Животворната сила на цветята

Zhivotvorna-sila-tsvetya

Животворната сила на цветята.

Цветята са истинско чудо на природата.
Живите растения в дома и офиса ни зареждат с положителна енергия и добро настроение, освежават и красят интериора. На всеки тип интериор подхожда определена композиция. Цветните композиции са необикновено разнообразни – от миниатюра върху масата или бюрото до обемно-пространствените композиции на зимните градини.

При ограничено пространство се предпочита вертикалното (зонално) озеленяване. Колкото по-голямо е помещението, толкова по-големи трябва да са растенията и по-голям да е техният брой. Мъничкото растение би се “изгубило” в голямо пространство.

Съвременният минимализъм налага внимателен подбор на растенията. Въпреки това цветята с големи листа изглеждат добре в помещения с малко мебели, антре или хол. Това например са драцена, филодендрон, фикус. За малки стаи са подходящи средни или малки цветя с широки и нежни листа.
От значение при избора на цветя са и цветовете на интериора. При едноцветни и пастелни или черно-бели тонове много добре изглеждат пъстрите, декоративнолистни растения.

Стилът на обзавеждане също има значение при избора.
За етно-стил и плетени мебели (от бамбук или ратан) – бромелии, орхидеи, хоя бела (восъче), жасмин. Японска нотка се постига, като се украси помещението с драцена, бамбук, азалия (японски рододендрон) или бонсай. Английският или френски стил на обзавеждане добре хармонира с храстовидни и обилно цъфтящи цветя като камелия, циклама, палми и щамбово формирани цветя. Ако растенията във вашия дом са здрави и красиви, растат и се развиват добре, значи е налице положителна енергия.

Животворната сила на цветята.

Някои от цветята, особено тези в глинени съдове, имат способността да пречистват въздуха от най-разпространените вредни вещества. Такива са мушкато, спатифилум, сингониум, хлорофитум, аглаомнема, сансевиера. Най-предпочитани растения са тези, които имат кръгли или овални листа. Не е желателно да имате растения с остри листа и бодли (особено кактуси), освен в случаите, когато самите вие усещате, че ви влияят благоприятно. При остри ъгли в помещението, образувани от стени, мебели или колони, за неутрализиране се използват виещи се или пълзящи растения.

Живите цветя създават активна енергия, затова не се препоръчва да са много в спалнята. За спалнята са подходящи малко на брой, но не силно ухаещи растения. Подходящи са камелия, азалия, спатифилум, мурая, теменужка, четирилистна детелина, алое, бамбук на щастието, драцени.
Грижете се с любов за вашите цветя и те ще ви се отблагодарят.

Отговорете