Засаждането на дървета и храсти има тънкости

Zasazhdane-darveta

Засаждането на дървета и храсти има тънкости.

Подборът на здрав и качествен посадъчен материал е предпоставка за успешното прихващане и по-нататъшното развитие на декоративната растителност. Дърветата и храстите трябва да имат ясно изразен ствол, короната да бъде добре оформена и еднакво развита във всички посоки, а кореновата система да съдържа голямо количество малки коренчета и власинки.

Най-добре е да се засаждат растенията на възраст 6 – 8 години.

Точното време, в което трябва да сторите това, защото зависи от биологичните особености на растенията. За широколистните дървета трябва да се изчака периодът на покой, а това е през есента, в края на листопада, или напролет – преди набъбването на пъпките или началото на разлистването.
Иглолистните видове имат само относителен покой. Краят на август и септември е най-подходящото време за тяхното засаждане.
В районите с по-мека и топла зима е за предпочитане есенното засаждане, а по-студените райони – пролетното.

Специалната ямка.

Състоянието на почвата също влияе върху растежа и развитието на посадъчния материал. Тя трябва да е чиста от отпадъци, богата на хранителни вещества. От особеностите на терена зависи и големината на дупките, които ще се изкопаят за растенията. За дървесните видове дупките трябва да бъдат с размери 70/70/70 см. и 80/80/80 см. – за по-богати почви, 100/100/80 см при по-бедни почви. Храстите се засаждат в дупки с размери съответно – 40/40/40 см , 50/50/50 см и 60/60/60 см при по-лоши почвени условия. Ямките трябва да се изкопаят 20-30 дни предварително. Дупките се оформят с отвесни, а не с полегати стени и то с ръчни инструменти.

Засаждането на дървета и храсти.

Иглолистните.

Изглолистните видове се продават с буца пръст около корена и опаковка от зебло. Преди засаждането се премахват счупените клонки, но не се съкращава надземната част. Подрязват се косо (0,5-1 см) всички странични и централният корен и се полага в дупката. Пръстта се смесва с прегорял оборски тор, добре се разбърква с лопатите и се сипва между буцата пръст и стените на дупката. Притъпква се с крак на пластове по 10-20 см. След притъпкването, фиданката трябва да се укрепи. Това става с колчета, а обвързването – с тел на 2/3 от общата височина на растението, като преди това сте поставили гума, за да не нараните дървото. Полейте. Кореновата шийка да бъде на нивото на повърхността.

Широколистните.

При засаждане на широколистни листопадни дървета и храсти се прави резитба на кореновата система и на короната. Премахват се всички наранени и счупени коренчета и клонки. След това коренът се вмъква в дупката и почвата се разпределя равномерно между коренчетата. Почвата се смесва с прегорял оборски тор, добре се разбърква и се полага в дупката. Кореновата шийка да остане на нивото на повърхността. Почвата около новозасаденото растение трябва хубаво да се притъпче, стеблото да се привърже към дървен кол с дебелина 6-8 см и дължина 2,5-3 м. Превръзката става с фезал във вид на осморка около “пръстен” от гума. Накрая се полива, като за дърветата е нужно 10-12 л. вода, а за храстите – 5-6 л вода.

Вечнозелените широколистни дървета и храсти се засаждат през пролетта със земя около корена и надземната част не се съкращава. Укрепват се както листопадните растения. Поливането е по-обилно и се съпровожда с оросяване на короната.

 

Отговорете