Живата Коледна елха

Zhiva-koledna-elha

Живата коледна елха.

автор: Надежда Харизанова, ландшафтен архитект

Коледната елха-тази вълнуваща феерия от светлини огряващи дома ни на най-хубавия празник. Във всеки дом коледните празници започват с поставянето на коледната украса. Има много легенди и предания за това как коледната елха се превръща в неразделна част от празника. За нас българите този обичай започва в началото на 20-ти век, когато в двореца на Александър Батенберг за първи път украсяват елха. Така година, след година все повече хора поставят в домовете си коледни дръвчета и елхата се превръща в неизменен спътник на коледните празници. Днес не си представяме Рождество Христово без традиционното коледно дърво. Години наред се използват отсечени дръвчета от ела, бор или смърч. След това „на мода” дойдоха изкуствените елхи, а сега всеки може да постъпи интелигентно и да избере жива елхичка в саксия. Радостно е, че все повече хора правят този избор. Така освен, че спасяваме дръвчета от отсичане, създаваме и нови насаждения.

Живата коледна елха.

Има две възможности за жива коледна елха. Всеки според своите предпочитания и възможности, може да избере коледно дърво, което след празника да засади в парка или да отглежда елхичката в саксия на терасата през останалото време в годината. Ако не искате да съхранявате дървото през цялата година, може да изберете всякакъв вид иглолистно дърво, което ви харесва. Купувате го няколко дена преди Коледа и след празника, засаждате в близкия парк или сред природата.

Какво трябва да знаете за да запазите дървото в добро състояние?
Тъй като то ще бъде поставено в необичайни за него условия, трябва да положите грижи за да се чуства то добре. Мястото, където ще го поставите трябва да е далеч от отоплителни уреди и възможно по-просторно. Почвата трябва да се поддържа постоянно влажна. Пръскайте около елхата с вода, както оросявате стайните растения. Това ще поддържа по-добра влажност на въздуха и ще освежи листната маса на дървото. Въпреки тези мерки не е добре дръвчето да престоява в помещение повече от две седмици. Ако украсим дръвчето на 24 декември то спокойно може да стои в помещението до 6 януари.

На какъв вид иглолистно дърво да се спрете?
Най-срещаните видове, предлагани за коледни елхи са елата и смърча. Обикновенната ела – Abies alba е красиво дърво с правилна конусовидна корона в млада възраст. Ще я различите от смърча по плоските иглички с две бели ивици от долната страна. Естествените местообитания на елите са планински райони с надморска височина от 1200-1400м . Тя е чуствителна към замърсения градски въздух и летните засушавания, следователно трябва да засадите вашето коледно дърво във вътрешността на парк или сред природата.

Живата коледна елха.

Обикновенният смърчОбикновенният смърч – Picea abies е друг вид дърво, което се предлага в градинските центрове. Той прилича на елата, особенно докато дръвчетата са малки. Ще го разпознаете по игличките, които са заострени с ромбовидно сечение и спирално разположени по клонките. В сравнение с елата смърчът е по-устойчиво за градски условия дърво. Той е по-често срещан сред парковете .
Ако желаете да отглеждате коледното дърво през цялата година, трябва да се спрете на ниските вариетети на иглолистните дървета. Много подходящ за тази цел е конусовидния смърч – Picea glauca ,,Conica”. Това дръвче достига най-много до 5м височина и то ако е засадено в свободна почва. В саксия може да го отглеждате години наред, на терасата или в двора.

Конусовидния смърч се цени най-вече заради правилната си и изключително гъста корона.
За отглеждане на дърво по този начин трябва да изберете подходящ съд, който да е с дълбочина 1/4 от короната на дървото. На дъното на съда поставете добър дренаж –пласт камъчета, с около 3-4 см. Почвата с която ще засадите растенията трябва да е хранителна и лека. Подходящи са торфено-почвените смеси, които се предлагат в градинските центрове, като към тях за по-голяма отцедливост може да се добави 1/3 промит, речен пясък. През вегетационния сезон, подхранвайте дървото с изкуствени торове за зелена листна маса, обогатени с микроелементи. През лятото поддържайте почвата постоянно влажна. Поставете дървото на защитено от вятър място, най-добре на място с източно изложение или осигурете засенчване за част от деня при южно изложение. Така ще имате красиво коледно дърво , което ще пази вашите спомени от веселите семейни празници.

 

Живи коледни елхи, можете да си купите от почти всички 🌳 Градински центрове и от  някои🌴 Декоративни разсадници  регистрирани във фирмения каталог на Зелено БГ.

Коментари (10)

  1. Фирма «УкрЕлка» е специализирана в производството на изкуствени коледни елхи от 4м. до 45м., коледни украси.

  2. От много време вкъщи имаме изкуствена елха. Но вече не е същото. Чудя се продават ли се в София и околовръз някакви живи ели/ борчета, но гъсти. Например като втората снимка, мисля че е ела, та такова нещо търся. Някой ако може да ме посъветва къде да отида за да си купя гъста и що-годе на прилична цена, ела.

  3. Извинявайте, то е много хубаво това за елхичките в саксия, обаче са около 50 лв., ако не бяха такива цените много хора щаха да си го позволят, но при тези цени…ако искат толкова да опазват природата нямаше да се продават толкова скъпо…

  4. Към Мими: Да знаеш само, че елхите НЕ ВИРЕЯТ В САКСИЯ продължително, защото развиват голяма коренова система, за която няма условия в саксията и дръвчето бързо умира ако не се пресади на открито. Има само някои видове, които не растат много. (По-горе се споменава един от тях.) Те могат да се гледат в саксия с години.

  5. Здравейте, мисля че вече е твърде късно, но все пак да попитам – Купихме си жива елха – смърч от Кауфланд. За жалост обаче още преди нова година бодличките и започнаха ужасно много да падат. Когато я купихме ни казаха да не я поливаме (явно са имали в предвид ако е на терасата, т.к тя сама си събирала вода от въздуха) и до момента я полях два пъти, но след като почна да капе. Има ли вариант да я „съживя“ ?

  6. Здравейте, за Коледа си купихме мъничка елха в саксия. Живеем в Холандия и незнайно защо я оставих на южния прозорец. Седмица след това тя се раззелени и вече от всяко клонче има ново и зелено. Притеснява ме обаче факта, че сега като е по- топло (тук вече е 10-ина градуса и пече слънце) това ще и навреди. Може би ще е по-добре да я преместя на северния прозорец. Питам защото се раззелени след излагане на слънце и ако я преместя на север вече няма да я пече.

  7. Внимание „Живите“ коледни елхи които се продават масово преди Коледа не са живи. 97% от тях са просто поставени в пръст, но вероятността да се хване дървото и минимална. жива коледна елха се купува през пролетта лятото и есента, когато вероятността за измама е малка! 🙂 ?

  8. Градински център „Green gardens“ гр. Пловдив, предлага различни видове и размери коледни дръвчета. За контакти: 0888 372 222.

Отговорете