera helix)
Защо е подходящ: Бръшлянът има реална и вечна елегантност и сеспуска надолу по мебелите доста ефектно. Плюс това, тя е супер лесно да се захване ново растение за себе си или за приятел, като се изрязва част от стъблото. Мигновен подарък за домакиня! (ОК, всъщност не мигновен, но можете да го подарите само след две седмици, нали така?)
Как да се грижим за него: Бръшлянът обича влажна почва и по-хладни условия, стайна температура между 10 – 22 градуса по Целзий .

Дърво на живота (Crassula ovata)
Защо е подходящо: За тези, които обичат изгледа на сукулента , да не говорим за лекотата на грижите, дървото на живота предлага дебели, сочни листа и визуално интересни клонки. То расте бавно и има потенциал да живее от раждането на децата ви до тяхното завършване на университет- най-малко! Дървото на живота изглежда страхотно в красива саксия, особено когато е в комбинация с други сортове сукуленти.
Как да се грижим за него: Дървото на живота не се нуждае от много вода, затова подържайте почвата леко суха. То предпочита ярка светлина и нормална стайна температура.

Каучуково дърво Rubber Tree
Защо е подходящо: Тови лесно за отглеждане растение на закрито може да прерасне в осем-метрово дърво и да стане основния зелен акцент в стаята. Ако го предпочитате по-малко, просто оформете каучуково дърво във формата на храст, като подрязвате дългите стъбла. На тъмно зелените листа имат привлекателен блясък.
Как да се грижим за него: Оставете повърхността на почвата на каучуковото дърво да изсъхне между поливанията. То цъфти при средна до ярка осветеност на помещението и стайна температура между 16 – 27 градуса по Целзий.

Дифенбахия (Diffenbachia)
Защо е подходяща: Листата на това красиво стайно растение може да растат до 30 см. и да придадат тропически акцент към интериора на дома. Цялото растение може да достигне 2 метра на височина.
Как да се грижим за нея : Дифенбахията вирее при нормална стайна температура, не по-студено, от 16 градуса по Целзий. Поддържайте почвата равномерно влажна, и осигурете средна или слаба ниски осветеност за най-добър резултат.

15-те стайни растения, които трудно можете да уморите.

Спатифилум (Spathiphyllum)
Защо е подходящ: Със сигурност сте виждали това интериорно растение в много домове, тъй като то има такава хубави, извити бели цветове и тъмни листа и освен това е супер лесно за отглеждане.
Как да се грижим за него: Това стайно растение предпочита ниска влажност на въздуха, както и слаба светлина, което го прави идеално за стаи с малко прозорци. Спатифиллумът обича влажна почва в цялата саксия и толерира стандартни температури вариращи до около 27 градуса.

Сансевиера (Sansevieria trifasciata)
Защо е подходяща: Въпреки че някои наричат това стайно растение „тъщин език“ то не оказва влияние на отношенията в семейството! Тя е изпъстрена с листа, които растат изправени и листата на някои сортове са с жълти или бели ръбове. Сансевиерата има малки бели цветове, но цъфти рядко.
Как да се грижим за нея: Расте добре в целия диапазон от условия на осветеност. Въздухът трябва да бъде малко по-сух, което се отнася и за почвата. Всяка нормална стайна температура е идеална за сансевиерата.

15-те стайни растения, които трудно можете да уморите.

Фикус (Ficus)
Защо е подходящ: Това стайно дърво има лъскави листа, които могат да добавят настроение във всеки интериор. Неговите стъбла и листа могат да се гарнират в геометрични фигури, така наречения „topiary” ефект, според вашите предпочитания.
Как да се грижим за него: Фикусът обича слънце, или най-малко ярка филтрирана светлина. Повечето сортове (те са около 800!) предпочитат за няколко дни суха почва между обилните поливания. Стайни температури между 18-24 градуса са най подходящи за фикуса.

Филодендрон със сърцевидни листа (Heartleaf Philodendron)
Защо е подходящ: Това домашно растение, обича да се спуска надолу от полици или библиотечни шкафове. Неговите закачливи, тъмно зелени листа придобиват форма на сърце, там където се срещат със стъблата.
Как да се грижим за него: Това може би е най-лесното за отглеждане на закрито растение. То вирее в различни условия на осветеност от ниска до слънчево, предпочита непряката светлина. Филодендронът със сърцевидни листа обича нормална стайна температура. Нека повърхността на почвата изсъхне между поливанията, тя не трябва да бъде постоянно влажна.

15-те стайни растения, които трудно можете да уморите.

Пеперомия (Peperomia)
Защо е подходяща: Цяла поредица от малки стайни растения с текстурирани, лъскави и често пъстри листа се вписват в тази категория. Листата са с най-разнообразна форма, цвят и рисунък, гладки, кадифени или набръчкани. Цъфтят от късна пролет до края на есента.
Как да се грижим за нея: Пеперомията предпочита стайна температура от около 16 до 24 градуса и средна или ниска степен на осветеност. Повърхността на почвата трябва да изсъхне между поливанията.

Детелина, Киселче, Оксалис (Oxalis)
Защо е подходяща : Това жизнерадостно стайно растение има ярко зелени листа, които приличат на детелина, както и сладки бели цветове на високи стъбла.
Как да се грижим за нея: Това интериорно растение обича да е на светло, но непряка или филтрирана светлина. Оставете почвата да изсъхне малко между изобилните поливания, които е добре да са веднъж седмично.

15-те стайни растения, които трудно можете да уморите.

Фикус Лирата (Ficus lyrata)
Защо е подходяща: Това прекрасно интериорно дърво (всъщност вид Фикус) има големи, тъмнозелени листа, които на външен вид имат неясни очертанията на цигулка или виола.
Как да се грижим за него: Това растение за интериора обича стайна температура между 18 и 24 градуса, и излагане на ярка до умерена светлина. Повърхността на почвата трябва да изсъхне леко между поливанията. Ако Фикус Лирата започне да изглежда малко по-бледо, опитайте се да го преместите някъде по-ярка светлина.

Арека, кокосова палма (Dypsis lutescens)
Защо е подходяща: Това красива стайна палма е голямо вдъхновение, ако мечтаете за тропически климат, или просто се опитвате да внесете ваканционно настроение във вашия домашен декор. Тя може да нарасне до около 2.2 метра и почти да достигне тавана, но по-малка саксия ще ограничи расрежа и.
Как да се грижим за нея: Палмата арека се справя добре при непряка светлина. Поддържайте почвата леко суха, като поливате палмата на всеки три седмици.

Стайни растения можете да си купите от 🌳 Градински центрове или 💐 Mагазини за цветя регистрирани в зелено бг.

 

Отговорете