Есенно подрязване и зазимяване на розите във вашата градина

zazimyavane-rozi

Есенно подрязване и зазимяване на розите във вашата градина.

автор: Веска Флорова

Прекрасните цветове на розите ще ни радват и есента, но от краят на октомври до началото на ноември е времето, когато трябва да ги зазимим.
Розовите храсти, облагородени върху подложка от шипка са много устойчиви растения, но за да ги предпазим от евентуално измръзване се налага да им осигурим топла „завивка”. Завивката може да бъде почва от градината, натрупана върху присадката. Използва се също и пясък, угнил оборски тор, листовка. Когато загърляме с почвата около розата е необходимо да изчистим и отстраним падналите листа и изрязани клонки, тъй като спорите на брашнестата мана и други гъбни болести се запазват и зимуват в растителните остатъци.

На пролет при благоприятни условия те много бързо и лесно се разпространяват върху младите леторасти. Със загърлянето с угнил оборски тор също трябва да се внимава. Ако върху растението се натрупа не достатъчно добре угнил оборски тор, то той може да предизвика изгаряне на леторастите, тъй като отделя топлина по време на угниването. Същото може да се получи и с корените на новозасадените растения. Те изгарят ако в почвата е добавен не добре угнил оборски тор.

Есенно подрязване и зазимяване на розите.

Есенно подрязване на розитеПреди да загърлим розовите храсти е необходимо първо да направим есенна резитба. Така подготвяме растението за презимуване. Отстраняваме незрелите стъбла, а останалите летни, узрели леторасти скъсяваме на височина 20-30 см от терена. За бордюрните рози височината е по-малка – 15-20 см. Върху тях натрупваме почва около 15 см и така растението зимува без проблем. Окастрянето на розовите храсти допринася до намаляване и спиране на вегетацията /сокодвижението/. Удължаването на този процес при растенията е причина за тяхното измръзване. Трабва да се знае, че не ниските температури през зимата са причина за невъзможността на розите да презимуват. Евентуалното измръзване на розовите храсти е вследствие на високите ноемврийски, дори декемврийски температури. Те са причина растенията да продължат вегетацията си. Тъй като листата не са окапали, стъблото продължава да провежда соковете. В това състояние растението посреща ниските януарски температури, клетъчния сок замръзва и нарушава целостта на проводящата тъкан.

Когато розите са в саксии са на собствен корен, зимният покой не е необходим. Растенията могат да продължат да изцъфтяват през зимата, ако има условия за тяхното нормално развитие. А тези условия са главно нормална температура, която да не пада нощем под 10-12 градуса, и обилна светлина – остъклена тераса или зимна градина. Ако обаче с настъпването на зимата растенията започнат да етиолират, т.е. да растат тънки, дълги, с междувъзлия по-дълги от нормалните, това показва, че светлината не е достатъчна за растенията. Такива растения се пренасят в по-хладно помещение с температура 0-5 градуса, за да преустановят растежа си. Обикновенно стационарните сандъци и кашпи са от естествен материал – дърво или керамика, който е добър изолатор на външната температура и презимуването на розовите храсти, засадени в тях е безопасно, ако се вземат същите мерки за предпазване, както за засадените директно в почвата рози.

Повечето декоративни разсадници регистрирани във фирмения каталог на zeleno bg, предлагат рози.

Вижте и други статии на тема рози.

 

Коментари (29)

 1. За розите засадени в саксия, които остават навън през зимата също важи ЕСЕННА РЕЗИТБА И ВЪРХУ ПРИСАДКАТА НАТРУПВАНЕ НА ПОЧВА ИЛИ ЛИСТОВКА.За повече информация по отглежда на розите в http://www.florov.com – Практически указания.

 2. От опит съм установила , че когато подрязвам розите през март те по дълго и обилно цъфтят през лятото

 3. Твърдението Ви е напълно правилно. На розите се прави основна пролетна резитба. Това твърдение ще прочетете в предната ми статия за „Отглеждане на храстовидни рози“. Сега през есента обаче е желателно да направите грубо подрязване „окастряне“. Целта на това мероприятие е да предпази растенията от измръзване. Като намалим зелената маса, допринасяме за спиране на сокодвижението. От естетическа гледна точка да не оставим високи 1.00-1.20м клони да стърчат в градината през зимата без листа и цвят.

 4. Ако миниатюрната роза е облагородена, то студоустойчивостта и е гарантирана. Зазимявате по същия начин както останалите рози – окастряне на клонките и затрупване на присадката с рохкава почва. В случай, че растението е доста крехко е желателно да изолирате допълнително.

 5. Може ли да ми кажете как да разпозная алейните мини рози? Понеже от магазина от който закупих моята роза трима души ми казаха три различни неща!

 6. За оформянето на цветни бордюри покрай алеята или фигури в зелените площи са подходящи нискостеблените (мини) рози. Условието да се засадят на външна площ без възможност за измръзване е РОЗИТЕ ДА БЪДАТ ОБЛАГОРОДЕНИ.
  За по-вече информация е адреса на статията в сайта -http://florov.com/2009-03-22-19-28-28/2010-01-18-19-21-48

 7. Здравейте,
  Когато розата е „пълзяща“, пак ли трябва да я окастря на 20-30 см? Не се ли оставят по-дълги?

 8. Зазимяване на пълзяща роза – зазимяването става по същият начин, чрез натрупване на рохкава пръст, листовка, дървени стърготини и т.н. Рязането при нея е през пролетта, като премахваме измръзналите клонки и имаме възможност за допълнително оформяне.

 9. Преди идването на зимата си засадих много розички в градината и им поставих шишета отгоре, но сега сигурно поради топлата зима, всички имат пъпчици и листенца, като са достигнали вече стените на шишетата, притеснявам се че ще започнат да гният, а едва 16 февруари, за да ги отворя, моля дайте ми съвет какво да ги направя, за да ги спася?

 10. Подрязах розата си през април, но от тогава си седи така както съм я подрязала не расте- може ли съвет, какво да правя?

 11. Имам няколко рози, които растат имат листа но не цъфтят, някаква идея защо е така, торя ги с какво ли не и не искат?

 12. Имам засадена роза на двора от две години и искам да ? сменя мястото. кога да го направя и как за да я запазя?

 13. Здравейте, искам да попита как да зазимя мушката в сандъчета? Ще Ви бъда много благодарна, извинявайте, че се включвам в разискването за розите.

 14. Здравейте, какви условия за презимуване да осигуря на току що развили се, засадени в саксия резници от рози ?

 15. Може ли някой да сподели, кога трябва да покрия коронката на щамбованата роза с материал за да не измръзне – до каква минусова температура може да остане непокрита. Ще я садя тази събота на двора?

 16. Щамбова роза – извиняваме се за грешката но тази роза ми е закупена сега и още не съм и запомнила правилното име

 17. На какво разстояние трябва да се засеят розите и пречи ли, ако между тях има засадени луковици на лалета и нарциси?

 18. Засадих рози през пролетта на вилата в планината. Добре ли е сега да ги подрежа на 20 см. , да ги покрия с бутилки и около бутилките да натрупам дървени стърготини ?

 19. Здравейте!Тръгвам от София на 20 ноември и ще се вьрна на 10 януари.Значи преди тази дата е рано да режа розите,какво да правя тогава?

Отговорете