Зазимяване на кактусите

Kaktusi-zeleno-bg

Зазимяване на кактусите.

Зимното закаляване трябва да става в помещения с температури между 8 до 12-15 градуса. Преместете в тях кактусите си, без да ги поливате въобще. Имайте предвид, че добре закалените растения могат да понесат и внезапното спадане на температурите дори до минус 5 градуса. Все пак такъв преохладен кактус не трябва да се премести на много студено място, но пък не бива стаята и да е топла. Именно кактусите и сукулентите, прекарали зимата на топло, в много случаи не цъфтят охотно следващата година или въобще не цъфтят, източват уродливо стебла при недостатъчна светлина и влага.

Ако обаче растението силно се е развило през лятото или е наддало на височина, осигурете му по-меки зимни условия. Т.е. малко по-топло помещение и дори – една поливка през зимата. Въобще температурните условия през зимата трябва да са такива, че кактусът да не губи вода, т.е. да не съхне. Ако това все пак се получи, нужно е да полеете растението. Изчакайте след това що пълно изсъхване на почвата, като поддържате закалителния режим.

Зазимяване на кактусите.

Една от типичните грешки при отглеждането на кактусите е тъкмо тази – да се допусне преполиването им. Пропитите с вода кактуси активно развиват гнилостни процеси, които го унищожават. Общото правило е – колкото по-малко е светлината, толкова по-суха трябва да е почвата и по-ниска температурата.

На есен някои се изкушават да пресадят кактусите в по-хранителна среда, торф например. А тъкмо това е особено неблагополучно решение. Особено ако светлината е недостатъчна – растението се протяга на височина, губейки здравия си вид.

Онези, които са склонни да пренебрегват нуждите на цветята си и разчитат на голямата устойчивост на кактусите към занемаряване. Нека все пак да знаят, че ако напролет изнесат на силното слънце растението, то може да получи изгаряне от рязката промяна и дори да загине. Принципът е това да става постепенно, при същата поетапност, както сте зазимявали. За да се адаптират кактусите към високите температури и най-вече към слънцето.

Още факти за кактуси и сукуленти.

Коментари (4)

  1. Много полезна информация…мислех скоро и аз да кача нещо подобно, Благодаря!

  2. Колкото повече вода изпаряват, когато не се поливат, толкова повече се сгъстява течността в тях! Изводът е ясен.

Отговорете