Жив плет от лейланди

Zhiv-plet

Жив плет от лейланди

В озеленяването на дворовете често се използват живи плетове от различни видове декоративни растения. Живият плет е идеалната „жива“ ограда, която освен естетическата красота в градината, може и да предпази от ветрове, в зависимост от вида и височината на растенията, които се използват.

Жив плет от лейландиВ България, най-масовият използван иглолистен вид за жив плет в озеленяването е от източна туя – евтино, но не толкова красиво иглолистно, затова ще ви представим иглолистния вид лейланди (X Cupressocyparis Leylandii).

От този иглолистен вид лейланди, можете да направите един красив и ефектен жив плет в градината.

Едни от най-широко разпостранените разновидности на лейландитa са:

» Cupressocyparis leylandii

» Cupressocyparis leylandii „Gold Rider“

» Cupressocyparis leylandii „Variegata“

 

Жив плет от пазлични лейланди

Жив плет от различни лейландиLeylandii (лейланди) – тъмно зелени иглички

Leylandii „Gold Rider“ – основата на клонката е зелена, като до върха преминава от в жълто.

Leylandii „Variegata“ – клонките са зелени, като част от тях са изцялон жълто.

 

Засаждане: при височина на лайландите от 100-120 см. на 1 линеен метър се засаждат две растения – до около три години, растенията врастват едно в друго образувайки гъст плет.

Грижи: те растат изключително бързо – могат да достигнат до 20м. височина и 5м. широчина. Именно поради тази причина живият плет трябва да се оформя поне веднъж годишно. Препоръчителния период за оформяне е Април-Май, като препоръчителната дълбочина на рязане е до 15см. – това ще стимулира растението да се сгъсти. Не изрязвайте клони дълбоко в близост до стъблото – нови издънки от избиват трудно от стари клони.

Поливане: минимум един път седмично

Почва: добре дренирана

Торене: началото на пролетта и Септември месец

Коментари (8)

  1. Статията е добра и дава добър ориентир за непрофесионалист в озеленяването. Добре е обаче да се посочват цени и фирми.

    1. Здравейте,
      В Zeleno BG, в категория ГРАДИНСКИ ЦЕНТРОВЕ 🌳има представени 61 градински центъра от цяла България, с телефони, адреси, продуктово разнообразие: https://zeleno.bg/business_area/gradinski-tsentrove/
      Прозвънете ги, Можете да ги сортирате по ГРАДОВЕ

Отговорете