Зимна градина

Zimna-gradina-zeleno-bg

Зимна градина – планиране и засаждане.

През зимата, когато природата изглежда гола и пуста, копнежът за повече зеленина в жилището, за непомрачавана от нищо радост от растенията се засилва. Мечтата за цветна градина посред зима, пълна с красиви пъстри растения, е станала реалност за много любители – цветари. И наистина, зимната градина е рай за цветята и хората, които ги обичат. Тя разширява жилището с една зелена стая, подобрява климата, като го обогатява с кислород и по-висока влажност на въздуха. Едновременно с това се пести енергия от съхранената в стъклената къщичка слънчева светлина.

Остъкляването на балкона или верандата е най-простото разрешение на въпроса. То може да се осъществи както при едноетажни, така и при многоетажни къщи и жилищни блокове.

Жилище с интегрирана зимна градина
Голямата полза от остъклена градина е целогодишното включване на природата в жилищната атмосфера. Аромат на южни, екзотични страни, възхищение от красотата на тропичните и субтропични растения – това се осъществява само когато тези растения са защитени от влиянието на сезона и промените във времето със светлопропускливо стъкло. Преди да направите плана на зимната градина, е добре да проучите основно мястото и възможностите, с които разполагате. Важно е също да си изясните трябва ли да се поиска разрешение от съответните служби. Най-добре поговорете с архитект.

Зимна градина – подходящи растения.

Подходящи растения за студена зимна градина
Трябва ли зимната градина да се използва през цялата година или става въпрос за студено място с температури между 5 и 10оС? Студената зимна градина е идеална за всички средиземноморски растения като палми, агави, акации, бугенвилия, плумбаго, солейролия, ягода, евкалипт, смокиня, фуксия, кана, камелия, кливия, коралово храстче, олеандър, пеларгонии, гербера, мимози, пасифлора, агапантус, малва, сребърен дъб и т.н.

Подходящи растения за топла зимна градина
Топлата зимна градина може да се използва и като жилищно помещение с температури между 10 и 18 оС. Следните растения се чувстват много добре в топла зимна градина: банан, фикус, бенжамина, бромелин, драцена, стрептокарпус, бръшлян, антурия, палма „рибя опашка”, златноплодна палма, кобея, хлорофит, платицериум, каучуково дърво, кала, колумнея, стефанотис, кротон, дърво на съдбата, орхидеи, филодендрон, нефролепсис, рапис, шефлера, тибухина, хоя белла, юка, стайна липа, кипарисова трева.

Фирми които изграждат зимни градини, ще откриете в категория ❄ Зимни градини в Зелено БГ.

Отговорете