Засаждане и форсиране на момината сълза

Momina-salza

Засаждане и форсиране на момината сълза.

През октомври засадете момината сълза (Convallaria). За нея изберете сенчесто или полусенчесто място – около дънера на дърветата или под декоративните храсти и др. Най-много цветове се развиват, когато растенията са засадени на полусянка. Изискват лека хранителна почва и постоянна умерена влажност. Най-подходящият срок за разделяне на коренищата, наричани още ризоми, е есента.

Преди засаждането на момина сълза разрохкайте много добре почвата и направете браздички с дълбочина около 15 см. Разстоянието на засаждане на закупения посадъчен материал от момина сълза или от подготвения в домашната градина е 20 х 20 см. През първите 3-4 години новите издънки се премахват, за да не се сгъстява насаждението. В противен случай цветовете остават дребни. Внимание!

Когато се разделят коренища при домашни условия, винаги трябва да се има предвид, че по тях се формират два вида пъпки. Първите пъпки са тънки и заострени – те са едногодишни и от тях на първата година се развиват само листа.

Вторите са многогодишни цветни пъпки, чрез които на следващата пролет растението цъфти. Те са по-дебели и с тъпи връхчета. Обикновено се залагат на втората или третата година след разсаждането. Момината сълза не се окопава, защото има опасност да се унищожат новите пъпки!

Форсиране на момината сълза.

Ако искате да форсирате момина сълза, от извадените коренища подберете само такива, върху които има цветни пъпки. Нарежете така подбраните коренища на по-малки части и вържете на снопчета. Заровете в пясък и покрийте със слама или други растителни остатъци, за да не изсъхнат. В края на декември внесете снопчетата на топло и ги потопете за 12-14 часа във вода с t – 30-35°С. След това засадете коренищата в саксии или сандъчета, като предварително опресните корените им с остра ножица (оставете ги дълги 10-11 см). Засаждането става нагъсто в саксия или сандъче – по 10-15 кълна.

При засаждането върхът на кълновете трябва да остане открит. Под кълновете и около тях се поставя мъх или пясък и торф, за да се поддържа постоянна влажност. Съдът се държи на тъмно и хладно място, като през първите 10 дни температурата се поддържа около 20°С, а след това се повишава на 25-30°С. Оросява се по 3 пъти на ден с хладка вода. Когато цветовете се появят, мъхът около растенията се отстранява и съдовете се поставят на светло място. Температурата постепенно се понижава и по време на цъфтежа вече трябва да е в границите на 12-13 градуса. Спира се с оросяването, за да не се повредят цветовете.

 

Отговорете