ВОДНАТА ЗАВЕСА – Уникална атракция и естествен климатик в интериора

ВОДНАТА ЗАВЕСА – Уникална атракция и естествен климатик в интериора.
Автор: фирма ХИДРОЕФЕКТ

ВОДНАТА ЗАВЕСАКАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВОДНАТА ЗАВЕСА?
Това е фонтанна технология при която се съчетават тихото и приятно румолене с много доброто пречистващо и освежаващо действие на водата. Действа като естествен „климатик” през горещите летни дни. И е едно много добро място за отдих и релаксация. Място предразполагащо към делови срещи и бизнес преговори. И не на последно място незаменим декоративен елемент в интериора. Особено под купола на атриумнато пространство – на височина 5, 10, 15, 20 и повече метра. Тя е атрактивна дори когато не работи, ако е изпълнена както трябва.

При по–големите височини се създава усещането за бавно сипещ се сняг на едри „парцали”. Причина за което са гонещите се една след друга едри водни капки. Прохладното й действие като естествен „климатик” през горещите летни дни се дължи основно на сравнително голямата допирна площ на движещата се вода по водоспускащите ленти с въздуха. Така например при водна завеса с ширина 10 m, височина 3 m и разстояние между лентите 3 cm, общата дължина на нишките е около 1000 м. А разгънатата допирна водна повърхност e около 25 m2. Която площ е еквивалентна на плътен водопад с размери 5х5 m.

Всичко това може да се постигне с помощта на височинно разположено дистрибуторно устройство. То се  вгражда в декоративно оформен иноксов ламаринен кожух, със светещи отвори по него, осветление и дюзи, от които през 3 см една от друга излизат ленти за предвижване на водните капки. Използването на открито тръбно дистрибуторно устройство, както и на рибарска корда вместо специална лента за това, води до силно занижаване на ефекта и преследваната цел, изразена по – горе. Много добра архитектурно – екзотична комбинация се получава когато във основата на водната завеса се гарнират водопади.

А също и подводно осветление, широкостеблени леко подскачащи водни струи с височина 10 – 15 см. И акомпанираща растителност наподобяваща оазисен пейзаж. Противно на екстериорните решения в случая водопадите следва да бъдат с леко обливаща водна струя. Или преливна, но оформена като тънка „целофанена” ципа, равномерна и неразкъсваща се, трамплираща и прибираща се към стената на преливника с оглед на редуциране на шума.

Синя водна завесаФормата на водната завеса може да бъде различна, в зависимост от конюнктурните условия на мястото. И от предложението на архитекта и желанията на инвеститора – кръгла, елипсовидна, спираловидна, дъгоoбразна, праволинейна и др.

Преследваният и желан ефект на водната завеса зависи от качеството на хидравличното решение – по всички водоспускащи ленти трябва да се стича равномерен капков дебит. И много важно – с точно определена големина. В противен случай няма да се получи желаната снежна зимна картина и ефект. Когато височината на водната завеса е по–голяма и същевременно водното огледало в основата е сравнително малко. Тогава при допира на падащите водни капки с водната повърхност се получават дребни, изскачащи извън резервоара водни пръсчици, а оттам и нежелателно и неконтролируемо намокряне на прилежащите стени и подове. За да не се получи това от автора е разработено и патентовано решение с което се улавят цялостно всичките падащи водни капки. И същевременно решението позволява да се регулира силата на шума, когато това е необходимо – при банкови офиси и др.

ВОДНАТА ЗАВЕСА. КЪДЕ Е МЯСТОТО Й?

Навсякъде в интериорното пространство – в обществени зали, високопрестижни и луксозни хотели, СРА центрове. А също и в бизнес центрове, офиси, атриуми, зимни градини междустълбищни пространства и др.

Източник: ХИДРОЕФЕКТ
Тел.: 0888 36 41 59

Коментари (2)

  1. МОЛЯ ЗА ЦЕНОВА ЛИСТА ЗА ВЪДНА ЗАВЕСА НА ВИСОЧИНА 12 МЕТРА
    ШИРИНА 70 СМ И ПО ПОДРОБНА ИНСТРУКЦИЯ ЗА МОНТАЖ.

  2. Ще ми трябва консултация за един конкурс за биоклиматично училище на остров Крит.
    email: vaton@mail.bg
    GSM – 0886 42 42 40

Отговорете