Зимни защитни материи за растения

zimna-zashtita-rasteniya

Зимни защитни материи за растения.

автор: Радостин Крумов, СТЕРАДО

През студените късно есенни, ранно пролетни и най-вече зимни дни и нощи, растенията – подобно на нас – имат нужда от ефективна студозащита.

защита на растенията, флийсНай-масово използваната материя за защита на растенията през мразовитите дни и нощи се нарича често флийс (от английски Fleece). Всъщност става въпрос за нетъкана материя от полипропилен. Тя ни е позната ни най-вече като полар, но с много по-ниска плътност и дебелина спрямо този полар, който се използва за изработката на спортни облекла. Произвежда се и се предлага в различни варианти. Като най-леките и тънки тежат 17 грама на квадратен метър, но има също и от 30, 50 и дори 100 грама на кв. метър.

Тази материя е дишаща (не запарва като полиетиленовите покривала).Тя пропуска светлина и дори вода при валеж или внимателно поливане. Но същевременно образува микроклимат около растенията. С цел да се удължи срокът и на употреба е защитена от влиянието на ултравиолетовите лъчи. Предлага се под различни форми. Като голям лист, сгънат или навит на ролка, като предварително ушит ръкав или като готови ушити торби с възможност за пристягане откъм отворената страна. Допустимо е, а при най-тънкия вариант от 17 грама/ кв. метър дори желателно, да се използва на два ката един над друг с цел по-ефективна студозащита.

Зимни защитни материи за растения.

Термомрежата е друга алтернатива за студозащита на растения. Тя е изработена от полиетилен. Защитена е от разрушителното влияние на ултравиолетовите лъчи. Като благодарение на мрежестата си структура е до 10 пъти по-здрава в сравнение с най-масово използвания полар. Освен за студозащита, термомрежата може да се използва и за защита на растенията от инсекти и дори от градушки.

Термомрежа
Термомрежа

Натуралната студозащитна алтернатива на тънкия полар е ютата. Нея, вероятно я познавате като бледо-кафява опаковка (най-често чували) за транспортиране и съхранение на картофи, билки, тютюн и други. Тази тъкана материя, произхождаща най-често от Индия или Бангладеш, се предлага също под формата на покривала, ръкави или готово ушити торби. За разлика от полара, тя е по-тежка и пропуска светлина много ограничено.

Всъщност всички студозащитни материи са ефективни само до едноцифрени минусови температури.  Обикновено до – 6 или до – 8 градуса. При по-ниски температури решението е прибирането на растенията в къщи или в отопляем парник.

Отговорете