Засаждане и грижи за градинските рози

gradinski-rozi

Засаждане и грижи за градинските рози.

автор: Веска Флорова
Времето за засаждане на постоянно място на корените облагородени рози е на есен или ранна пролет.

Есенното засаждане при условията на нашата страна, с изключение на най- високите места, е за предпочитане. В този случай розите се вкореняват своевременно и напролет започват по- рано своето развитие. Едновременно със засаждането есента се прави и зазимяването. При есенното засаждане леторастите не се изрязват а се засипват с 20-25 см. рохкава почва. Тъка розата се зазимява. Рано пролетта нотрупаната почва се отстранява до присадката /нивото на терена/ и латорастите се изрязват на 2-3 см. Това съкращаване на старите леторасти стимулира спящите пъпки от присадката и вигетацията започва още при първите топли пролетни дни.

Засаждане на градинските рози.

Засаждането на розите през пролетта в градината започва веднага щом времето позволява да се работи на открито. Засаждането през май не е желателно, поради затопляне на времето и засушаване, условията стават неблагоприятни за вкореняване. Късното засаждане увеличава риска, самото прихващане става бавно и растенията се развиват слабо през първата година. През пролетта при засаждането на корените се изрязват летораслите с цел стимулиране на спящи пъпки.

Засаждането на рози късно пролетта и лятото трябва да става с вече вкоренени в контейнери растения. При това засаждане корените внимателно се поставят в дупката заедно с почвения субстрат от контейнера, като се внимава да не се наруши вече формираната нова коренова система.

Засаждане на градинските розиТехнология на засаждане:
По отношение на почвата декоративните рози не са много взискателни. Като имаме предвид, че те са облагородени върху подложки, които са диви и жизнени растения, може да се обясни тяхната висока приспособимост към най- различни типове почва.
Когато вече сте решили къде да засадите розата,развивате от опаковката. Опреснете корените на розата преди саденето, като ги скъсите до 18-20 см. Тъка ще стимулирате формирането на младите корени. Изкопайте ямка дълбока около 30 см. Размесете изкопаната почва 1:1 с добре угнил оборски тор. Поставете розата в изкопаната дупка като не подгъвате кореновата система и внимавате присадката да остане точно на нивото на терена. Насипаната край корените почва трябва добре да се трамбова. След засаждането полейте обилно докато се задържи вода отгоре. Това спомага за по-добро слягане на почвата около корените и следователно за успешно прихващане.

Грижи за градинските рози.

Торене на розите
Розите имат дълъг живот и могат да останат на едно място повече от 20 години. Развиват се успешно както в черноземни, тъка и в глинесто-песъкливи почви. Поради непрекъснатия си цъфтеж обаче те се нуждаят от много хранителни елементи, които са необходими за изграждането на цветовете. Ето защо обилното торене е най-важното условие за успешното им отглеждане. Ежегодно торене се прави наесен с оборски тор и суперфосфат. По враме на вегетацията е най-удобно и ефикасно да се внасят комбинирани водоразтворими торове за подхронване през листата.

Резитба на розите
Резитбата е важен агротехнически елемент при отглеждане на розите. С нея се цели правилно оформяне на розовия храст и осигуряване на богат и непрекъснат цъфтеж.
На розите се прави основна пролетна резитба. При нея се премахват всички болни и повредени клонки. Същевременно се изрязват на 1-2 пъпки старите леторасти на храстовидните и бордюрните рози. Високотъблените катерещи рози се изрязват в зависимост от това каква форма ще се придаде на храста. Когато разклоненията ще се поддържат на височина 2-3 метра и по-вече, тогава всички разклонения от основата се премахват, за да се образува едно мощно стъбло, което носи връхните разклонения.

Връхните разклонения всяка пролет се съкращават на 2-3 пъпки . Ако влачещата роза се развива по ограда или зацветява решетка, тогава броят на основните разклонения се определя в зависимост от площта, която ще покрива. Тогава на основните /от долу/ 2-3 летораста се опресняват страничните клонки .
Важно мероприятие от летните грижи за розите е почистването на прецъфтелите цветове. Съвременните градински рози цъфтят многократно от края на май до първите есенни студове. За да се съкрати времето между два цъфтежа и да се получат по-едри цветове е необходимо редовно да се почистват прецъфтелите цветове, като се изрязват и част от клонките.

Почти всеки декоративен разсадник регистриран във фирмения каталог на zeleno bg, предлага рози.

Вижте и други статии на тема рози.

Коментари (8)

  1. Начинаещ цветар съм и информацията ми беше много полезна. Благодаря Ви.

  2. Много интересна и полезна статия и сайт! Начинаещ цветар съм и ми бяхте много полезни. Вярвам, че ще се обърна към Вас за допълнителна информация. Още веднъж благодаря!

  3. Човек се учи докато е жив, това което не знаеш или отчасти знаеш ще осъвършенстващ във този сайт. Толкова полезна информация. Благодаря на издателите.

  4. Имам въпрос всички видове рози ли виреят на надморска височина 1100 – 1200 м.? Защото съм засадила вече доста различни и съм притеснена.

  5. Колкото пъти съм купила рози с коренова система в пакет от български производител, толкова пъти все нещо не е наред. Никога цвета не съвпада с надписа или уверенията на продавача. Напр. купувам тъмно червена роза-оказва се бял трендафил ( в повечето случаи цвета е бял ). Присадките-изсъхнали, почернели, не добре прихванати и т.н. И при мен както при П. Атанасов, ,,не се получава“. За сметка на това със засадените в контейнери и вече цъфнали рози няма проблем. Вярно, че са по-скъпи, но си заслужава.

  6. ЗАКУПИХ ТАЗИ ПРОЛЕТ РОЗИ С КОРЕНОВА СИСТЕМА. ВЗЕХ ОТ САЙТА НЕОБХОДИМАТА МИ ИНФОРМАЦИЯ И СЕ НАДЯВАМ ВСИЧКО ДА Е НАРЕД. БЛАГОДАРЯ НА ИЗДАТЕЛИТЕ.

Отговорете