Замиокулкас замиофолия – растение на вечността

Zamiokulcas-zamiifolia

Замиокулкас замиофолия – растение на вечността

Замиокулкас замиофолия – растение Zamioculcas zamiifolia

Замиокулкас замиофолия e листно-декоративно цвете, известно на повечето любители от сравнително скоро. Наричат го и ZZ за по кратко. За първи път е представено на цветарско изложение в Дания през 1996 г. Родината му е остров Танзания.

Наричано е още растение на вечността, Замиокуласът е изключително издръжлив и лесен за отглеждане. Листата му са месести и издръжливи – понякога те изглеждат дори като направени от пластмаса. На височина достига до 1-1,5 Замиокулкас замиофолиям, което го прави доста обемен. Възрастните растения цъфтят с невзрачни цветове в основата на листата.

Място: предпочита светло място с разсеяна светлина, но издържа и на сянка. През лятото е добре да го изнесете на свеж въздух. Зимата го поставете близо до прозореца.

Поливане: полива се умерено от пролетта до есента, оскъдно през зимата, като се изчака почвата добре да засъхне преди следващото поливане. В подложката никога да не остава вода!
Лесно понася засушаването, но е чувствителен на преполиване и може да загние!

Подхранване: от април до август на две седмици, тъй като бързо усвоява хранителните вещества. Може да се използва тор за кактуси и сукуленти.

Замиокулкас замиофолия – растение на вечността. Замиокулкас замиофолия в саксия

Пресаждане: всяка пролет. Почвата трябва да е хранителна и оцедлива. За младите растения е  саксиядобре да е – 1 част чимовка, 1 част листовка, 1 част торф и 1 част пясък. Може да добавите малко добре угнил оборски тор. Пресаждането на старите екземпляри е добре да е два пъти годишно. Съдът трябва да е по-обемен и да е съобразен с кореновата система. Добрият дренаж е задължителен!

Размножаване: чрез разделяне на клубните или от лист, но по втория начин е много бавно.

Грижи: През зимата е най-добре почвата да се поддържа суха. Полива се един път седмично, а лятото е хубаво да е леко влажно. Издържа и на ниски температури, до около 0-4оС. Няма нужда от пулверизиране, достатъчно е от време на време да ги забърсвате с влажна кърпа.

Това растение е много жизнено и здраво, лесно и непретенциозно за отглеждане и е интересен акцент за всеки дом, офис, фоайе, коридор…
Замиокулкас замиофолия в хола

Коментари (4)

  1. Здравейте, имам въпрос относно листата на замиакулкас. Противно на обичайните твърди листа, на моето цвете са доста меки. Къде бъркам в отглеждането? Благодаря

Отговорете