Вризея

Vrizeya-zeleno-bg

Вризея.

Мечове пламтят в саксия..
Вризеята може да се намери у нас в няколко разновидности.

Vriesea splendensВризеята (Vriеsea) е един от представителите на сем. Бромелиеви. Родът включва около 190 оригинални вида. Сред тях с особен чар се откроява най-разпространената – великолепната вризея (Vriesea splendens). Наричат я още “пламтящ меч”. Растенията образуват розетка от множество дълги листа, грациозно извити навън. Те са тъмнозелени, напречно вълнисто прошарени от тъмно антоцианови ивици. Цветоносното стъбло достига 60 см височина. На връхната му половина се разполага класовидно съцветие, съставено от множество червени прилистници. От тях се показват дребните жълти цветчета, от 5 до 7 см дълги. Появяват се в края на лятото.

Вризея. Уникални видове
Освен великолепната, се отглежда още и решетестата вризея (V. fenstralis). Тя произхожда от Бразилия. Общата височина на растенията достига до 70 см, а листата са до 40-50 см. Те са зелени с напречни и надлъжни жълти линии, които ги разделят като решетка. Чарът на растенията е именно в техните листа. Тръбестите сярножълти цветове се появяват през лятото.
У нас се внася и V. hieroglyphica, която също произхожда от Бразилия. Нейната розетка се оформя от зелено-жълти листа. Те са чудновато йероглифно изписани в тъмночервени шарки. За разлика от останалите видове, горната част на съцветието се разклонява. Цветчетата са тръбести, матовожълти, около 5 см дълги. Цъфти обикновено през лятото.

Вризея в саксияВризея. Сложете ги на лека сянка.
Растенията обичат светлината, но не понасят прякото огряване от слънцето. Изисква висока влажност както на субстрата, така и на въздуха. Оптималната температура в помещенията за това стайно цвете, през зимата трябва да е 18-20 градуса С.

Вризея. Размножаване.

Вризеята се размножава чрез издънки. Най-подходящият срок за отделяне им от майката и за засаждането е през пролетта. Изберете саксии с диаметър 10-12 см. Почвата съставяйте от равни части пясък, листовка и торф. Растенията трябва да поставите на леко засенчено място. Докато се вкоренят, около тях трябва да е по-топло от посочената оптимална температура. Въздушната влажност постоянно да е висока. Поддържайте я чрез редовно оросяване, най-добре с пулверизатор. От април до септември поливайте изобилно, а през останалото време на годината – умерено. През лятото може да наливате вода и в оформящата се от листата розетка във вид на фуния. В активния период подхранвайте поне един път месечно.

Коментари (14)

  1. Mи май не е трудно за отглеждане, не съм отглеждал ама ми казаха че не е претенциозно, не изисква кой знае какво.

  2. Имам я от шест месеца много е красива но червеният цвят вече е жълто зелен, какво трябва да направя?

  3. Здравейте, имам Фрезия от 8 месеца. Подариха ми я с разкошни червени цветове…днес вече цветовете са прецъфтели. Какво трябва да направя…да ги отрежа ли?

  4. Подариха ми това цвете , много е красиво , но Цвета е вече прецъфтял и не знам
    Трябва ли да го отрежа

  5. Здравейте, подариха ми Вризея от март до сега, но цветът вече прецъфтя. Аз също искам да попитам какво трябва да направя, трябва ли да го отрежа.

  6. Цвета се отрязва възможно най-ниско след като няма естетически вид и грижите продължават както е указано по-горе в статията, докато цветето образува дъщерни форми, и тогава се разделят. Успех!

Отговорете