Запомнящата се незабравка

Nezabravka

Запомнящата се незабравка.

Не ги подхранвайте с пресен тор.
Наименованието на незабравката (Myosotis) произлиза от думите myos – мишка и otis – уши. Видовете от този род произхождат от Европа, Австралия, Америка. Родът Myosotis обхваща много представители, развиващи се като едногодишни, двугодишни и многогодишни растения.

За две години.
Като декоративно растение най-широко се застъпва видът Myosotis sylvatica, който се отглежда като двугодишно растение. Отличава се с нисък компактен растеж и обилен цъфтеж. Стъблото е силно разклонено, листата са ланцетни, заоблени на върха. Растенията достига височина 10-30 см и са покрити с власинки. Цветовете са малки, небесносини, по върховете на разклоненията. Цъфтят през април и май. Има голям брой вариетети, различаващи се по височина, компактност и багра на цветовете (бял, розов, наситено син и индиго). Отглеждат се и пъстролистни форми, чиито листа са с жълти шарки.
Двугодишната незабравка джудже е едно от растенията, които се използват за покриване на почвата между лалета и шибои. Гроздовете от сини цветове се появяват напролет над мъхестите сивозелени листа. По-високите видове са подходящи за бордюра, многогодишните с кратък живот – за алпинеума. Цветовете са в синьо, бяло и розово.

Запомнящата се незабравка.

Забавят развитието си, ако са на сянка.
Незабравките се размножават чрез семена, които се засяват от май до август в открити лехи. Семената са дребни и запазват кълняемостта си 3-4 години. В началото посевът се засенчва и се поддържа умерена влажност. Младите растения се пикират във временни лехи на разстояние 10-12 см и през октомври се засаждат на постоянно място на разстояние 20-25 см.
Растенията се развиват добре на слънчеви места при добре обработена всякаква градинска почва. Понасят и полусянка, но забавят развитието си. Не се препоръчва торене с пресен оборски тор.

Поради своя продължителен и изобилен цъфтеж и нежна багра на цветовете незабравките са на едно от първите места между пролетните цветя. Засаждат се в цветни групи или бордюри. При форсирано производство през зимата може да се отглеждат в саксии и за рязан цвят.

 

Коментари (1)

  1. Тази пролет си купих за първи път тези чудесни, нежни незабравки! Посадих ги в градината си като леха. За сега са в отличен вид и привличат погледите на минувачите. Дано оцелеят и следващата година.

Отговорете